Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης. Μία στις δύο τοπικές επιχειρήσεις βρίσκεται σε αναζήτηση προσωπικού, αλλά, παρά την υψηλή ανεργία, πάνω από 9 στις 10 δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΕΒΕΘ για την επιλογή και την κατάρτιση προσωπικού το 2024.
Προσφορά εργατικού δυναμικού και ζήτηση από την επιχειρηματική κοινότητα, δυσκολεύονται να συναντηθούν στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης, διαιωνίζοντας μια κατάσταση οξύμωρη και βλαπτική για την τοπική και την εθνική οικονομία. Έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έδειξε πως μια στις δύο επιχειρήσεις της περιοχής αναζητά προσωπικό, αλλά, παρά την υψηλή ανεργία, πάνω από 9 στις 10 αδυνατούν να βρουν τα κατάλληλα άτομα για τις ανάγκες τους.
Η έλλειψη των αναγκαίων δεξιοτήτων και ικανοτήτων αναφέρεται ως ο «υπ` αριθμόν ένα» λόγος για την αδυναμία εύρεσης προσωπικού, για τις επτά στις δέκα επιχειρήσεις, ενώ τα αίτια για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, φαίνεται να είναι πολλά. Σε ό,τι αφορά στην επανεκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού, σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος θεωρούν ότι είναι αναγκαία, ωστόσο περισσότερες από τις μισές δεν έχουν εφαρμόσει κάποιο σχετικό πρόγραμμα τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της έρευνας, προκειμένου να εκλείψει αυτή η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να χαραχθεί ένας συνολικός σχεδιασμός που θα απαντά στις ανάγκες των δύο πλευρών.
Η παρουσίαση της έρευνας του ΕΒΕΘ πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.