Εκτός κάθε ελέγχου φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στο Ιράν, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλώσης του κορωνοίου, και όπως φαίνεται οι νεκροί είναι ήδη εκατοντάδες.
Απόδειξη για αυτό είναι και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δορυφόρο και δείχνούν, ότι η Τεχεράνη ετοιμάζει ομαδικούς τάφους για να θάψει τους νεκρούς της.
Coronavirus burial pits so vast they’re visible from space.
Iranian authorities began digging a pair of trenches for victims just days after the government disclosed the initial outbreak. https://t.co/3S4dgLisbu pic.twitter.com/UJwEWEAdhi
— The Washington Post (@washingtonpost) March 12, 2020
Οι δορυφορικές εικόνες των μαζικών τάφων στην πόλη Κομ δείχνουν ότι η επιδημία του κορωνοϊού στο Ιράν είναι ακόμη πιο σοβαρή από ό, τι οι αρχές παραδέχονται.
Οι εικόνες, που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times αλλά και η Washington Post δείχνουν την ανασκαφή ενός νέου τμήματος σε ένα νεκροταφείο στο βόρειο τμήμα της ιερής πόλης της χώρας στα τέλη Φεβρουαρίου και δύο μεγάλες τάφρους σκαμμένες συνολικού μήκους 100 ναυπηγείων μέχρι το τέλος του μήνα.
Παρόλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Iraj Harirchi, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να «αρνηθηεί κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς, αλλά δεν έπεισε και πολλούς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πάνω από 10.000 Ιρανοί έχουν αρρωστήσει από τον ιό και 429 έχουν πεθάνει.
Ο Amir Afkhami, ο οποίος έχει γράψει μια ιστορία της εμπειρίας των επιδημιών χολέρας στο Ιράν, A Modern Contagion , δήλωσε ότι οι μαζικοί τάφοι προσθέτουν βάρος στις υποψίες ότι τα πραγματικά ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλότερα και εξακολουθούν να καλύπτονται από την ηγεσία.
«Δεν με εκπλήσσει ότι τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν μαζικούς τάφους και να προσπαθήσουν να κρύψουν την πραγματική έκταση των επιπτώσεων της νόσου», δήλωσε ο Δρ. Αφχανί, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Πρόσθεσε ότι η στενή εμπορική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Κίνας και ο φόβος της κυβέρνησης να διαταράξει αυτή την εταιρική σχέση συνέβαλαν στην έγκαιρη και ταχεία εξάπλωση της νόσου.
«Λόγω του καθεστώτος της Κίνας ως κύριου εμπορικού εταίρου της χώρας, η ιρανική κυβέρνηση έλαβε ανεπαρκώς μέτρα προφύλαξης για τον περιορισμό και τον έλεγχο των ταξιδιωτών από την Κίνα», δήλωσε ο Δρ Afkhami. «Στη συνέχεια, αργότερα, η έλλειψη διαφάνειας και απροθυμίας της Τεχεράνης να λάβει ισχυρά μέτρα όπως η κοινωνική απομόνωση και η καραντίνα, ιδίως στο επίκεντρο της επιδημίας, βοήθησαν να εξαπλωθεί ο ιός», κατέληξε.