ΕΚΤΑΚΤΟ: Κόκκινος συναγερμός για τον ιό σε μεγάλη πόλη της Ελλάδας – 70 Kρoύσματα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νοσοκομείο

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στις τάξεις των γιατρών για την εμφάνιση ενός νέου ιού που εμφανίζεται κυρίως σε νέες ηλικίες.

Πιο αναλυτικά η ραγδαία εξάπλωση γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκε σε φοιτητές στην Κρήτη οφείλεται τελικά σε ιό με τους γιατρούς να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών, με τους περισσότερους να είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σε ιο και όχι στο νερό οφείλεται η ραγδαία εξάπλωση γαστρεντερίτιδας που έχει προκαλέσει το αδιαχώρητο στο Νοσοκομείο Χανιών τα δύο τελευταία 24ωρα.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η γαστρεντερίτιδα, που έχει στείλει περίπου 70 άτομα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, δεν προέρχεται από κάποια μολυσμένη τροφή ή νερό, αλλά πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανιών Γιώργος Μπέας ανέφερε στο cretapost: «Τα επτά PCR που κάναμε στο νοσοκομείο έδειξαν πως είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα και οφείλεται στον λεγόμενο νοροϊό».

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών, με τους περισσότερους να είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης γι’αυτό και αναβληθηκε η συναυλία «ΚΡΗΤΗ pass». Το θετικό είναι ότι τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες και δεν υπάρχει κάτι επείγον. «Μέσα σε τέσσερις ώρες έκανα εμετό πάνω από 20 φορές. Με αυτόν τον τρόπο ξύπνησα. Έκανα διάρροια, ανέβασα και πυρετό και με πονούσαν τα νεφρά μου λόγω της αφυδάτωσης. Πήρα ηλεκτρολύτες και χάπια και πλέον είμαι λίγο καλύτερα. Δεν πήγα στο νοσοκομείο γιατί δεν είχα κάποιο μέσο» είπε 25χρονη που προσβλήθηκε από τον ιό.

Ωστόσο, στο Νοσοκομείο Χανιών, με απόφαση του διοικητή, ισχύουν μέτρα αντίστοιχα της εποχής του κορονοϊού, για να μην υπάρξει διασπορά αυτού του ιδιαίτερα μεταδοτικού ιού.

Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης ανέφερε πως ο νοροϊός έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικός στις επιφάνειες και το δεύτερο η μεταδοτικότητά του.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό ιικό φορτιό, της τάξης των 18 σωματιδίων του ιού, μπορεί να κολλήσει κάποιον. Είναι πολύ δυνατό παθογόνο από πλευράς μετάδοσης. Ευτυχώς, τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, πλην όμως χρειάζεται ενυδάτωση» εξήγησε ο κ. Παπαδάκης.

Το κοινό βακτήριο που προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και αρκετά ανθεκτικό σε απολυμαντικά μέσα. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί αρμοδίως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και ο ΕΟΔΥ, που εξετάζουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα, ώστε να διαπιστωθεί η εστία της μόλυνσης και να ελεγχεί η διασπορά.

Εξαπλώνεται γρήγορα σε κλειστούς χώρους

Ο νοροϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Επειδή ο νοροϊός επιβιώνει για εβδομάδες σε επιφάνειες, εξαπλώνεται γρήγορα σε κελιστούς χώρους με συνωστισμό πολλών ατόμων.

Ο χρόνιος επώασης είναι 24 με 48 ώρες, ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από 12 έως 60 ώρες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και εμετεοί. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Άλλα συμπτώματα είναι κόπωση, ρίγη και σπανιότερα χαμηλός πυρετός. Περίπου 10% των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η εισαγωγή σε νοσοκομείο. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, μερικοί μπορεί να μείνουν μεταδοτικοί για ημέρες ή και εβδομάδες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Η ΕΥΗΜΕΡΊΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΟΨΟΦΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    1. Εγώ δεν είμαι Κρητικός αλλά εσύ δεν είσαι Έλληνας . Τσίπα ρε .

  2. Σα τεχνολόγος τροφίμων και εκπαιδευτής στον ΕΦΕΤ σας λέω ότι οι νοροϊοί μεταδίδονται και μέσω τροφίμων αν ο φορέας βηξει πάνω η φταρνιστεί η αγγίξει με τα χέρια του τα τρόφιμα . Οι γιατροί δε το ξέρουν αυτό,?

Comments are closed.