Η Γαλλία δεν έχει ιστορικά παραχωρήσει πυρηνικά υποβρύχια σε ενοικίαση σε άλλες χώρες. Ωστόσο, έχει επιδείξει ευελιξία στην πώληση στρατηγικού οπλισμού, όπως αεροσκάφη Rafale και φρεγάτες Belh@rra.
Το μόνο γνωστό παράδειγμα νοικίασης πυρηνικών υποβρυχίων αφορά την Ινδία, η οποία νοίκιασε από τη Ρωσία ένα πυρηνικό υποβρύχιο (τύπου Akula-class) το 2012 για 10 χρόνια.
Η ενοικίαση πυρηνικών υποβρυχίων από τη Γαλλία θα απαιτούσε πολιτική συμφωνία υψηλού επιπέδου, καθώς η παραχώρηση πυρηνικής τεχνολογίας συνδέεται με εθνικά συμφέροντα και διεθνείς συνθήκες.
Η Ελλάδα δεσμεύεται από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT), που απαγορεύει την ανάπτυξη και χρήση πυρηνικών όπλων από μη πυρηνικές χώρες. Εάν όμως το πυρηνικό υποβρύχιο χρησιμοποιείται μόνο για συμβατικούς σκοπούς (π.χ., ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις), θα ήταν νομικά αποδεκτό.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή υποδομές για πυρηνική τεχνολογία ή εξειδικευμένο προσωπικό που να μπορεί να διαχειριστεί ένα πυρηνικό υποβρύχιο.
Θα απαιτούνταν πολυετής εκπαίδευση και σημαντική αναβάθμιση των ναυτικών βάσεων (π.χ., στη Σαλαμίνα ή στη Σούδα).
Να σημειωθεί πως η Ινδία κατέβαλε στη Ρωσία περίπου 3 δισ. δολάρια για τη δεκαετή ενοικίαση του Akula.
Την ίδια ώρα, η ενοικίαση ενός πυρηνικού υποβρυχίου θα προκαλούσε αντιδράσεις από γειτονικές χώρες, ειδικά την Τουρκία.
ΠΗΓΗ: geostratigika.gr
Η ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ
Τι να το κάνουμε το πυρηνικό, θα κάνει τον γύρο της γης σε 80 μέρες; Καμιά πυρηνική μπόμπα αν παίζει, τα υπόλοιπα νάχαμε να λέγαμε.
To πυρηνικό υποβρύχιο είναι για ωκεανούς. Σε μία κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος ποιος ο λόγος;
Ας αγοράσουμε πρώτα 250 F21 τορπίλες από τη Γαλλία να μπορούμε να βουλιάξουμε Τούρκικο και Πακιστανικό στόλο δύο φορές και μετά συζητάμε.
Και της Μπελαρά άοπλες τις αγοράζουμε παρά το 1.1δις η μία. Άλλη απάτη αυτή.