Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην βρίσκει πως υπάρχει πρόβλημα υπερτουρισμού στην Ελλάδα, ωστόσο οι πολίτες διαφωνούν.
Έρευνα της Pulse που δημοσιοποιήθηκε χθες στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece» αποκάλυψε πώς δύο στους τρεις Έλληνες πολίτες πιστεύουν πως ο τουρισμός στη χώρα «έχει ξεφύγει».
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα, το 29% απάντησε «σίγουρα ναι», ένα 38% «μάλλον ναι», ένα 20% «μάλλον όχι» και μόλις ένα 6% «όχι».
Παράλληλα, ενώ τo 86% των πολιτών αναγνωρίζουν την πολύ μεγάλη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, το 28% ζητά βελτιώσεις στην κυβερνητική πολιτική.
Μιλώντας χθες στο ίδιο συνέδριο, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησε με την χρήση του όρου «υπερτούρισμος».
«Όχι, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού. Αντιμετωπίζει ζητήματα μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένους – λίγους προορισμούς, λίγους μήνες τον χρόνο. Αλλά ζήτημα υπερτουρισμού, όπως τουλάχιστον αυτό ορίζεται ως ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρέπει να αποκτήσει».
Την ώρα που οι πολίτες στο κέντρο της Αθήνας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά ενοίκια – καθώς τεράστιος όγκος διαμερισμάτων χρησιμοποιούνται πλέον ως τουριστικά καταλύματα – ας θυμηθούμε τι είχε γίνει μόλις τον περασμένο Ιούλιο στην Σαντορίνη, όταν ο εκλεγμένος κοινοτάρχης ζητούσε από τους κατοίκους της Θήρας να μείνουν σπίτι τους, εν μέσω αθρόας έλευσης τουριστών.
«Έκτακτη Ανακοίνωση. Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια!!! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας!!!» έγραφε τότε – προκαλώντας σάλο με το εθελοντικό lockdown που πρότεινε για την διαχείριση του υπερτουρισμού.