ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ – ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ! ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ

Κοινοποίηση:
psifiako-euro

Το ψηφιακό ευρώ πέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο στις 15 Φεβρουαρίου, με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει ένα σχέδιο γνωμοδότησης που υποστηρίζει το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ψήφισε με 48 ψήφους έναντι έξι, για να συμφωνήσει με την ΕΚΤ ότι η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το ευρώ ανταγωνιστικό σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.

Όπως στα κρυπτονομίσματα, σαν το Bitcoin και το Ethereum, οι χρήστες θα διατηρούν ψηφιακά ευρώ σε ηλεκτρονικά «πορτοφόλια», επιτρέποντάς τους να «τοποθετούν κεφάλαια, να αποσύρουν μετρητά και να εκτελούν και να λαμβάνουν συναλλαγές πληρωμών προς και από τρίτους».

Για την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος ήταν σημαντική για τη χρηματοπιστωτική ένταξη.

«Σε ένα πλαίσιο όπου τα μετρητά από μόνα τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας ψηφιοποιημένης οικονομίας, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η χρηματοπιστωτική ένταξη με τη διασφάλιση της καθολικής, προσιτής και εύκολης πρόσβασης στο ψηφιακό ευρώ για τους ιδιώτες στη ζώνη του ευρώ, καθώς και της ευρείας αποδοχής του στις πληρωμές», αναφέρεται στη γνωμοδότηση της επιτροπής.

Το ψηφιακό νόμισμα δε στερείται των επικριτών του
Ορισμένοι ελευθεριακοί υποστηρίζουν ότι το συγκεντρωτικό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικό έλεγχο. Είναι θεωρητικά δυνατό, λένε, να προγραμματιστούν ψηφιοποιημένα κουπόνια ευρώ ώστε να μπορούν να δαπανηθούν μόνο σε ορισμένες τοποθεσίες και σε ορισμένα αγαθά.

Το σχέδιο γνωμοδότησης αναγνωρίζει σαφώς ορισμένες από αυτές τις επικρίσεις.

Το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να αποτελεί «προγραμματιζόμενο χρήμα», λέει η επιτροπή.

Τα κουπόνια δεν θα πρέπει να μπορούν να έχουν «εγγενώς καθορισμένους όρους δαπανών», και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αγορά συγκεκριμένων τύπων αγαθών ή υπηρεσιών, ή [ότι] υπόκεινται σε χρονικά όρια μετά τα οποία δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν», υποστηρίζει.

Η πρόταση για την καθιέρωση του ψηφιακού νομίσματος οδηγείται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Τα δύο αυτά όργανα θα εξετάσουν τις αλλαγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο έγγραφο πριν η νομοθεσία προχωρήσει και πάλι.

Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμπεριλάβει μια ρήτρα που απαγορεύει το προγραμματιζόμενο νόμισμα, ορισμένοι ευρωβουλευτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ένα CBDC θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να εξαναγκάσει αθέμιτα τους Ευρωπαίους.

«Με τα CBDCs, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να ασκούν σχεδόν απόλυτο έλεγχο στη ροή του χρήματος», δήλωσε το μέλος της LIBE Τομ Βαντερντρίσε, ένας από τους ευρωβουλευτές που ψήφισαν κατά του σχεδίου, στο Brussels Signal.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η καθιέρωση ενός ψηφιακού ευρώ ήταν τελικά «όλα για τον έλεγχο» και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο από τις κυβερνήσεις για να κλείσουν τις πολιτικές διαφωνίες.

«Βλέπουμε ήδη μια αυξανόμενη τάση, όπου τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών ακτιβιστών κλείνουν», είπε.

«Πρόσφατα απαγορεύτηκε σε ένα τοπικό τμήμα του κόμματός μου η χρήση της Payqonic – μιας πλατφόρμας πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου – για πολιτικούς λόγους, μια απόφαση που λίγο αργότερα ανατράπηκε λόγω της δημόσιας πίεσης».

«Αυτό αποδεικνύει ότι τα μετρητά πρέπει να αποτελούν αστικό δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε αυτά».

Άλλοι πολιτικοί αμφισβήτησαν τον σκοπό της καθιέρωσης ενός ψηφιακού ευρώ, με τον Ολλανδό πολιτικό Μίκιελ Χόοχεβεεν να το περιγράφει ως «λύση που αναζητά πρόβλημα».

«Γιατί χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ;» ρώτησε ο Χοοχεβεεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Τζάστιν Στερς, επικεφαλής ειδήσεων στο Brussels Signal.

Κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι έχει μια «στιγμιαία Kodak» με την πρόταση αυτή, προσπαθώντας να διατηρήσει μια ξεπερασμένη μορφή δημοσιονομικού ελέγχου, όταν μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα αφήνει πίσω του αυτούς τους ελέγχους.

«Όλα έχουν να κάνουν με την εξουσία», είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Ότι και να κάνουν στο τέλος θα τρέχουν να κρυφτούν όπως τα δαιμόνια όταν βλέπουν αγιασμό……

  2. Το ψηφιακό χρήμα θά καθιερωθεί μαζί με την υποχρεωτική εφαρμογή τής ηλεκτρονικής/ψηφιακής ταυτότητας. Ο πλήρης έλεγχος επί τών ανθρώπων από τούς αντίχριστους εβραίομασόνους πλησιάζει. Η οργουελική απολυταρχία στα πρότυπα του συστήματος επιτήρησης τής Κίνας είναι πρό των πυλών. Αντίσταση πρίν μας περάσουν την ψηφιακή αλυσίδα, γιατί μετά θά είναι πολύ αργά.
    Όσοι υποκύψουν σάν υπάκουα προβατάκια όπως κάνανε καί με τά εμβόλια θά μας βρουν απέναντι τους. Μήν προσκυνήσετε τό βδέλυγμα της ερημώσεως πού θά σάς μαντρώσει σε μία ψηφιακή φυλακή, κρατήστε την ψυχή σας ελεύθερη εν Χριστώ.

  3. Αφου φαγαμε την καραμελα Ευρωπη ας τα λουστουμε ολα τωρα. Και το χειροτερο? Το πιστεψαμε κιολας οτι ειμαστε Ευρωπαιοι δηλαδη βαρβαροι και θελαμε να τους μοιασουμε. Ε τωρα ηρθε η ωρα να δουμε πως ειναι να εισαι βαρβαρος και απολιτιστος Η μαλλον να δειτε γιατι μερικοι εφυγαν εκτος δυτικου κοσμου. Ευτυχως σας εχουν αφησει τα διαβατηρια εως τωρα χωρις ελεγχο ακομη.Καλη συνεχεια σας ευχομαι.

  4. ΘΑ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ Η ΠΟΥΤΣΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

  5. “Ορισμένοι ελευθεριακοί” αρχίσαμε τις ταμπέλες όπως ψεκασμένοι, αρνητές, τώρα μας αποκαλούν ελευθεριακούς…..

    Είναι γνωστό από το 2020 τί είναι το CBDC. Και η τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ έχουν δημοσιεύσει τα έγγραφα ότι θα είναι ΠΛΗΡΩΣ προγραμματιζόμενο. Είναι ένα ΚΟΥΠΟΝΙ, δεν είναι τραπεζογραμμάτιο όπως το ευρώ σήμερα ανεξάρτητα αν είναι σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή. Τελείως διαφορετικό νομικό πλαίσιο.

    Μόνο ηλίθιοι στηρίζουν το CBDC, και σε αυτούς θα πρέπει να απαγορευτεί η ψήφος.
    Και το ότι οι ηλίθιοι δεν θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν το λέω εγώ, το είπε ο μέγας Σωκράτης πριν 2500 χρόνια.

Comments are closed.