Μέχρι στιγμής, επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του κορωνοϊού δεν υπάρχουν, όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας δίνει επτά συμβουλές ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων.
Συμβουλές
- Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
- Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
- Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
- Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
- Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
- Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)
Δεν αναφερει για σαπουνισμα καποιων ομων λαχανικων π.χ. λεμονια …τα οποια πιανουν διαφοροι πριν με γυμνα χερια.