ΕΟΔΥ: Ξεκινά η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη για την ευλογιά των πιθήκων

Κοινοποίηση:
eody

Ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου κατά της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται κάθε Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 12:00, στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, και θα απαιτείται προηγούμενη ιατρική αξιολόγηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους καλώντας στο τηλέφωνο 2551352510 κάθε Τετάρτη από τις 9:00 έως τις 12:00.

 

Η νόσος Mpox, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως προέρχεται από άγρια ζώα που βρίσκονται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Ο ιός που προκαλεί τη νόσο αυτή είναι γενετικά συγγενής με τον ιό της ευλογιάς, αλλά παρουσιάζει χαμηλότερη μεταδοτικότητα και ήπια συμπτώματα. Η μετάδοση του ιού μπορεί να συμβεί μέσω δαγκωμάτων ή γρατζουνιών από μολυσμένα ζώα, κυρίως τρωκτικά, ενώ σπανιότερα μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα των μολυσμένων ζώων.

Η ανθρώπινη μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά ατόμων που έχουν προσβληθεί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών επαφών ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων σε περιπτώσεις παρατεταμένης στενής επαφής. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 6 έως 13 ημέρες, με δυνατότητα διακύμανσης από 5 έως 21 ημέρες.

 

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

-Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
-Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).

-‘Ατομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.

-‘Ατομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

 

protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: