ΕΡΧΕΤΑΙ “ΚΑΥΤΟ” ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ – ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ… ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΓΙΑ 3.8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Κοινοποίηση:
eforia-elegxoi-foroi

Ρεπορτάζ εφημερίδα Μακελειό

«Καύσωνας» κατασχέσεων και πλειστηριασμών έρχεται για 3,8 εκατ. «κόκκινους» φοροοειφελέτες με την πλήρη ενεργοποίηση του Eispraxis που θα
ριχθεί από τον Ιούνιο στη μάχη με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, «σημαδεύοντας» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για την είσπραξη εσόδων 5 δισ. ευρώ
το 2024.

Η ανακοπή του κύματος των απλήρωτων οφειλών, που έχουν φτάσει να κινούνται πάνω από το φράγμα των 107 δισ. ευρώ, αποτελεί, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται περαιτέρω δράσεις με αυτοματοποιημένες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων με τη χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και περιοδικής αξιολόγησης των οφειλετών με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος Eispraxis.

Το Eispraxis θα αποτελέσει το νέο υπερόπλο της ΑΑΔΕ για το κυνήγι των φορολογουμένων με κόκκινες οφειλές και την είσπραξη τους, καθώς θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet,

το ICISnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.α.) Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς. Αναλυτικότερα μέσω του Eispraxis:

-Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τις κυρώσεις.

-Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).

-Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

-Θα παρακολουθούνται οι ρυθμίσεις των οφειλών και θα ενημερώνονται αυτόματα οι φορολογούμενοι για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεών τους, καθώς και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

-Θα αξιολογούνται οι υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, με σκοπό την καταγραφή των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών, καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε 107,18 δισ. ευρώ και από το ποσό αυτό τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να περιορίζεται στα 80,85 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία, ανέρχονται σε 3.878.712 και από αυτούς σε 1.506.475 έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα, ενώ 2.141.258 κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Ενα σου ευχομαι γιηνε.Να σου δινουν συνταξη 300,και να πληρωνεις στεγαστικο 600.Αυτο….

  2. Επειδή προφανως ΝΔουλος εισαι εσυ, πες στους δικους σου να πληρωσουν λιγο το μισο δις που χρωστανε να δω κατι

  3. Καλα αυτο το διαβαζω για πανω απο 17 χρονια .Απο τοτε που εφυγα για αλλη γη αλλα μερη. Και φυσικα ειμαι υπερ των κατασχεσεων και πληστιριασμων. Κυριε περνεις δανειο και το μισο το ξοδευεις σε ταξιδια και παιξιμο στους αλλους ? Κατασχεση. Περνεις δανειο για σπιτι που δε το φτανεις και μετα δε το πληρωνεις ? Κατασχεση. Μα πατε καλα ? Αν δανειζα χρηματα σε οποιονδηποτε για αγορα οτιδηποτε και δε μου τα επεστρεφε τι θα ηθελες να κανω ? Να του τα χαριζα ? Ρε δε πατε καλα. Θα τα τοκιζα με συνεχομενα πανωτοκια αν ηταν ληξιπροθεσμος και θα του εκανα κατασχεση και το βρακι του να το πουλουσα στους γυφτους. Ευτυχως που οι τραπεζες βρηκαν τροπο να τους τα παρουν πισω. Μπραβο τους.

    1. Εσύ λιποτάκτη να κρίνεις την xώρα που διαμένεις διότι όταν κάποιος παίρνει δάνειο το παίρνει με βάση τον μισθό που παίρνει όταν όμως του κόβουν το 50% του μισθού είναι λογικό να μην μπορεί να το πληρώσει.Παρόλο αυτά ο Έλληνας προτιμάει να μείνει στην δρόμο πάρα να ξεσηκωθεί και εφόσον κάθετε στην πολυθρόνα ας μείνει στον δρόμο και να πάει να γαμηθει.

    2. To πρόβλημα είναι ότι το ΚΑΘΕΣΤΩΣ, κατέστρεψε την οικονομία όχι οι δανειολήπτες.

      Το ΚΑΘΕΣΤΩΣ, πήρε τα λεφτά των Ελλήνων και τα έδωσε στις τράπεζες για να καλύψουν τα τοξικά δάνεια της Credit Agricole & Deutche Bank, ισοπεδώνοντας την οικονομία.

      Έκλεισαν επιχειρήσεις λόγο της οικονομικής καταστροφής. Απολύθηκαν ο κόσμος κατά χιλιάδες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη, απλά θα δήλωναν πτώχευση και οι τράπεζες θα έπερναν ό,τι έχει η εταιρία ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Αλλά στην Ελλάδα αρπάζουν το το σπίτι του πατέρα, γιατί ΜΟΝΟ στην Ελλάδα βάζεις υποθήκη για δάνειο εταιρικό. Πουθενά αλλού.

      Και μόλις πριν 1 μήνα, το ΚΑΘΕΣΤΩΣ που ΕΣΥ στηρίζεις, χάρησε 40δις στις τράπεζες. Λεφτά που θα πρέπει να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
      Σε μία χώρα που πληρώνεις 44% φόρο εισοδήματος στα 40.000 ευρώ. Ούτε στη κομουνιστική Κίνα δεν έχουν τέτοια φορολογία. Στις ΗΠΑ πληρώνεις 40% στα 250.000 και μετά. Στην Αγγλία στα 125.000 και μετά. Τα 40.000 θεωρούνται μισθός επιβίωσης σε χώρες που οι τιμές τροφήμων, καυσίμων, ενέργειας είναι από 1/2 μέχρι 1/4 τις Ελλάδος.

      Αλλά τόσο σου κόβει μισέλληνα.

Comments are closed.