ΕΟΦ: Δίνουν… πόνο οι αυξήσεις από 4% έως 360% – Η λίστα με τα 461 σκευάσματα

Κοινοποίηση:
farmaka01

Στρεβλώσεις ετών στην τιμολόγηση εκατοντάδων φαρμάκων επιχειρεί να διορθώσει ο ΕΟΦ, προχωρώντας σε ανατιμήσεις, που σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι προσθέσουν στη δαπάνη γύρω στα 33 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 10 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.

Τη λίστα με τα 461 φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων οι τιμές θα αναπροσαρμοστούν δημοσίευσε σήμερα ο ΕΟΦ, καλώντας τις φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλλουν πιθανές ενστάσεις, πριν από την οριστικοποιήση τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ανατιμήσεις κυμαίνονται από 4% έως 360%, ενδεικτικό στοιχείο των σημαντικών στρεβλώσεων στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων, κληρονομιά των μνημονιακών χρόνων.

Ειδικότερα, πρόκειται για φάρμακα των οποίων οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν καθιστούσαν βιώσιμη την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά, καθώς βρέθηκαν να είναι κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή και χαμηλότερα από αυτό.

Το φάρμακο που αυξάνεται κατά 360%
Ανάμεσα τους, μάλιστα, βρίσκονται και σημαντικά φάρμακα, γνωστά αντιβιοτικά αλλά και ινσουλίνες, ηπαρίνες ακόμη και αναισθητικά και φάρμακα για ψυχικές παθήσεις. Μάλιστα, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 360% δίνεται σε αντιψυχωσικό σκεύασμα αλοπεριδόλης.

Ωστόσο, πληροφορίες του Flash.gr, αναφέρουν ότι οι αιτήσεις αρχικά για αυξήσεις τιμών από τις εταιρείες αφορούσαν σε περίπου 900 σκευάσματα, αλλά η επεξεργασία των αιτημάτων από τις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κατέληξε σε ανατιμήσεις για 461 εξ αυτών. Η πλειοψηφία αυτών, σχεδόν 370, ήταν άμεσες αυξήσεις τιμών, επηρεάζοντας τις τιμές των υπολοίπων σκευασμάτων στη λίστα.

Οι εν λόγω ανατιμήσεις υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 33 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 23 εκατ. ευρώ θα αυξήσουν τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, επί της ουσίας αυξάνοντας το clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Τα υπόλοιπα περίπου 10 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι η συνολική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, η οποία θυμίζουμε ότι υπολογίζεται ως ποσοστό επί της λιανικής τιμής (0, 10%,25%).

Αυτές βέβαια είναι οι εκτιμήσεις αν η επεξεργασία των ενστάσεων δεν οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπολογίζεται πως η συνολική επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης θα κυμανθεί γύρω στα 40 εκατ. ευρώ (με τη συμμετοχή των ασθενών).

Είχε προηγηθεί η Υπουργική Απόφαση
Η απόφαση για αυξήσεις τιμών ακολουθεί τη σχετική Υπουργική Απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας».

Η ΥΑ διευκρίνιζε, πάντως, πως για να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία θα «συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση».

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν έως και την Παρασκευή 28.06 για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response