ΕΡΧΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ – ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΣΤΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ! ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΟΙ! ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ!

Κοινοποίηση:
00_004_20220124_sooc1643021133

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει ο καιρός τις επόμενες ώρες αρχικά με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και στη συνέχεια με ισχυρές χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται από το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη στην ΝΑ Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια ακόμα και στις βόρειες Σποράδες.

Χιόνια και στην Αθήνα

Σε αυτές τις περιοχές τα χιόνια θα φτάσουν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Στην Αττική από το βράδυ της Δευτέρας χιονόπτωση αναμένεται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας ωστόσο θα το «στρώσει» σε περιοχές με υψόμετρο από 200 με 250 μέτρα και πάνω.

Στα βόρεια προάστια και στα πιο ορεινά τμήματα του νομού αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις που θα προκαλέσουν δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Λόγω τις επικείμενης κακοκαιρίας ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και στην Πολιτική Προστασία ξεκίνησαν οι έκτακτες συσκέψεις για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και την λήψη προληπτικών και έκτακτων μέτρων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίασε η νεοσύστατη Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα συνεδρίαση και πάλι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Στις 13.00  θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο τον  επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Στη Διυπουργική Επιτροπή αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις όσον αφορά την εφαρμογή έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και εφόσον τα φαινόμενα είναι έντονα με πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις χιονοπτώσεις αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά τμήματα της εθνικής οδού μεταξύ Αθήνας και Λάρισας οπότε θα ληφθούν προληπτικά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Από την Αστυνομία αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις κατά περιοχές, για την υποχρέωση των οδηγών να έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν να τις τοποθετούν. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Μέτρα για εργαζόμενους και σχολεία

Επίσης αναμένεται να εξεταστεί και πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας με τα αρμόδια υπουργεία να ανακοινώνουν μια σειρά μέτρων και συστάσεων προς εργαζόμενους και εργοδότες.

Όσον αφορά την λειτουργία των σχολείων οι κατά τόπου Περιφέρειες θα κρίνουν σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά κυρίως για το πρωί τη Τρίτης, εκτός και αν η κακοκαιρία είναι γενικευμένη σε περισσότερες από μία περιφέρειες οπότε οι αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Θα ηχήσει και το 112

Όπως και να έχει όλα θα αξιολογηθούν το μεσημέρι της Κυριακής όταν θα έχει επικαιροποιηθεί το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ επιδείνωσης καιρού και οι μετεωρολόγοι θα ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα κινηθεί κακοκαιρία, πότε και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν με πυκνές χιονοπτώσεις και τι διάρκεια θα έχουν.

Αύριο θα αξιολογηθεί και σε περιοχές θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 με συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο, η κακοκαιρία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από την Κυριακή έως την Τετάρτη. Αναμένονται καταιγίδες στο Αιγαίο και χιόνια στα ανατολικά ηπειρωτικά, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10°C και βοριάδες 8-9 μποφόρ.

Χιόνια αναμένονται στα χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Θεσσαλίας, την κεντρική & ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά της Κρήτης.

Όσον αφορά την Αττική, θα χιονίσει κυρίως στα Βόρεια Προάστια, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να κάνουν λόγο για πιθανή χιονόστρωση στον Διόνυσο, την Εκάλη, τη Ροδόπολη, τη Δροσιά, την Πεντέλη, το Ντράφι, τους Θρακομακεδόνες, το Κρυονέρι, την Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Mακρυά απο την Αττική οδό!!! Θα αποκλειστεί τε όπως πριν 3 χρόνια και θα περιμένετε τον στρατό να σας φέρει σάντουιτς και νερά!!! Και φυσικά η Αττική Οδό δεν θα φέρει καμία ευθύνη!!! ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ σε όλα το κράτος του Μητσοτάκη!!! Θα βαλει και τα Πετσωμένα ΑΡΔάκια να σας βρίζουν και να σας ζητάνε τα ρέστα!!!

  2. Μην ανησυχείτε, ο μπαλατσινός θα σας σώσει ! λολ

  3. Πω,πω,πω πρωτοφανη πραγματα για τελος Ιανουαριου να χιονισει στα βουνα Η μονη λυση ειναι να πιασουμε τους ασχετους χλεχλεδες που παριστανουν τους επιστημονες νατους βαλουμε στο χιονι που ΘΑΑΑΑΑ ριξει ξεβρακωτους μ’ενα; ποτηρι ρετσινολαδο στο χερι μημως τελικα; μειωθει η μα@@κια σ’αυτην την χωρα

Comments are closed.