Δύο εν ενεργεία αρχιστράτηγοι σοκάρουν – O Ευρωπαϊκός στρατός είναι για τα «μπάζα», αδύναμος, απροετοίμαστος

Κοινοποίηση:
91e6e3160a88a1f4c36f9593c0d443cf_XL

Δύο εν ενεργεία αρχιστράτηγοι, ο Αρχηγός στρατού της Γερμανίας και ο Αρχηγός στρατού της Γαλλίας – της οποίας λέγεται ότι θέλει να στείλει στρατό στην Ουκρανία – προειδοποιούν ότι ο Ευρωπαϊκός στρατός είναι απροετοίμαστος, δεν υπάρχει ειδίκευση σε νέες τεχνολογίες.
Επίσης εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμυνθεί σε μια σύγχρονη σύγκρουση, ειδικά με τη μαζική χρήση drones, δεδομένου ότι ακόμη και ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες έχουν προχωρήσει περισσότερο σε αυτόν τον τομέα από την ΕΕ, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Times.
Αυτή η αποκάλυψη έρχεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να χάνει εδάφη υπό τη ρωσική στρατιωτική προέλαση, την οποία δεν μπορεί να σταματήσει… και η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Trump αναπτύσσει σχέδια για την επίλυση της σύγκρουσης.

Στρατηγός Alfons Mais (Αρχηγός Γερμανικού Στρατού): Ο ευρωπαϊκός «τρόπος ζωής» βρίσκεται σε κίνδυνο

Advertisement

Ο στρατηγός Alfons Mais, αρχηγός του γερμανικού στρατού, προειδοποίησε ότι ο ευρωπαϊκός «τρόπος ζωής» βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Alfons Mais, το τίμημα ασφαλείας που θα πρέπει να πληρώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες είναι πολύ υψηλότερο από το τρέχον κόστος.
«Είναι καθήκον μας να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η απειλή είναι πραγματική», είπε ο Alfons Mais.
Ο αρχηγός του γερμανικού στρατού αναφέρθηκε στο σενάριο ο Trump να περικόψει τις αμερικανικές δαπάνες για την ευρωπαϊκή άμυνα, παραδίδοντας την ευθύνη διατήρησής τους στις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο εκλεγμένος πρόεδρος Trump επέκρινε τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ επειδή δεν ξόδεψαν αρκετά για την άμυνά τους και περίμεναν από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά τους, προτού απειλήσει ότι δεν θα εκπληρώσει τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας εάν οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν. Αυτό προκάλεσε πολλές διαμάχες στην Ευρώπη.

Pierre Schill (Αρχηγός Στρατού Γαλλίας): Ο Ευρωπαικός στρατός είναι πίσω στις νέες τεχνολογίες

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Γαλλικού Στρατού, Pierre Schill, εξέφρασε την ανησυχία του για τις νέες στρατιωτικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται όλο και περισσότερο εκτός Ευρώπης.
«Αυτό που έχουμε μπροστά στα μάτια μας τώρα είναι ότι οι τεχνολογικές ικανότητες σημαίνουν ότι κάποιοι εχθροί που είναι λιγότερο πλούσιοι από εμάς μας ξεπερνούν».
Ακόμη και ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες έχουν αποκτήσει δυνατότητες drone και πραγματοποιούν επιθέσεις κυβερνοχώρου απειλώντας τις δυτικές δυνάμεις.

Ορισμένες χώρες είναι απλά πολύ μπροστά – Ο Ευρωπαϊκός στρατός δεν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα

Ο Alfons Mais είπε επίσης ότι η Δύση προσπαθεί να πιάσει τη διαφορά με ορισμένους παράγοντες σε άλλα μέρη του κόσμου που είναι ήδη πολύ μπροστά σε αυτό το θέμα, αναγνωρίζοντας ότι ο γερμανικός στρατός παρέβλεψε την εμπειρία χρήσης drones από το Αζερμπαϊτζάν όταν κατέλαβε μεγάλο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις αρμενικές δυνάμεις το 2020 και από το ISIS στο Ιράκ το 2016.
Πρόσθεσε ότι ο γερμανικός στρατός προσπαθούσε να καλύψει νέους τύπους πολέμου, όπως η χρήση drones, τα οποία αναπτύχθηκαν γρήγορα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα υπέρ των ρωσικών δυνάμεων.
«Μας έλειψε λίγο αυτή η εξέλιξη», είπε ο Mais.
«Νομίζω ότι δεν καταφέραμε λίγο πολύ να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα.
Και τώρα χρειαζόμαστε χρόνο για να κλείσουμε το χάσμα».

Στην Γερμανία επεξεργάζονται σενάρια σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη… αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα… με τα φορτηγά…

Στον Γερμανικό στρατό υπάρχουν τρομερές ελλείψεις.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση στο Αμβούργο, ένας Γερμανός αξιωματικός παρείχε συγκεκριμένες προτάσεις με βάση διάφορα σενάρια σύγκρουσης.
«Το 70% όλων των φορτηγών στους δρόμους της Γερμανίας οδηγούνται από Ανατολικοευρωπαίους.
Αν γίνει πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη πού θα είναι αυτοί οι άνθρωποι;»
Πρότεινε επίσης: «Για κάθε 100 εργαζόμενους σε μια εταιρία, 5 τουλάχιστον να εκπαιδευτούν να οδηγούν φορτηγά».

Διαβαθμισμένο στρατηγικό έγγραφο 1.000 σελίδων στην Γερμανία… για πόλεμο με την Ρωσία

Οι αναφορές αυτές υπάρχουν στο Operations Plan Germany, ενός διαβαθμισμένου στρατηγικού εγγράφου 1.000 σελίδων που περιγράφει λεπτομερώς σχέδια προετοιμασίας εταιρειών σε διάφορους τομείς, καθώς και μη στρατιωτικών οργανώσεων, για πιθανά σενάρια κρίσεων και συγκρούσεων, σύμφωνα με την Die Welt.
Το έγγραφο φέρεται να απαριθμεί κτίρια και εγκαταστάσεις υποδομής που κρίνονται ζωτικής σημασίας για στρατιωτικούς σκοπούς και περιγράφει σχέδια αντίδρασης σε καταστάσεις κρίσης και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου πιθανού πολέμου με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ…

Σύμφωνα με τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, η Γερμανία θα χρησιμεύσει ως κόμβος για δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ που θα χρειαζόταν να μεταφερθούν προς τα ανατολικά, μαζί με στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα και φάρμακα.
Ωστόσο, το να γίνει ένας τέτοιος κόμβος θέτει τη Γερμανία σε μεγάλο κίνδυνο.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι εάν οι υποδομές χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων και δολιοφθορών αυξάνεται σημαντικά, επηρεάζοντας δυνητικά τις γερμανικές βιομηχανίες και εταιρείες.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες—συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που ιστορικά υστερεί.
Οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας, και συγκεκριμένα η Πολωνία και η Βαλτική, αυξάνουν τις δαπάνες τους στο 4% του ΑΕΠ τους.
Το 2014, μόνο τρία κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πέτυχαν τη δέσμευση 2%, αλλά τώρα 23 κράτη πετυχαίνουν τον στόχο.

Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επενδύουν πολλά στον στρατό τους, ξεκινούν από μια θέση αδυναμίας και αποβιομηχάνισης, γι’ αυτό ακόμη και ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες έχουν πιο προηγμένες δυνατότητες σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο πόλεμος με drone.
Αν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες υστερούν π.χ. πίσω από το ISIS, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο πίσω είναι από τη Ρωσία και την Κίνα;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: