Τις τελευταίες μέρες οκτώ αστυνομικοί, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, συνελήφθησαν από συναδέλφους τους για συμμετοχή σε κυκλώματα προστασίας και μαφίας, κατηγορούμενοι για ενδοοικογενειακή βία ή γιατί έκαναν τα στραβά μάτια σε εξόφθαλμες παράνομες πράξεις. Στη διάρκεια του 2024, συνελήφθησαν συνολικά 187 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για διαφθορά, το 2023 άλλοι 143 αστυνομικοί. Οι καταγγελίες για διαφθορά αυξήθηκαν το 2023 κατά 20%, άγνωστο ποιά είναι η αύξηση την περσινή χρονιά.
Σε όλους είναι πια φανερό ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο ακριβοπληρωμένο “βασίλειο” ασφάλειας που υποτίθεται ότι προστατεύει τον πολίτη. Σαν τη Λερναία Ύδρα ένα κεφάλι διαφθοράς κόβεται, εννέα φυτρώνουν στη θέση του,διαφθορά που λειτουργεί παράλληλα με την κατάχρηση βίας και την απουσία κοινωνικής λογοδοσίας.
Ενώ η ολοένα και αυξανόμενη διαφθορά στην ελληνική αστυνομία συνιστά κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο για τη χώρα μας, η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών της φροντίζει διαρκώς να συσκοτίζει και να θολώνει τα νερά. Σε μέτρ της συσκότισης αναδεικνύεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αρμόδιος υπουργός για τρίτη φορά επί κυβερνήσεων της ΝΔ.
Τη στιγμή που στη δημοσιότητα κυριαρχούσαν οι συλλήψεις των υψηλόβαθμων αξιωματικών και άλλων αστυνομικών που μετέχουν στο κύκλωμα προστασίας τη νύχτας, τη στιγμή που διαφάνηκε η διασύνδεση τους με την περίφημη Greek mafia, τη συμμετοχή στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και τις σκοτεινές υποθέσεις εμπορίας γυναικών “Αμαρυλλίς” και παιδοβιασμών στη “12χρονη στον Κολωνό”, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε την … “Αστυνομία του μέλλοντος”!
Με ένα τόσο γνώριμο πλέον, επικοινωνιακό σόου ξεδίπλωσε την επιχείρηση damage control στην ελληνική κοινωνία αλλάζοντας τη γραμμή επικαιρότητας και συσκοτίζοντας τη συνολική εικόνα. Έδωσε λεπτομερή στοιχεία συλληφθέντων για όλα τα αδικήματα σε όλη τη χώρα για όλη τη χρονιά, θόλωσε τα νερά με το σοβαρό θέμα της παραβατικότητας ανηλίκων αλλά και τις αστυνομικές παρεμβάσεις για τη βία στα γήπεδα. Με τον “απολογισμό της χρονιάς” όπως τον παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προσπάθησε με νούμερα και αριθμούς να απομακρύνει την κοινωνία από το μείζον πρόβλημα το οποίο γιγαντώνεται επί υπουργίας του. Τη διαφθορά στα σώματα ασφαλείας, φαινόμενο που μοιάζει να είναι ενδημικό, διαφθορά που όπως όλα δείχνουν παραμένει προστατευμένη σε αθέατους κόλπους εξουσίας. Το πολύ- πολύ να αντικατασταθούν ορισμένα πρόσωπα ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα κάποιοι από τους συλληφθέντες αστυνομικούς.
Αντί για το “νόμος και τάξη” ο “νόμος της συγκάλυψης”
Η αύξηση κατά σχεδόν 30% στις συλλήψεις αστυνομικών το 2024 κανονικά θα όφειλε να είναι ηχηρό μήνυμα για την ηγεσία της αστυνομίας. Αντί ωστόσο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο διαφθοράς που χρόνο με το χρόνο γιγαντώνεται στους κόλπους της αστυνομίας αλλά και οι αποκαλυπτόμενες σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα, το αρμόδιο υπουργείο αλλάζει θέσεις στα πρόσωπα με τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ και ετοιμάζεται για το “μίνι ανασχηματισμό” της με το νέο σχέδιο Χρυσοχοϊδη με το οποίο θα μειωθούν οι θέσεις των αντιστρατήγων και θα εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σχέδιο που ο ίδιος βάφτισε ως “αστυνομία του μέλλοντος”.
Στο προηγούμενο σχέδιο του για τη λειτουργία της αστυνομίας με την εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη”, ο απολογισμός -σε αντίθεση με όσα ο ίδιος υποστηρίζει στα επικοινωνιακά σόου- είναι σαρωτικός.
Την τριετία 2019-2021, η Ελλάδα είχε κατά μέσο όρο 517.5 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Αυτό το διάστημα, όπως κατέδειξε και η αποκαλυπτική έκθεση της ΕλΕΔΑ με τίτλο “Αστυνομική Βία και Δικαιώματα”, η παραβατικότητα της αστυνομίας αυξήθηκε κατακόρυφα, με τη χρήση υπέρμετρης και αναίτιας βίας να φτάνει στα ύψη. Εκατοντάδες ήταν τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυθαιρεσίας και ανομίας κατά την άσκηση των καθηκόντων της αλλά τα περισσότερα θάφτηκαν με τις αναποτελεσματικές ΕΔΕ ή την απόσπαση των επίορκων σε άλλες θέσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι 107 ένστολοι που έχουν κατηγορήθηκαν για σοβαρά ποινικά αδικήματα και ζητήθηκε μετά την πειθαρχική δίωξη τους, η αποχώρηση από την ΕΛ.ΑΣ., συνεχίζουν να βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία σε διάφορες υπηρεσίες της ανά τη χώρα. Η κουλτούρα ανομίας και ατιμωρησίας διέπει όλο το σύστημα της αστυνομίας και τα πρόσφατα γεγονότα απλά καταδεικνύουν ότι το σύστημα πια σάπισε και η δυσωδία του απλώνεται σε όλη την κοινωνία.
Μετά τις σαρωτικές αποκαλύψεις το τελευταίο 4μηνο του 2024 για συμμετοχή αστυνομικών σε κυκλώματα μαφίας και προστασίας, μέχρι και Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), έκανε δημόσια λόγο για τη “γάγγραινα” της διαφθοράς. Στην ανακοίνωση της σημείωνε ότι “κραυγαλέες υποθέσεις δεν αντιμετωπίστηκαν” και ότι “η διαφθορά και αναποτελεσματικότητα του αστυνομικού σώματος δεν αντιμετωπίζονται με όρους επικοινωνίας, για μην χαλάσει η καλή εικόνα”.
Η αστυνομία συλλαμβάνει την …αστυνομία
Καταγράφοντας τα περιστατικά της αστυνομικής διαφθοράς τη διετία 2023-2024, η περσινή χρονιά έχει τα πρωτεία. Ορισμένα από τα πια χαρακτηριστικά παραδείγματα συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση είναι:
Ιανουάριος 2024: 7 αστυνομικοί σε 4 διαφορετικές υποθέσεις -παράβαση καθήκοντος, εκβιασμοί, δωροληψίες, όπλα και βασανιστήρια
Φεβρουάριος 2024: 5 μέλη σωμάτων ασφαλείας σε 4 διαφορετικές υποθέσεις -4 αστυνομικοί και αξιωματικός λιμενικού, συμμετείχαν σε δύο συμμορίες, με κατηγορίες για δωροδοκίες, όπλα/εκρηκτικά ναρκωτικά, διακεκριμένες κλοπές, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, παράτυπη άσκηση επαγγέλματος και ψευδή κατάθεση
Μάρτιος 2024: 8 μέλη σωμάτων ασφαλείας σε 4 διαφορετικές υποθέσεις -3 αστυνομικοί, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος και 4 συνοριοφύλακες, συμμετείχαν σε βασανιστήρια, υποθέσεις μαστροπείας, όπλων, κατοχή ναρκωτικών και παράβαση καθήκοντος.
Απρίλιος 2024: ΄Ενας σωφρονιστικός υπάλληλος για διακίνηση ναρκωτικών και κινητών σε κατάστημα κράτησης
Ιούνιος 2024: Ένας αστυνομικός για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών
Ιούλιος 2024: 8 μέλη σωμάτων ασφαλείας σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις -Ένας αστυνομικός, 3 σωφρονιστικοί, 4 τελωνειακοί για συμμετοχή σε δύο εγκληματικές οργανώσεις με έργο το λαθρεμπόριο τσιγάρων, διακίνηση ναρκωτικών και ψευδορκία.
Αύγουστος 2024: 4 μέλη σωμάτων ασφαλείας σε δύο διαφορετικές υποθέσεις -2 αστυνομικοί- ο ένας απόστρατος, ένας συνοριοφύλακας, ένας αξιωματικός πυροσβεστικής.
Οκτώβριος 2024: 4 μέλη σωμάτων ασφαλείας σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις – 2 αστυνομικοί, 2 σωφρονιστικοί συνελήφθησαν για δωροληψία, απάτες κατ΄εξακολούθηση, κατοχή όπλων και επεισόδιο με θάνατο κρατούμενης.
Νοέμβριος 2024: 3 αστυνομικοί, δύο άνδρες και μία γυναίκα, κατηγορούμενοι για ενδοοικογενειακή βία. Οι δυο άνδρες βρίσκονταν στην υπηρεσία ασφάλειας της Βουλής. Πρόκειται για τη δυσώδη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης των τριών παιδιών του ζεύγους των αστυνομικών και για την υπόθεση ξυλοδαρμού της συζύγου αστυνομικού.
Δεκέμβριος 2024-Ιανουάριος 2025: Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της δίωξης ναρκωτικών για εμπλοκή σε διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, 2 αστυνομικοί και ένας δικαστικός αστυνομικός για συμμετοχή σε “ναρκοπάρτι”. 4 αστυνομικοί για για συμμετοχή σε κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και παράνομες λέσχες τζόγου.
Σε όλα τα παραπάνω καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν δεκάδες άλλα επεισόδια που βγήκαν στη δημοσιότητα αλλά ποτέ δεν προχώρησε η εσωτερική έρευνα, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του νόμου της σιωπής.
Η σοδειά διαφθοράς το 2023 ξεπερνά το 2022
Όλα τα παραπάνω γεγονότα προστίθενται στην επίσης πλούσια καταγραφή περιστατικών διαφθοράς από την ίδια την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Οι τελευταίες εκθέσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2022 και το 2023 είναι αποκαλυπτικές.
Το 2022 τα συγκεντρωτικά δείχνουν ότι έγιναν 1.316 καταγγελίες για διαφθορά, από τις οποίες οι 392 αφορούσαν αστυνομικούς. Στις 23 από αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία, σε 78 αστυνομικούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι από τους συλληφθέντες αστυνομικούς το 39% είχε μακρά υπηρεσία στο σώμα από 16 έως 25 έτη. Το 2023 τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα και αφορούν πλέον όλη τη γκάμα του οργανωμένου εγκλήματος. Ναρκωτικά, δουλεμπόριο, λαθρεμπόριο, βία.
Οι καταγγελίες που αφορούν αστυνομικούς έχουν αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2022. Οι καταγγελίες ανέρχονται συνολικά σε 1.457. Από αυτές οι 460 αφορούν σε αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., 62 του Λιμενικού και 30 της Πυροσβεστικής. Σε 291 καταγγελίες εμπλέκονται υπάλληλοι του Δημοσίου και 614 ιδιώτες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η “Καθημερινή” από το πόρισμα της Επιτροπής Εσωτερικού ελέγχου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η πιο σοβαρή υπόθεση είναι αυτή της σύλληψης τον Δεκέμβριο του 2023 δύο στελεχών της ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με την κατηγορία ότι αφαιρούσαν από την αποθήκη με τα κατασχεμένα ναρκωτικά κοκαΐνη, την οποία στη συνέχεια διοχέτευαν στην αγορά μέσω συνεργών τους. Μια ακόμη σοβαρή υπόθεση αφορούσε 5 στελέχη των συνοριοφυλάκων στην Ορεστιάδα που συνελήφθησαν για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 89% των διώξεων το 2023 αφορά σε χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, δηλαδή ειδικούς φρουρούς και αστυφύλακες, και μόλις το 11% στρέφεται κατά αξιωματικών του Σώματος. Οι διώξεις αναφέρονται στα αδικήματα «παράβασης καθήκοντος», «επικίνδυνης σωματικής βλάβης», «δωροληψίας», «κατάχρησης εξουσίας» κ.ά. Από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις του έτους ξεχωρίζει αυτή της Μυκόνου με τους αστυνομικούς που εισέπρατταν αμοιβή για να μην ελέγχουν τις καταγγελίες παραβίασης πολεοδομικής νομοθεσίας.
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων καταλαμβάνει η “ακραία αστυνομική συμπεριφορά”. Το 2022 καταγράφηκαν επίσημα και ελέγχθηκαν 14 τέτοια περιστατικά και το 2023 μόλις εννέα, τα περισσότερα αφορούσαν μετανάστες, κάποιοι από αυτούς πέθαναν από “άγνωστα αίτια” μέσα σε αστυνομικά τμήματα.
Η εμπειρία στην αντιμετώπιση των παλαιών υποθέσεων διαφθοράς, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν “ανοιχτές” και σε κάποια συρτάρια αστυνομικής και δικαστικής διερεύνησης, δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η πολιτική εξουσία και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου δεν έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας. Ακόμη και για τις περιπτώσεις, όπως οι πρόσφατες, που αποκαλύπτεται πως πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένοι εγκλήματος μετέχουν σε αυτό, ακολουθείται η ίδια μέθοδος. Συσκότιση των αιτιών, αποσιώπηση σημαντικών παραμέτρων και σταδιακή απόσυρση των υποθέσεων από τη δημοσιότητα. Όπως είχε γράψει και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί υπάρχει μια “παρααστυνομία που με μεγάλη ευκολία ρυθμίζει τα του οίκου της ΕΛ.ΑΣ σε προαγωγές, αποστρατείες, μεταθέσεις, μετακινήσεις (…)Το σύστημα με τη μία ή την άλλη μορφή, κατευθύνει τη ροή του μαύρου χρήματος, την ξεπλένει κι εν τέλει κυβερνά”.
Πηγή: neostrategy.gr