Την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας. Οι εισηγήσεις που παρέδωσαν οι εκτιμητές στο υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δείχνουν τον δρόμο για τη μείωση ή και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Από τις νέες αντικειμενικές αλλά κυρίως την ένταξη τα 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα σύστημα-που θα φέρει μεγάλες αυξήσεις σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη – προκύπτουν επιπλέον έσοδα έως 500 εκατ. ευρώ. Αυξήσεις αντικειμενικών αναμένονται επίσης σε περιοχές του κέντρου, οι οποίες αξίες ενισχύθηκαν από την έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε φθηνές περιοχές αλλά και σε 4.123 περιοχές που αντικειμενικές δεν άλλαξαν στη τελευταία αναπροσαρμογή. Πλέον το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να επιλέξει εάν οι νέες τιμές ζώνης θα εξισωθούν πλήρως με τις εμπορικές.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 450.000 φυσικά πρόσωπα πληρώνουν κάθε χρόνο διπλό φόρο ακινήτων αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν καπέλο με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%. Ενώ για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5%.
Για το θέμα ρωτήθηκε σήμερα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. “Όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι στη σκέψη μας είναι πάντα οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να φύγει ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες τους. Προχωράμε μεθοδικά και σταδιακά, σε μία χρονιά που η πανδημία έχει ανατρέψει πάρα πολλούς από τους σχεδιασμούς παντού στον κόσμο. Σταθερά προσανατολιζόμαστε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση ή για μεγάλη μείωση του συμπληρωματικού είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Όλα τα σενάρια ελάφρυνσης των Ελλήνων εξετάζονται”.
“Έχουμε κάνει μειώσεις στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, προχωρήσαμε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, στον ιδιωτικό τομέα και αργότερα θα γίνει κατάργηση και για τους μισθωτούς του Δημοσίου. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι” πρόσθεσε.