Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά στα όνειρά τους, υποστηρίζουν επιστήμονες

Κοινοποίηση:

Ερευνητές μιας αμερικανικής νεοσύστατης εταιρίας με έδρα την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, απέδειξαν ότι τα διαυγή όνειρα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν νέες διαστάσεις της επικοινωνίας και των δυνατοτήτων της ανθρωπότητας. Σε ένα πείραμα που θυμίζει την ταινία «Inception», δύο άτομα βίωσαν διαυγή όνειρα και αντάλλαξαν ένα απλό μήνυμα χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό, οποίος περιλάμβανε έναν διακομιστή, μια συσκευή και αισθητήρες.

Το διαυγές ή συνειδητό όνειρο προκύπτει όταν ένα άτομο έχει επίγνωση ό,τι ονειρεύεται, ενώ βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ονείρου. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κατά τη διάρκεια ύπνου REM θα μπορούσε να έχει πολλές εφαρμογές- από την επίλυση φυσιολογικών προβλημάτων έως την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ύπνος REM επιτρέπει στα άτομα να βυθιστούν σε μια πλήρως ανεπτυγμένη πραγματικότητα όπου μπορούν να δουν, να ακούσουν, να αγγίξουν, να μυρίσουν, να γευτούν, να βιώσουν ευχαρίστηση και πόνο, ακόμη και να αλλάξουν το σώμα και το φύλο τους. Σε αντίθεση με τη φυσική πραγματικότητα, ο ύπνος REM είναι απαλλαγμένος από περιορισμούς και κανόνες.

Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά στα όνειρά τους, υποστηρίζουν επιστήμονες
(REMspace)

Σε ένα πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν στα σπίτια τους, ενώ μια ειδικά ανεπτυγμένη συσκευή παρακολουθούσε εξ αποστάσεως τα εγκεφαλικά τους κύματα και άλλα πολυυπνογραφικά δεδομένα. Όταν ο διακομιστής εντόπισε ότι ο πρώτος συμμετέχων άρχισε να βιώνει ένα διαυγές όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη Remmyo- μιας γλώσσας ονείρων που ανιχνεύεται μέσω αισθητήρων και που ανέπτυξαν οι ερευνητές της εταιρείας- και του την έστειλε μέσω ακουστικών. Ο συμμετέχων επανέλαβε τη λέξη στο όνειρό του και η απάντησή του καταγράφηκε και αποθηκεύτηκε στον διακομιστή. Ο δεύτερος συμμετέχοντας άρχισε να βιώνει ένα διαυγές όνειρο οκτώ λεπτά αργότερα. Έλαβε το αποθηκευμένο μήνυμα κάτι που επιβεβαίωσε όταν ξύπνησε. Αυτό το πείραμα σηματοδοτεί την πρώτη «συνομιλία» που ανταλλάχτηκε ποτέ σε όνειρα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δύο άλλα άτομα μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τον διακομιστή μέσω των ονείρων τους. Το επίτευγμα αυτό επιτεύχθηκε μετά από σχεδόν πέντε χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Επόμενος στόχος της REMspace είναι να καταστήσει δυνατή την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο στα διαυγή όνειρα. Αν και αυτό είναι περίπλοκο, η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να το επιτύχει μέσα σε λίγους μήνες.

«Χθες, η επικοινωνία στα όνειρα έμοιαζε με επιστημονική φαντασία. Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένο που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτήν την τεχνολογία», δήλωσε ο Μάικλ Ραντούγκα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της REMspace.

Ο Ραντούγκα υπογράμμισε ότι αυτό ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων.

«Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ο ύπνος REM και τα σχετικά φαινόμενα, όπως τα διαυγή όνειρα, θα γίνουν η επόμενη μεγάλη βιομηχανία μετά την τεχνητή νοημοσύνη» πρόσθεσε.

Μέχρι το 2025, η εταιρεία θα κυκλοφορήσει το LucidMe PRO, την πρώτη συσκευή στον κόσμο που θα συνδυάζει τις λειτουργίες του LucidMe με έναν πολυυπνογράφο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response