ΕΚΡΗΞΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ – ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΩΔΙΑ- ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ! ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Κοινοποίηση:
energy-revma-shutterstock-1024x576-1

«Kαίνε» τα τιμολόγια για τον μήνα Αύγουστο μετά το τρελό ράλι στην τιμή του ρεύματος! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αν η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο παραμείνει στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος εκτιμάται ό,τι θα αυξηθούν σε 14,7 με 16,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 11,4 με 13,5 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η μέση αύξηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στο 22%, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής τον Αύγουστο.

Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου, φτάνοντας τα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο εκφράζει διαμαρτυρίες σχετικά με την υποχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιστρέψουν επιδοτήσεις που είχαν δοθεί κατά την ενεργειακή κρίση για τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ό,τι το ζήτημα αφορά λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν κατά μέσο όρο 200 ευρώ η κάθε μία.

Οι λόγοι για την αύξηση των τιμών χονδρικής περιλαμβάνουν την υποχώρηση της αιολικής παραγωγής, τη μείωση της δυναμικότητας των διασυνδέσεων μεταξύ Σερβίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς και την απουσία της διασύνδεσης με την Ιταλία. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά σταματούν να λειτουργούν τη νύχτα, αναγκάζοντας τη χρήση φυσικού αερίου και λιγνίτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το ποσό των επιδοτήσεων που θα επιστραφεί ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, με τη μέση επιβάρυνση να υπολογίζεται κάτω από τα 200 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ωστόσο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητούν την ανάκληση της υπουργικής απόφασης που απαιτεί την επιστροφή των επιδοτήσεων, επικαλούμενες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την απουσία προηγούμενης σχετικής πρόβλεψης.

Μέτρα παρωδία από τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων στα δίκτυα ενέργειας στην Ουγγαρία και τα Βαλκάνια εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση τόσο για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν όσο και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων όσον αφορά στις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης λέγοντας: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο. Παρακολουθούμε το θέμα, μετράμε μήνα-μήνα τα δεδομένα και τις τιμές και εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο. Αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ».

Σημαντικό ρόλο επίσης στην απόφαση να αναληφθεί δράση έπαιξε και το γεγονός ότι λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που ζει η χώρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε διυπουργική σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξετάστηκαν τρόποι ταχείας ενίσχυσης της Επιτροπής με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και η προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.

Aμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη για τα του ρεύματος, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει της τακτικής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Σε αυτή θα δοθεί και τυπικά το πράσινο φως για την προμήθεια των F-35, για τα οποία υπάρχει ανοιχτή γραμμή του Πενταγώνου με τις ΗΠΑ. Προ ημερών, μάλιστα, είχε δώσει έγκριση και η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής. Από την σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να περάσουν προς έγκριση και τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα S-100 που θα είναι συμβατά με τις νέες φρεγάτες που θα παραλάβει η χώρα μας από το 2025.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

14 Σχόλια

  1. Αν ανέβηκε το κόστος γιατί υπάρχει υπερ-κέρδος ? Γιατί οι μαφιόζοι πάροχοι ενέργειας είναι δικά μας παιδιά. Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον ένας “Παπαδόπουλος” να τους κόψει τον κ@λο και οι δημοκράτες μας γδέρνουν υπό την κάλυψη των νόμων. Ο Έλληνας είναι πολύ βολεμένος και η επανάσταση αργεί ακόμα. Ίσως και όχι..

  2. Tα νοικοκυρια δωσανε 41% στη Μαφια πριν ενα χρονο.
    Καλα να παθουνε λοιπον και να το βουλωσουν.
    Ψηφισατε τη Μαφια ηλιθιοι,σκαστε τωρα και πληρωστε.

    1. 11% παίρνει προπαγανδιστή της πλάκας. Μόνο οι νεοδημοκράτες επικαλούνται το ψεύτικο νούμερο του 41%.

  3. η οικογενεια μητσοτακη εχει μετποχες στη δεη ,γι αυτο κ οι τρελες αυξησεις. κλεβει εναν ολοκληρο λαο ετσι. βιασμο ολη την οικογενεια του κ δημευση της περιουσιας του σημερα.

  4. άνεμο γεννήτριες και το ρεύμα ποίο ακριβό και καμμένα δάση

  5. Μητσοτάκης ο θαυματοποιός:
    Θα έχεις 50 ευρώ στη τσέπη αλλά θα είναι σαν να έχεις 20.
    Θα έχεις ερκοντίσιον και σόμπες αλλά θα ψοφας από τη ζέστη και το κρύο σαν να μην έχεις…

  6. Εγώ πάντως χαίρομαι για την πράσινη ενέργεια,οικονομία και ανάπτυξη! Μόνο με αυτό το τρόπο θα σωθεί ο πλανήτης για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν την ίδια πράσινη μεθοδολογία. Υποσημείωση : Έχω κομμένο ρεύμα λόγω αδυναμίας πληρωμής! Προχωράμε,εμπρός προς τα πίσω…

  7. Έκλεισαν τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και να η κατάντια.

  8. Και αλλάζουν και αυθαίρετα και τις τιμές στα υποτίθεται σταθερά-μπλε τιμολόγια. Μιλάμε για φουλ εγκληματική δραστηριότητα από το κράτος και τα υποσυστήματα του.

  9. Ελλαδα καμμενη γης με κουλογεννητριες παντου και το ρευμα ακριβαινει κυρ κουλη και κυρ στασση? Που παει η παραγωγη? Οχι στον Ελληνα παντως!
    Καρακαραντροπη σας γκεσταπιτες!

  10. ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ κουλης ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ.

    ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ;;

    ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΕΙ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΠΑΙΔΙ…

  11. Η ΔΕΗ εχει ξεσκιστεί να χορηγεί με ΠΟΛΛΑΑΑΑ φραγκα πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέατρα, μουσεία, ΜΜΕ δεύτερη λίστα Πέτσα… Με δικά μας λεφτά ρε ΚΑΡ$%^&* ; Αντί να ρίξετε τις τιμές, τα σκορπάτε σε χορηγίες;

  12. Εάν θέλεις μια επαγγελματική και τεχνική ανάλυση του γιατί υπάρχει ακρίβεια και πώς τη διαδέχονται (πέραν του ότι σκοπός είναι να κονομάει η φαμίλια του σατανά και οι ολιγάρχες φίλοι της), διάβασε παρακάτω. Εάν θες το δημοσιεύσεις κιόλας. Το ρεύμα είναι συνδεδεμένο στο 100% στο χρηματιστήριο ενέργειας. Στο χρηματιστήριο η τιμή όλης της παραγωγής καθορίζεται από το πιο ακριβό καύσιμο έστω και εάν η συμμετοχή του είναι 0.0000001%. Τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν τις περισσότερες ημέρες είτε λόγω άπνοιας είτε λόγω δυνατού ανέμου οπότε και μπαίνουν τα φρένα για να μην χαλάσουν οι γεννήτριες. Τα δε φωτοβολταϊκά ΔΕΝ παράγουν στο μέγιστο της απόδοσης λόγω καύσωνα. Λόγω ζέστης πέφτει η απόδοσή τους. Επίσης όπως σωστά αναφέρει το άρθρο, δεν παράγουν προφανώς το βράδυ. Όταν λοιπόν λόγω αυξημένης ζήτησης ειδικά το βράδυ και των τεχνικών προβλημάτων/περιορισμών που σου προανέφερα, δε φτάνει το ρεύμα των ΑΠΕ, τι κάνει ο αδμηε; Ζητάει ρεύμα από τους ολιγάρχες που έχουν τις τουρμπίνες με το φυσικό αέριο και οι οποίοι πουλάνε όσο θέλουν εκείνη τη στιγμή εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση εφόσον ο κίνδυνος black out είναι ορατός. Βλέπεις το αντίπαλο δέος που είναι οι λιγνίτες, έκλεισαν λόγω πράσινης ανάπτυξης…… Στημένη καλά η κομπίνα με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το χρηματιστήριο ενέργειας και της ΝΔ που το εφαρμόζει για να βγαίνει το χαρτζιλίκι από το καρτέλ της ενέργειας. Εάν δεν τους βάλουμε τα πτερύγια των ανεμογεννητριών εκεί που δεν πιάνει μελάνι, στο τέλος θα δουλεύουμε 2 δουλειές για να πληρώνουμε μόνο το ρεύμα.

  13. Ήδη έχει πάει 4 Φορές πάνω το ρεύμα από τότε που μετράνε κάθε μήνα

Comments are closed.