Όσα πρέπει γνωρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου για να πάρουν το Ελληνικό Σήμα σε ελιές και ελαιόλαδο. Αναλυτικά οι αιτήσεις και χρήσιμες πληροφορίες.
Τέθηκαν σε ισχύ, ένα χρόνο μετά από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων, οι Κανονισμοί Απονομής του Ελληνικού Σήματος για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές. Σκοπός της απονομής του σήματος είναι κυρίως η αποτροπή των ελληνοποιήσεων καθώς και η αναγνωρισιμότητά τους στη διεθνή αγορά, προσδίδοντας ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση των σχετικών εντύπων και κανονισμών που αφορούν στην απονομή ελληνικού σήματος στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και στις Επιτραπέζιες Ελιές. Με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι στο εξής θα δέχεται Αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες ανάλογα με την δραστηριότητα τους και την κατηγορία των προϊόντων τους θα υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.
Από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοινώθηκε ότι τέθηκαν σε ισχύ οι Κανονισμοί Απονομής του Ελληνικού Σήματος στο Εξαιρετικό Παρθένο και στο Παρθένο Ελαιόλαδο και στις Επιτραπέζιες Ελιές, που θεσπίστηκαν με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Ιούνιο του 2017 (ΦΕΚ 2111 και 2120 /τ. Β΄/6.2017) και καθιερώνουν ενιαίες αρχές και διαδικασίες για τον έλεγχο και την απονομή του Ελληνικού Σήματος. Η σημερινή οικονομική συγκυρία καθιστά αναγκαία την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των Ελληνικών προϊόντων προκειμένου να ενισχυθούν η εγχώρια παραγωγή και οι εξαγωγές τους.
Ειδικότερα το Ελληνικό σήμα στο Εξαιρετικό Παρθένο, στο Παρθένο Ελαιόλαδο και στις Επιτραπέζιες Ελιές, που εκπόνησε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ταυτοποιεί την προέλευση και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, ώστε να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στις καταναλωτικές επιλογές τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
Το «Ελληνικό Σήμα» στο Εξαιρετικό Παρθένο, στο Παρθένο Ελαιόλαδο και στις Επιτραπέζιες Ελιές:
θα τους προσδώσει προστιθέμενη αξία
θα αναδείξει την υψηλή ποιότητα αυτών στην Ελληνική και διεθνή αγορά, «επικοινωνώντας» τα συνδεδεμένα και αναγνωρισμένα με τη χώρα μας ποιοτικά χαρακτηριστικά τους θα τους προσδώσει συγκεκριμένη και αναγνωρίσιμη «ταυτότητα»
θα αποτρέψει «Ελληνοποιήσεις» ελιών και ελαιολάδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ.
Στο πλαίσιο αυτό καλείται κάθε ενδιαφερόμενη Επιχείρηση που επιθυμεί να διαθέσει στην αγορά με την επωνυμία της τα προϊόντα: Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο – Παρθένο Ελαιόλαδο ή/και Επιτραπέζιες Ελιές, τα οποία θα φέρουν στην επισήμανσή τους το Ελληνικό Σήμα να υποβάλει:
Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση – Υπόδειγμα 1 για την Απονομή του Ελληνικού Σήματος στο Εξαιρετικό Παρθένο και Παρθένο ελαιόλαδο (GRM.OIL–A–01/1).
Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση –Υπόδειγμα 2 για τη χορήγηση Ειδικής βεβαίωσης (GRM. OIL -A-02/1).
Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση – Υπόδειγμα 1 για την Απονομή του Ελληνικού Σήματος στις Επιτραπέζιες Ελιές (GRM.OLIVE–A–01/1).
Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση – Υπόδειγμα 2 για τη χορήγηση Ειδικής βεβαίωσης (GRM. OLIVE -A-02/1).
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗMΑ: Αιτήσεις για Ελιά και Ελαιόλαδο. Δείτε εδώ τα πάντα για τις αιτήσεις.