Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέτινγκ δείχνει ως και τριπλασιασμό των σοβαρών δονήσεων που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη στο μέλλον λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με την αλλαγή στο κλίμα να είναι η κύρια αιτία των πιο συχνών αναταράξεων.
Μετά το περιστατικό της Singapore Airlines το οποίο στη διαδρομή από Λονδίνο προς Σιγκαπούρη παρά τις καλές καιρικές συνθήκες είχε σοβαρές αναταράξεις με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας επιβάτης και ακόμα 30 να τραυματιστούν σοβαρά, αποδεικνύει ότι ακόμα και με καθαρό ουρανό οι αναταράξεις είναι πιθανό να γίνουν επικίνδυνες.
Πριν τις αναταράξεις στη Singapore Airlines υπήρχαν και πιο σοβαροί τραυματισμοί. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ-Science» από το 2009 έως το 2021, 30 επιβάτες και 116 μέλη πληρώματος τραυματίστηκαν σοβαρά σε εμπορικές πτήσεις ανά τον κόσμο λόγω αναταράξεων. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών εκτιμάται σήμερα σε περίπου δισεκατομμύρια ετησίως, τέτοια περιστατικά θεωρούνται σπάνια.
Στην ερώτηση της εφημερίδας στον επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου για το εάν η κλιματική κρίση παίζει ρόλο στις αναταράξεις με καλό καιρό, ο καθηγητής Πολ Γουίλιαμς απάντησε:
«Έχουμε ήδη ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι οι αναταράξεις του καθαρού ουρανού αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ανακαλύψαμε στη μελέτη μας ότι οι σοβαρές αναταράξεις καθαρού ουρανού αυξήθηκαν στον Βόρειο Ατλαντικό κατά 55% από το 1979 έως το 2020. Είδαμε επίσης ότι στην ίδια περιοχή οι ήπιες αναταράξεις εν αιθρία αυξήθηκαν κατά 17% ενώ οι μέτριες αναταράξεις κατά 37%. Παρόμοια αύξηση εντοπίσαμε και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ. Η μελέτη αυτή παρέχει τα καλύτερα στοιχεία ως σήμερα σχετικά με το ότι οι αναταράξεις καθαρού ουρανού έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες».
Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμα πιο δυσοίωνες σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου.
«Οι τελευταίες προβλέψεις μας δείχνουν διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των σοβαρών αναταράξεων που θα οφείλονται σε αεροχείμαρρους ως το 2050 αν το κλίμα συνεχίσει να αλλάζει όπως αναμένουμε»
Στο πώς συντελεί η κλιματική αλλαγή στην αύξηση των αναταράξεων δήλωσε: «Στα επίπεδα όπου πετούν τα αεροπλάνα στο βόρειο ημισφαίριο η κλιματική αλλαγή είναι ένοχη για την ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα στα νότια του αεροχειμάρρου σε σύγκριση με τον αέρα στα βόρεια του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος που ρέει σαν ποτάμι αέρα τροφοδοτείται από τις διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ των πιο ψυχρών περιοχών στα βόρεια και των πιο θερμών αέριων μαζών στα νότια. Η θέρμανση του πλανήτη φαίνεται να προκαλεί αστάθεια στον αεροχείμαρρο, οδηγώντας σε αύξηση της διαφοράς θερμοκρασίας κατά μήκος του, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα ή στη διεύθυνση του ανέμου και τελικών περισσότερες αναταράξεις.
Οι ένοχοι των αναταράξεων και η μοναδική λύση
Στην ερώτηση για το ποια είναι η λύση σε αυτό ο καθηγητής απάντησε στο «BHMA-Science» ότι οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν τη ζώνη τους, αφού επί των πλείστων όσοι τραυματίζονται δεν φορούν ζώνη ή είναι όρθιοι στο αεροσκάφος.
Οι ένοχοι για τις αναταράξεις.
Στο infographic που παρουσίασε η εφημερίδα οι ένοχοι για τις αναταράξεις είναι τρεις.
- Αναταράξεις του «καθαρού ουρανού»: Λαμβάνουν χώρα γύρω από αεροχειμάρρους όπου άνεμοι μεγάλης ταχύτητας συναντούν τον περιβάλλοντα αέρα
- Καταιγίδες: Τα μεγαλύτερα σύννεφα μπορούν να προκαλέσουν αναταράξεις ακόμη και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων – οι πιλότοι συνήθως προσπαθούν να πετάξουν γύρω από την καταιγίδα ώστε να αποφύγουν τις αναταράξεις
- Βουνά: Ο αέρας που ρέει πάνω από τις οροσειρές προκαλεί αναταράξεις σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Ποθα κλιματικη αλλαγη ρε μπαμιες! Ο καθενας γινεται κυλοτος μπαρντον πιλοτος σε ενα χρονο και δεν βλεπει τις… λακουβες! Η φτηνια τρωει τον παρα!
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΔΩ
καλά κρασιά , τι άλλο θα ακούσουμε