Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου θα αφορά το δημόσιο, τη ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους εργαζόμενούς τους να δουλέψουν και την 6η ημέρα και να έχουν προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο τους.
Η εξαήμερη εργασία
Η εξαήμερη εργασία καθίσταται επιτρεπτή υπό τους παρακάτω όρους:
Είναι υποχρεωτική η προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Θα πρέπει να δηλώνεται η 6η ημέρα της εβδομάδας αλλά και να αποδεικνύεται αυτό ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας
Δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως και απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία.
Θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά 40%το ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης.
Πού απαγορεύεται το καθεστώς εξαήμερης εργασίας
Ωστόσο το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας έχει και απαγορεύσεις. Δηλαδή: Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα και δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Εάν όμως οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), τότε δεν θα επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.
Τι ισχύει σήμερα
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία η εξαήμερη απασχόληση εφαρμόζεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού. Δηλαδή εάν οι μισθωτοί εργαζόμενοι του επισιτισμού δουλέψουν σε ημέρες ανάπαυσής τους, τότε θα πάρουν μια επιπλέον αποζημίωση που θα είναι ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν. Το ημερομίσθιο αυτό θα είναι προσαυξημένο κατά 75% εάν η απασχόληση του εργαζόμενου αυτού σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.
Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται σε 5 ημέρες (5 Χ 8 = 40 ώρες/ εβδ.), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
-Αν ψάξεις στο διαδίκτυο (2011) δηλώσεις του επικεφαλής της τρόικα Ματίας Μόρς,ότι η τρόικα δε ζήτησε ΠΟΤΕ τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
-Από το 2010 μέχρι και πριν 1 χρόνο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν αύξηση πάνω από 60% ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ και ο μισθός παρέμενε ο ίδιος.
-Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών στην Ερτ μέχρι το 2070 αντέχει το συνταξιοδοτικό .
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και λιγότεροι Έλληνες χρόνο με το χρόνο αποφάσιζαν να κάνουν οικογένεια.
-Κάθε μήνα ή κάθε χρόνο δε θυμάμαι πληρώνουμε ΠΡΟΣΤΙΜΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωσή γιατί δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΧΕΙ. ( Ένας και από τους λόγους που έγινε η 24η απεργία πριν λίγες ημέρες).
-Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου πριν λίγες ημέρες ότι οι “παράτυποι μετανάστες” θα μπορούν να πάνε στα νησιά μας και να μείνουν και αν έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους αιτούμενοι άσυλο ( εγκριθεί τελικά η όχι το αίτημα τους) μετά τη πάροδο 60 ημερών θα μπορούν και να εργάζονται στη χώρα μας. ( βλέπε εκπομπή Σταύρου Καλεντερίδη με τίτλο Μεταναστευτικό – Η Ελλάδα και πάλι αποθήκη ψυχών youtube).
-Θα επαναφέρουμε λέει την 6ήμερη εργασία την ώρα που σε άλλα κράτη μιλούν για 4ήμερη.
Συμπέρασμα: Aς υποθέσουμε λοιπόν ότι η Τρόικα λέει ψέματα και ότι ήταν αυτή που ζήτησε τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
-Πείτε μας στα τόσα χρόνια ,με τέτοιες αυξήσεις τιμών (σε αγαθά και υπηρεσίες ) ΤΙ; ΚΑΝΑΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ για να δώσετε έστω 100-200 ευρώ πάνω στο μισθό ώστε να μπορεί και ο Έλληνας να κοιτάξει το μέλλον και να κάνει οικογένεια , ώστε να μπορέσει να αντέξει το συνταξιοδοτικό σύστημα που του δίνουν ζωή 40-50 χρόνια δηλαδή όταν τα παιδιά μας θα είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, αντ’ αυτού προτιμούσατε να δέχεστε ολοένα και φθηνότερα εργατικά χέρια , προτιμάτε να πληρώνεται πρόστιμα από το να επαναφέρεται τις συλλογικές συμβάσεις και να κάνετε αποθήκες ψυχών τα νησιά μας, ενώ θα μπορούσατε τα χρήματα αυτά να τα δώσετε ως κίνητρα στους Έλληνες και να έκαναν οικογένεια.
-Μήπως τελικά δε θέλατε και δε θέλετε να τα “σπάσετε” κατά το κοινώς λεγόμενο με τους φίλους σας κεφαλαιούχους που έχουν τις εταιρίες , άρα γι αυτό δε πιέζατε για αυξήσεις στους μισθούς και για τον ίδιο λόγο και για τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και για την επαναφορά της 6 ήμερης εργασίας;
-Δε ξέρω ,αλλά μακάρι για εσάς ο Ιστορικός του μέλλοντος λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού των Ελλήνων , με όλα αυτά που έγιναν και που πέρασαν οι Έλληνες να μη κάνει λόγο για Εθνοκάθαρση γιατί τότε δε θα μπορείτε πλέον πουθενά ΔΙΕΘΝΩΣ να κρυφτείτε , καθώς αποτελεί κακούργημα… Καλό απόγευμα.
Ότι αφορά κάτι σχόλια κατά της ΝΔ και του ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ εγώ απλά θα πω ότι είδαμε και τι έκανε η άλλη πλευρά ΣΥΡΙΖΑ του ΤΣΙΠΡΑ όταν έγινε κυβέρνηση
Κοιτάξτε το 41% μην έχει τόσο πολύ άνοδο που μετά θα κυβερνάει μόνος του
Δεν θα βελτιωθεί η ζωή σας ούτε θα καλυτερέψει αν επιθυμείτε την καταστροφή του άλλου/γείτονα στο δικό σας χέρι είναι να βελτιώσετε την ζωή σας και να την κάνετε καλύτερη αρκεί να ξυπνήσετε.
Μπράβο ΕΛΛΑΔΑ 6 ημέρες εργασία 8 ώρες την ημέρα
και την ίδια στιγμή στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ εφαρμόζουν πιλοτικά/πειραματικά σε συγκεκριμένες εταιρείες το καθεστώς που προβλέπει 4 ημέρες εργασία δηλαδή 1 ημέρα παραπάνω ρεπό/αργία για τον εργαζόμενο καθώς οι έρευνες έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι έτσι θα αυξάνεται η παραγωγή και τα κέρδη της εταιρείας
όλα τα παραπάνω χωρίς καμία επίπτωση στον μισθό του εργαζόμενου οποίος θα αμοίβεται για 5 ημέρες εργασία.
Δεν θα σχολιάσω για άλλες χώρες…
Αυτά να τα βλέπουν οι φορείς που υποτίθεται προστατεύουν τον εργαζόμενο π.χ. ΓΣΕΕ
Επίσης σταματήστε την ηλίθια κόντρα μεταξύ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ υπαλλήλου/εργαζόμενου και του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ υπαλλήλου/εργαζόμενου και στις δύο περιπτώσεις υπάλληλοι/εργαζόμενοι είστε
Επίσης μάθετε όταν υπογράφετε την σύμβαση εργασίας (να γράφονται όλα ξεκάθαρα σε αυτήν) σας ως εργαζόμενοι να παίρνετε αυτά που πρέπει αλλιώς να μην υπογράφετε
τόσο απλά δεν σας φταίει κανείς αν εσείς δεν διεκδικείτε αυτά που πρέπει
Αντι να αμοιβεστε για 5 ημερες θα αμοιβεστε για 6 με υπερωρια που οι κρατησεις θα ειναι τα μισα του μισθου….!!!
Μπραβο οι χαιροντες…!!
8ήμερη θα έπρεπε κανονικά στο Δημόσιο. Κοπρόσκυλα χαραμοφάηδες.
Σε κάποιες χώρες 5 ώρες 5μερες με μισθό 1800.
γιατι οχι και 7ημερη εβδομαδα? αντεχουμε…κουλη τι αλλο θα σκεφτεις για να πατωσεις?…οι οπαδοι σου δεν θα σε ξεχασουμε και θα σε ασπρισουμε κανονικοτατα στις ευρωεκλογες…το 41 θα ερθει τουμπα και θα γινει 14….περιμενε…..πισω εχει η αχλαδα την ουρα…
Και στις εκλογές θα πας να τους ξαναψηφίσεις. Μας πρήξατε τα αρχίδια οι κοψοχέρηδες! Πάτε κόψτε τις καρδιές σας και άμε στο διάολο να ησυχάσει η Ελλάδα!
διαβασε καλα το σχολιο, πανιβλακα. εσυ να πας στο διαολο αρχιδι. να τον ψηφισει η μαμα του τον καθυστερημενο.
Ρεά
Σε τέτοιους μην απαντάς .
Αυτοί μόνο καρπαζιές θέλουν και κάνα δέμα σανό .
Επιτελους ο Ελληναρας 24/7 και συνταξη στα… 40 του μνημοσυνου του! Κουλαρα θελατε, Κουλαρα φατε με Τζουτζουκο γαβ γαβ γιαχνι!
Επιτελους και κατι σωστο.εμεις που δουλευουμε μια ζωη 6 μερες ειμαστε κοροιδα,δηλαδη;
Αντί να θέλεις τη βελτίωση της ζωής σου , επιθυμείς και την καταστροφή του γείτονα. Γι ‘ αυτό είσαι ραγιάς.
Πες τα!
Οχι, δεν είσαι κορόϊδο. Μαλάκας είσαι! Πατενταρισμένος και με τόνο!