Το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης έδωσε προθεσμία έως την 20ή Αυγούστου στους Σύριους που ζουν παράνομα εκεί να εγκαταλείψουν την πόλη, σε μια εκστρατεία απομάκρυνσης τους που βρίσκεται σε εξέλιξη για αρκετές ημέρες.
Το κυβερνείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι περισσότεροι από 547.000 Σύροι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη «υπό το καθεστώς προσωρινής προστασίας» αφότου διέφυγαν από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους, αλλά όσοι από αυτούς παρανόμως εγκαταστάθηκαν στη μεγαλούπολη βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με απέλαση.
Η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους Σύριους που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως: πάνω από 3,5 εκατομμύρια έχουν βρει καταφύγιο εκεί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε στα τουρκικά και στα αραβικά, οι Σύροι που εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά καταχωρήθηκαν ως πρόσφυγες σε τουρκικό κυβερνείο, θα κληθούν να επιστρέψουν στο εν λόγω κυβερνείο, ενώ όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι θα απελαθούν από την Τουρκία.
«Οι αλλοδαποί συριακής υπηκοότητας, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο καθεστώς προσωρινής προστασίας ή δεν έχουν άδεια διαμονής, θα απομακρυνθούν στις επαρχίες που ορίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εγγραφές στο καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Κωνσταντινούπολη έληξαν», ανέφερε το κυβερνείο της τουρκικής μεγαλούπολης.
«Μια προθεσμία που λήγει στις 20 Αυγούστου δόθηκε στους αλλοδαπούς συριακής υπηκοότητας που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, που διαθέτουν κάρτες προσωρινής προστασίας που έχουν εκδοθεί από άλλες επαρχίες να επιστρέψουν σε αυτές τις επαρχίες, διαφορετικά θα απελαθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών», υπογραμμίζεται.
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχύσει τους ελέγχους ταυτότητας τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, σε σταθμούς του μετρό, λεωφορείων καθώς και σε αραιοκατοικημένες περιοχές όπου διαμένουν Σύροι.
Σύμφωνα με τον Μαχντί Νταούντ, πρόεδρο του φόρουμ συριακών οργανώσεων, μιας ένωσης συριακών μκο, «περισσότεροι από 600 Σύροι», οι περισσότεροι κάτοχοι της «κάρτας προσωρινής προστασίας» που εκδόθηκαν από άλλες τουρκικές επαρχίες, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και απελάθηκαν στη Συρία.
Ο Νταούντ υποστήριξε ότι οι απελάσεις έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του Τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς έπρεπε να επιστρέψουν στις επαρχίες όπου είναι εγγεγραμμένοι στην Τουρκία και όχι στη Συρία. «Εξωθήθηκαν να υπογράψουν έγγραφα αναγνωρίζοντας ότι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το πρακτορείο Reuters επίσης επικαλέστηκε τρεις Σύριους που εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν το εν λόγω έγγραφο. Ένας από αυτούς είπε ότι απελάθηκε μαζί με τουλάχιστον ακόμη Σύριους.
Συμπλήρωσε ότι το φόρουμ ήρθε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά τις απελάσεις «και καμία νέα αντίστοιχη ενέργεια δεν έχει καταγραφεί από το Σάββατο».
Σύμφωνα με τον Νταούντ, σχεδόν 26.000 Σύροι ζουν στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να διαθέτουν κάρτα προσωρινής προστασίας. Δεν ανέφερε τον αριθμό των Σύρων που ζουν στην μεγαλούπολη, αλλά έχουν κάρτα προστασίας που έχει εκδοθεί σε άλλη τουρκική επαρχία στην Τουρκία.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου από το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, το ποσοστό των Τούρκων που εκφράζει δυσαρέσκεια στην παρουσία Σύρων αυξήθηκε από 54,5% το 2017 σε 67,7% το 2019.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις φετινές δημοτικές εκλογές, μια αντιμεταναστευτική ρητορική εναντίον των Σύρων εξαπολύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το χάσταγκ #LesSyriensDehors (Έξω οι Σύροι).