ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 24% Ο ΦΠΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ – ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΦΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΤΑ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ – ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ! ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κοινοποίηση:
7ae75eee-kafes-(u)

Καφές και μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.α) θα έχουν από σήμερα (1/7) συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ο φόρος στα εν λόγω ροφήματα μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι (take away και delivery). Την ίδια ώρα, στον ίδιο συντελεστή του 13% παραμένουν και τα κόμιστρα των ταξί.

Έπειτα λοιπόν, από την επαναφορά του καφέ στο ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να έρθουν αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.

Στο ράλι της ακρίβειας όμως τρέχει η τιμή του καφέ και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica.

Συνεπώς, η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να αποφασίζει αν θα «περάσει» στη λιανική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή αν θα την απορροφήσει.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού της κατανάλωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, και ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν οι δύο διαφορετικές «ταχύτητες» στον ΦΠΑ για τον καφέ.
Η τιμή του καφέ στην καφετέρια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα. Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το νέο καθεστώς ΦΠΑ στον καφέ
Εν όψει της εφαρμογής του νέου καθεστώτος με τον ΦΠΑ στον καφέ η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχει διευκρινίσεις προκειμένου να αποφευχθεί νέα αναστάτωση στην αγορά. Ειδικότερα:

Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.
Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

24 Σχόλια

  1. 3 λολζ και 1 λμαο αυτη η μηχανη εσπρεσσοDe’Longhi Dedica Pump 0132106139 Αυτόματη Μηχανή Espresso 1300W Πίεσης 15bar Κόκκινη ειναι η καλυτερη την εχω 4 χρονια μου πηρε 2 μηνες να μαθω να φτιαχνω φρεντο εσπρεσσο

  2. Όχι 24, 200% να ανέβει για να μάθουν οι τεμπελχανάδες τσιφτετέλληνες να πάνε για δουλειά. Κοπρίτες μια ζωή στο αραλίκι

    1. Ώπα ρε δουλευταρά εσύ !!!!! Για πε και μας ,που καθόμαστε , που ταλαιπωρείς το κορμί σου ποιο πολύ από το δικό μας ??? Να ξέρουμε δηλαδή γιατί μας αποκαλείς τεμπελχαναδες κοπρίτες .!!!

  3. ανάπτυξη … παράδεισος των διεθνών τοκογλύφων και ντόπιων κοπρόσκυλων… φράγκο δεν θα μείνει …για το καλό μας

  4. Μας εχουν διαλυσει κυριολεκτικα αυτος ο υψηλος ΦΠΑ ειναι απαραδεκτο επειδη εχουμε μια κυβερνηση ανικανοι να τα παρει απο αυτους που τα εχουνε…πληρωνουμε ολοι και αυτοι που δεν εχουνε 24% ΦΠΑ.
    Να λεγαμε οτι το κρατος προσφερει υπηρεσιες σουηδιας που αξιζουνε αυτον τον ΦΠΑ αντε να παει στο καλο αλλα παντου ειναι χαλια απο νοσοκομεια,λεωφορεια! που πανε τα λεφτα μας;;;;.

    1. Ποιός μουτζουρώνει τους τοίχους; ποιός ξεχαρβαλώνει τα λεωφορεία; ποιός βρωμίζει τους δρόμους και τα δημόσια κτίρια; ποιός είναι υπάλληλος στις υπηρεσίες που πηγαίνεις;
      κλπ κλπ
      ΕΣΕΙΣ είσαστε, οι πολίτες. Εσείς τα κάνετε όλα μπάχαλο και χωματερή και χαβούζα.
      Τι σου φταίει ο Μητσοτάκης λοιπόν για τις υπηρεσίες του κράτους; ΕΣΥ αποτελείς το κράτος.

      1. Σε μια συντεταγμενη χωρα υπαρχει κυβερνηση,αστυνομια,δικαιοσυνη αυτο εινα το κρατος τωρα αυτο που λες εσυ ειναι αναρχια εγω δεν ειμαι εκει.

  5. μας αρμεγουν αλλα απο το πολυ αρμεγμα δε βγαινει γαλα βγαινει αιμα!!!!!!!!!!
    για να ταιζουν τα λαθροπακιστάνα και τα τουρκοαλβανα με επιδοματα και συνταξεις που δεν εχουν πληρωσει ταμειο ποτε στη ζωη τους οπως και τιποτα αλλο!!!!
    για να ζουν δωρεαν οι μουσουλμανοι πληρωνουμε φορους οι ελληνες οπως ακριβως προβλεπει το κορανι οι χριστιανοι δικαιουνται να ζουν με τους μουσουλμανους μονο εαν πληρωνουν φορο υποτελειας!!!!!
    ωστοσο αφου δεν δουλευουν απασχολουνται να καταλαβουν ολη τη μαυρη αγορα με διακινηση και με το να βγαζουν τις ελληνιδες στο κλαρι!!!!! οπως κανανε τα τουρκαλβανα απο το 1993….. η Ελλαδα εχει τελειωσει…. οι ελληνες που εχουν μεινει ειναι γεροι…. τα νεα ελληνοπουλα μπασταρδεμενα…. και εχει μεινει μια μειοψηφια φθινουσα που ειναι τελειωμενη….

  6. Δεν με νοιάζει. Όσες φορές θα είναι εφικτό καφέ από το σπίτι για παντού, ακόμα και στην παραλία.

  7. Σας πηδάνε μέσα από τις κακές σας συνήθειες, που όμως σας έγιναν τρόπος ζωής….! Τσιφτετέλληνες μέχρι να σβήσει ο ήλιος 🤮🤮🤮

  8. ρε μαλακες στην γερμανια ο cappucino κανει 2.5 ευρω!
    4.5 στην μπανανια με μισθους 700 ευρω?
    οξω ρε!

  9. και πως θα εδινε τις αυξησεις στο δημοσιο ? με το να γαμησει παλι τους ελ.επαγγελματιες

  10. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΙΑ !!! Κ ΕΥΡΩΠΗ !!! ΕΝΩΜΕΝΗ !!!!!!! ΑΥΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ !!!!! Κ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ !!!!!!! χαχαχα Η ΧΡΥΣΗ – ΑΥΓΗ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ !!! χαχαχαχαχα

  11. Για το σπίτι, μια απλή μηχανή Εσπρέσο (όχι κάψουλες με τον απαίσιο καφέ που έχει γεύση πλαστικού) μπορεί να κάνει 100€. Εντάξει, όχι μεγάλης πίεσης και με πλαστικά μέρη, αλλά μπορείς να φτιάξεις τουλάχιστον φρέντο σχετικά ποιοτικό. Οι δε εταιρείες μπορούν και να πάρουν και λίγο πιο ακριβές μηχανές, επαγγελματικές/ημιεπαγγελματικές και ας έχει ο καθένας τον δικό του κομμένο καφέ. Έτσι σώζεις αρκετά χρήματα από το να χαλάς 2,5€ την ημέρα για έναν καφέ της πλάκας που κοστίζει στην πραγματικότητα 0,10€ συν τα όποια εργατικά (δηλαδή τα 2 λεπτά που θα πάρει στον μπαρίστα να τον φτιάξει). Εντάξει, θα πέσει τότε πολύ ο τζίρος σε αρκετά μαγαζάκια που δημιουργήθηκαν για να υποστηρίξουν το lifestyle του έτοιμου καφέ αλλά ρε φίλε έτσι είναι και η αγορά. Εδώ έκλεισαν εταιρείες που παρήγαγαν πραγματικά προϊόντα γιατί δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, θα κλάψουμε τώρα να θα μείνουν άνεργοι αλβανοί και πακιστανοί ντελιβεράδες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται καν εδώ;;;;

    1. μα ηδη πληρωναμε ακριβα τον καφε … δλδ ποσο θα παει 3ευρω ? στο πρωτο ζορι ολοι ανεβαζουν τιμη και κανεις δεν την ριχνει …. βλεπε σουβλατζιδικα που πριν 2 χρονια ανεβασαν τιμες λογο χοιρινου κρεατος και οταν εστρωσε η κατασταση κανεις δεν κατεβασε τιμες

    2. 0,40-0.50 λεπτά στοιχίζει ο καφές στα μαγαζιά βάλε τώρα ΦΠΑ εργατικά πλαστικά ποτήρια ζάχαρες κτλ ο καφές μέτριας ποιότητας έφτασε χονδρική από 28 έως 35€ το κιλό…μην γίνεσαι υπερβολικός …

      1. Ναι ρε Γαλλακι.
        Πόσος είναι ο μισθός στην ΓΑΛΛΙΑ;;;
        Γιατί εδώ 0.50+0.50=1€=1 φρατζολα ψωμί..με μισθό 800€.
        Θα μου πεις μην πίνεις καφέ….
        Θα σου πω αφού είμαστε σε κοινό νόμισμα να ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.
        Και θα σου πω γιατί τότε αποφασισες να μεταναστευσεις;;;
        Αφού 0.50 λεπτά για εσένα είναι υπερβολικά…..

    3. Με αυτές τις πολιτικές έχουμε διπλάσια τιμή από ότι το 2019 σε όλα τα τρόφιμα, ασχέτως αν θεωρούνται “πολυτέλεια” ή όχι. Πως νομίζετε πως αποπληρώνουμε τόσο γρήγορα το χρέος και από 220% του ΑΕΠ το πήγαν σε 4 χρόνια στο 160 με 170% (έχω χάσει μπάλα, κάπου εκεί πρέπει να είναι τώρα) με σκοπό να το πάνε κάτω και από αυτό της Ιταλίας μέχρι το τέλος της τετραετίας; Μα με τις μη προσλήψεις ΔΥ (αυτές που δεν χρειάζονται, όχι για όλους τους κλάδους) και με τους μεγάλους φόρους σε καύσιμα και φυσικά σε αυτό που δεν μπορούμε να κόψουμε, δηλαδή στα τρόφιμα και τα ποτά! Δεν ξέρω για την τιμή του καφέ ανά μερίδα, αλλά και τον έτοιμο τον στιγμιαίο να πάρουμε ως παράδειγμα, είναι επίσης ακριβός αφού κάνει ελάχιστα πιο φθηνά κι από τον freddo espresso τον single αν το πάρουμε από κάποιο coffee shop. Δεν λέω, να τον πληρώσεις και 2,5 ευρώ στην τελική αλλά όταν ο μέσος μισθός είναι ιδιαίτερα χαμηλός, καλύτερο να επενδύσεις σε μια μηχανή είτε ατομικά είτε ως εταιρεία, αν θες να σου μείνει και κάτι στο τέλος του μήνα, όχι για να αποταμιεύσεις και να γίνεις πλούσιος αλλά για να έχεις στην άκρη σε ώρα ανάγκης ή για να αγοράσεις κάτι πιο χρήσιμο.

Leave a Response