ΕΚΤ: Μία αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων πρέπει να οδηγήσει σε νέα μέτρα στήριξης

Κοινοποίηση:
EKT

Την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω μίας ανοδικής τάσης τους παγκοσμίως, σχολίασαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ομιλία της σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (European Fiscal Board), η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι πρόβλημα δεν θα ήταν μία αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων, αλλά των πραγματικών (δηλαδή, των ονομαστικών μείον τον πληθωρισμό).

«Για παράδειγμα», είπε, «μία αύξηση των αποδόσεων που αντανακλά υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες είναι καλοδεχούμενη ένδειξη ότι τα μέτρα της πολιτικής φέρνουν καρπούς. Ακόμη και σταδιακές αυξήσεις στις πραγματικές αποδόσεις μπορεί να μην αποτελούν αναγκαστικά πηγή ανησυχίας, εφόσον αντανακλούν μία βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ωστόσο, μία αύξηση των πραγματικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ακόμη και αν αντανακλούν βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί να αποσύρουν πολύ πρόωρα και πολύ απότομα την καίριας σημασίας στήριξη της πολιτικής, δεδομένου ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι ακόμη εύθραυστη. Η πολιτική θα πρέπει τότε να αυξήσει το επίπεδο της στήριξής της».

 

Λέιν: Η ΕΚΤ μπορεί να σταθεροποιήσει την αγορά αν υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις των αποδόσεων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansión ότι αν υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις των αποδόσεων, όπως πέρυσι τον Μάρτιο, τότε η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει με παρεμβάσεις της να σταθεροποιήσει την αγορά, αλλά πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει στόχο να κρατήσει σταθερές συγκεκριμένες αποδόσεις.

Ερωτηθείς αν μπορεί η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων να αποτελέσει πρόβλημα, στην περίπτωση που συνεχισθεί πριν ανακάμψει η οικονομία, ο Λέιν απάντησε: «Μπορεί να είναι προβληματική, αν η αισιοδοξία της αγοράς προηγηθεί της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας. Παρακολουθούμε προσεκτικά την αύξηση των αποδόσεων. Τα θέματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο, ιδιαίτερα όταν θα έχουμε τη νέα πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι το έκτακτο πρόγραμμά μας αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) θα χρησιμοποιηθεί με ευελιξία ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Έχουμε τις τακτικές συνεδριάσεις μας για τη νομισματική πολιτική, αλλά οι πράξεις μας στην αγορά μπορούν να γίνουν ευέλικτα και μεταξύ των συνεδριάσεων, αν χρειαστεί».

Στην ερώτηση, αν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, εάν αυτές προκληθούν από προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό, ο Λέιν απάντησε: «Αν κοιτάξετε το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ, ο αντίκτυπος από τις αγορές ομολόγων είχε πολύ μεγάλη πτωτική επίδραση στα επιτόκια της Ευρώπης. Αυτή είναι η πλευρά του ισολογισμού – ότι το συνολικό απόθεμα ομολόγων που διακρατούμε έχει σημαντική πτωτική επίδραση. Ο άλλος μηχανισμός, η «πλευρά των ροών», είναι ότι αν υπάρξουν σημαντικές κινήσεις στην αγορά – όπως, για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2020 – τότε η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασχολούμαστε με τον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων, με την έννοια ότι θέλουμε να κρατήσουμε σταθερή μία συγκεκριμένη απόδοση».

Όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών, ο Λέιν είπε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα μείγμα μίας αύξησης του πληθωρισμού και μίας αύξησης του επασφάλιστρου για τον πληθωριστικού κινδύνου. Και αυτό είναι καλό νέο, επειδή δείχνει ότι τα σενάρια αποπληθωρισμού της παγκόσμιας οικονομίας είναι πολύ λιγότερο πιθανά… Σε αυτό το στάδιο, μία υπερβολική αύξηση των αποδόσεων δεν θα ήταν συνεπής με την αντιμετώπιση του σοκ που προκάλεσε η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού. Αυτό είναι που είπαμε και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: