Δώδεκα υπουργεία της Νορβηγίας δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση

Κοινοποίηση:
κυβερνο

Κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν δώδεκα υπουργεία της Νορβηγίας, όπως ανακοίνωσε  η νορβηγική κυβέρνηση, στην τελευταία επίθεση που πλήττει τον δημόσιο τομέα μιας χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο αερίου της Ευρώπης και το βορειότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Έρικ Χόουπ, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την παροχή υπηρεσιών σε υπουργεία δήλωσε ότι «ταυτοποιήσαμε μια αδυναμία στην πλατφόρμα ενός εκ των παρόχων μας. Η αδυναμία αυτή έκλεισε».

Η επίθεση ταυτοποιήθηκε λόγω της «ασυνήθιστης» κίνησης στην πλατφόρμα του παρόχου, δήλωσε ο αξιωματούχος, που αρνήθηκε ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου και αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις αστυνομικές αρχές.

Ακόμα δήλωσε: «Είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό και ποια είναι η έκταση του αντίκτυπου (της επίθεσης)».

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση στις ροές ρωσικού αερίου καθώς και η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Χόουπ, από την επίθεση δεν επηρεάστηκε το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης καθώς χρησιμοποιούν διαφορετική πλατφόρμα.

Ο δημόσιος τομέας της Νορβηγίας έχει αποτελέσει στόχο κυβερνοεπιθέσεων και στο παρελθόν, όπως τον Ιούνιο του 2022.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: