ΕΡΧΕΤΑΙ “ΣΦΑΓΗ”! ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΡΗΤΡΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Κοινοποίηση:
energy-revma-shutterstock

Τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο


Σε μία διαφορετική κανονικότητα θα επιστρέψουν οι καταναλωτές ρεύματος μετά το τέλος των επιδοτήσεων.

Οι λογαριασμοί και οι χρεώσεις θα αλλάξουν. Θα θυμίζουν την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση αλλά ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις στην τιμολόγηση

Το τέλος των επιδοτήσεων
Ειδικότερα, η πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργιας στη χονδρεμπορική αγορά συνεχίζεται με τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου να κυμαίνονται σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Μάλιστα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για κάποιες ώρες οι τιμές μηδενίζουν. Και πιο συγκεκριμένα όταν οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση έναντι των άλλων τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.

Η βουτιά ενισχύεται και από τη μεγάλη κατρακύλα των τιμών του φυσικού αερίου TTF.

Όλα δείχνουν ότι η εποχή των επιδοτήσεων που είχαν ξεκινήσει πριν από ενάμισι χρόνο για να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές φτάνει στο τέλος της.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση ενισχύσεων και για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου, ενώ παρέτεινε και τα άλλα έκτακτα μέτρα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου αν και κανονικά έληγαν τον Ιούνιο.

Δεν αποκλείεται, όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα κυβέρνηση να τερματίσει νωρίτερα την ισχύ των προσωρινών παρεμβάσεων που τρέχουν από τον περσινό Αύγουστο. Πρόκειται για το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και τη μετακίνηση χωρίς ποινή πρόωρης αποχώρησης από πάροχο σε πάροχο.

Ρήτρα αναπροσαρμογής
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) επεξεργάζεται το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει την επόμενη ημέρα του τέλους των επιδοτήσεων.

Πηγές αναφέρουν, ότι μελετάται νέος τρόπος τιμολόγησης των λογαριασμών ρεύματος. Δηλαδή μία νέα φόρμουλα που θα αντικαταστήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Κάποιες πληροφορίες θέλουν να σχεδιάζεται από τη ΡΑΑΕΥ ένας μαθηματικός τύπος, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να λαμβάνουν υπόψη δεδομένα του προηγούμενου μήνα για να τιμολογούν τον επόμενο. Χρέωση δηλαδή που ακολουθείται στα πρότυπα του ισχύοντος συστήματος.

Δεν αποκλείεται, όμως, λένε οι πληροφορίες να επανέλθει και η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΡΑΑΕΥ θα ετοιμάσει κατευθυντήριες οδηγίες προς τους παρόχους για τον τρόπο χρέωσης της κατανάλωσης.

Οι μετακινήσεις των καταναλωτών
Ένα από τα μέτρα που ισχύει την περίοδο της κρίσης είναι και η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς αυτό αναμένεται να συνεχίσει να τρέχει για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με μεταβλητή τιμολόγηση. Για εκείνα με σταθερές χρεώσεις θα ισχύει η οικονομική ποινή πρόωρης αποχώρησης.

Όπως και να χει οι καταναλωτές θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο τοπίο για τους λογαριασμούς ρεύματος και θεωρείται δεδομένο ότι η μία από τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι αυτή. Ίσως και η πρώτη προτεραιότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. Κούλης ρε 60 τα εκατό.ρητρες μέχρι να αναστηθεί ο Παπανδρέου. Να τα βρείτε να τα πληρώσετε να πάτε για δουλειά αλλιώς να αλλάξετε χώρα. Τέλος τα επιδόματα. Ήρθε η ώρα για δουλειά. Μακάρι να βγάλει 200 βουλευτές.

  2. Κουλη δε θελατε,πανηλιθιοι ;
    Ξαναψηφιστε τους για να σας παρουνε και τα σωβρακα.
    Καμμια λυπηση για ηλιθιους και ζωαδια,ξαναβγαλτε τη Μαφια να σας ξεσκισει.
    Αυτοι ειστε και αυτοι σας αξιζουν.

  3. Ε, ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΟΥΛΑ

  4. 41%

    ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

  5. Ωρε 60% μεχρι να μεινουνε χωρις βρακι! …Αναπτυξη με το χρεος της χωρας και το ξεπουλημα της στο Θεο! Αποφευγει ομως επιμελως ο λουλης να μας πει το ακριβες ποσο!

  6. Δεν πάτε καλά, όλοι όσοι βάλατε το λιθαράκι να πάει στο 41% θυμηθείτε ξανά πάμε: υποχρεωτικοτητες κοβιντ εγκλεισμοι καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων, sms για βόλτα, Κούλης στην Ικαρία, Κούλης στην Πάρνηθα, θάνατοι από κοβιντ και ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις, μαφία δολοφονία δημοσιογράφων Καραιβαζ, απόπειρα δωροδοκίας Χίου, απόπειρα ανθρωποκτονίας Χίου, σκοιλ ελικικοθ, απευθείας αναθέσεις δημοσίου χρήματος, χάρισμα δημοσίου χρήματος στα κανάλια και ιστοσελίδες, αναστολές υγειονομικών, Ακρόπολη (τσι)μενδωνει, Λιγνάδης έξω με αναστολή, Ν. Γεωργιάδης έξω με παραγραφή, κυνισμός και ψέματα του ψευδοβορειομακεδονομαχου Άδωνι (έπος κωλοτουμπας από μόνος του), κρυφή ατζέντα ν.δ με απευθείας υπαγωγή της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό, δεν-ήξερε-δεν-ρωταγε πρωθυπουργός μετά από αποκαλύψεις τρομακτικού μεγέθους παρακολουθήσεων πρωτοφανών για υποτιθέμενη ευρωπαϊκή χώρα, εκβιασμοί πολιτικών αρχηγών, απύθμενο ψεύδος, υποκρισία, κοροϊδία του λαού και ένα σωρό άλλα ηθικά και ενδεχομένως ποινικά που ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

  7. Έχει ο ελληνάρας λεφτά! Οι παραλίες και τα μπαράκια είναι φίσκα.

  8. ψηφίστε Κούλη για να σας ξεσκίσει στην επόμενη τετραετία ΚΟΡΟΙΔΑ ή μην πάτε να ψηφίσετε καθόλου για να ψηφίσουν μόνο τα κομματόσκυλα και να τον βγάλουν αυτοδύναμο

  9. παθαίνεις όταν θεωρείς φυσιολογικό και προοδευτικό να παρατάς το χωριό σου για να γίνεις λογιστής σε ένα αστικό κέντρο και να κάνεις την ινστα-τατάνα, ξέρουν τι κάνουν αυτοί που προωθούν αυτές τις αντιλήψεις, οι περισσότεροι Γραικοί ακόμα θεωρούν ότι οι λαθρέποικοι είναι “δύσμοιροι πρόσφυγες”, και μην ξεχάσετε να στείλετε και βοήθεια στην Ουκρανία!!!!

  10. Αν δεν τους γκρεμίσουμε ΣΗΜΕΡΑ, θα μας εξοντώσουν όλους. Οι εκλογές δεν είναι λύση πλέον, η βία μόνο.

  11. Καλά να πάθετε,κούλη θέλατε,λουστείτε τα

  12. Τα ρήτρα ειναι οπως το χαράτσι του ενφια με το που μπήκε καθιερώθηκε με το κλεπτοΠασοκ τότε για εφόρου ζωής.

Comments are closed.