ΕΕ: Πράσινο φως για δάνειο 35 δισ. ευρώ στο Κίεβο που χρηματοδοτείται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Κοινοποίηση:
keiv10s

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ για το δάνειο μακρο οικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 35 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετηθεί και θα αποπληρωθεί από τα έκτακτα έσοδα από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η συμφωνία επετεύχθη την Τετάρτη στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (Coreper). Με ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο της ΕΕ, τονίζει ότι η ΕΕ κατέληξε την Τετάρτη σε συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός έκτακτου δανείου μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας έως 35 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενός μηχανισμού δανειακής συνεργασίας που θα στηρίξει την Ουκρανία στην αποπληρωμή δανείων έως και 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (50 δισ. δολάρια) από την ΕΕ και τους εταίρους των G7.

Η οικονομική βοήθεια στοχεύει να προσφέρει άμεση ανακούφιση στις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας που έχουν αυξηθεί λόγω της εντεινόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

Η αποπληρωμή του έκτακτου δανείου και των επιλέξιμων διμερών δανείων από τους εταίρους της G7 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine» (ERA), θα διασφαλιστεί από κεφάλαια που προέρχονται από μελλοντικές ροές έκτακτων εσόδων που προέρχονται από την ακινητοποίηση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο μηχανισμός δανείων της Ουκρανίας θα εκταμιεύσει αυτά τα κεφάλαια – καθώς και πιθανά ποσά που λαμβάνονται ως εθελοντικές συνεισφορές από κράτη μέλη και τρίτες χώρες ή άλλες πηγές – με τη μορφή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των δανείων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response