ΕΣΥ: Ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις και πλήγμα στο δικαίωμα των ειδικευμένων να κάνουν εξειδίκευση – Καταγγελία γιατρών

Κοινοποίηση:
6301860-1024x683

Για «απαράδεκτες, κουτοπόνηρες, ρουσφετολογικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις ενάντια στο αυτονόητο δικαίωμα των ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ να κάνουν εξειδίκευση», κάνουν λόγο οι γιατροί από την παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, που συμμετέχει στις διοικήσεις των ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ.

Oι γιατροί καταγγέλλουν τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό συναδέλφων τους του ΕΣΥ από το δικαίωμα στην ιατρική εξειδίκευση.

«Είναι πλέον προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το ΚΕΣΥ θέλουν να ρυθμίζουν οι ίδιοι την κάνουλα παραγωγής εξειδικευμένων γιατρών με κριτήρια που κάθε φορά αλλάζουν και κάθε φορά έχουν έναν κοινό στόχο. Τους μαχόμενους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικά τους νέους και τελικά το ίδιο το ΕΣΥ», επισημαίνουν στην καταγγελία τους.

Μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Η επιλεκτική και a la cart εφαρμογή του νόμου 2519/97 δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων, με βασικούς χαμένους τους νεοδιορισμένους επιμελητές Β’ του ΕΣΥ, που έχουν την ατυχία να προέρχονται από νοσοκομεία «Β’ κατηγορίας» και δεν είναι ούτε μέλη ΔΕΠ ούτε έχουν τα μέσα για να παρακάμψουν νόμους και διατάξεις. Με λίγα λόγια δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες και στην ιατρική εξειδίκευση έχουν μόνο τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και οι εκλεκτοί Υπουργείου και ΚΕΣΥ. Οι υπόλοιποι ας κάνουν μόνο τη λάντζα… Έτσι ολόκληρα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν ανάγκη εξειδικευμένους γιατρούς για στελέχωση τμημάτων, ιατρείων, κλινικών και μονάδων, καταδικάζονται στη συρρίκνωση».

Η καταγγελία του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

Καταγγέλλουμε τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό συναδέλφων του ΕΣΥ από το δικαίωμα στην ιατρική εξειδίκευση. Είναι πλέον προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το ΚΕΣΥ θέλουν να ρυθμίζουν οι ίδιοι την κάνουλα παραγωγής εξειδικευμένων γιατρών με κριτήρια που κάθε φορά αλλάζουν και κάθε φορά έχουν έναν κοινό στόχο. Τους μαχόμενους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικά τους νέους και τελικά το ίδιο το ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα:

«Α. Στις αρχές του περασμένου Μαΐου εκδόθηκε αιφνιδιαστικά απόφαση υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24), η οποία όριζε «επιτροπή» αποτελούμενη από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές που 4 φορές τον χρόνο θα «επέλεγαν» ποιοι νέοι γιατροί θα ξεκινούσαν ειδικότητα ΕΚΤΟΣ ΣΕΙΡΑΣ στα (λίγα συνολικά) τμήματα όπου υπάρχει αναμονή. Αναφέρονταν ως «κριτήρια επιλογής» ο βαθμός πτυχίου και η διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων. Η ίδια «επιτροπή» με την ίδια διαδικασία και τα με τα ίδια κριτήρια προβλεπόταν να «επιλέγει» και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί θα ξεκινούσαν εξειδίκευση. Η υπουργική αυτή απόφαση προέβλεπε άμεση εφαρμογή από τον επόμενο μήνα (τον περασμένο Ιούλιο). Όμως μετά την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στα γραφεία του ΚΕΣΥ στις 27/6/24, το μέτρο αυτό έμεινε στα χαρτιά όπως και πολλά παρόμοια στο παρελθόν όπου και πάλι τον ρόλο του “Δούρειου Ίππου” αντιδραστικών ρυθμίσεων ενάντια στους νέους γιατρούς τον έπαιζε το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο επί διάφορων κυβερνήσεων.

Β. Σε συγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το ΚΕΣΥ πανεπιστημιακό κέντρο εξειδίκευσης για τη διαβητολογία, η λίστα αναμονής (για ιδιώτες, γιατρούς του ΕΣΥ), είχε παγώσει αρκετούς μήνες για άγνωστο λόγο, χωρίς να υπάρχει καμιά επίσημη εξήγηση, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να είναι τεράστια και να είναι αδύνατο πρακτικά να καταφέρει να ξεκινήσει κάποιος συνάδελφος.

Γ. Γίνεται επιλεκτική εφαρμογή του νόμου 2519/97 (συγκεκριμένα της παρ.7 του άρθρου 34) από το ΚΕΣΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η επίμαχη παράγραφος αναφέρει: “Στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν με θητεία, ο χρόνος χορηγούμενων κατά τις οικείες διατάξεις εκπαιδευτικών αδειών, δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά το 1/2 του υπολοιπόμενου χρόνου της θητείας τους.”

Με απλά μαθηματικά:

-εκπαιδευτική άδεια < (5-x)/2

-όπου εκπαιδευτική άδεια = 2 έτη (τόσο απαιτείται για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε εξειδίκευσης)

-όπου υπολειπόμενος χρόνος θητείας = (5 – x) γιατί η θητεία του νεοδιόριστου επιμελητή Β’ ΕΣΥ είναι η 5ετία οπότε και μονιμοποιείται έπειτα από κρίση

-όπου x είναι ο μέγιστος ζητούμενος χρόνος κατά τον οποίο μπορεί να ξεκινήσει την εκπαιδευτική άδεια

Με βάση τα παραπάνω, το x πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο του 1 έτους, δηλαδή αν ο νεοδιόριστος γιατρός του ΕΣΥ δεν ξεκινήσει άμεσα, μέσα σε ένα έτος το αργότερο από το διορισμό του, την εξειδίκευση, τότε πρέπει να περιμένει να περάσει μια ολόκληρη πενταετία!!!

Ο νόμος αυτός δεν εφαρμοζόταν στο παρελθόν αλλά επιλεκτικά άρχισε να εφαρμόζεται και να τον επικαλείται το ΚΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, απορρίπτοντας αιτήσεις νεοδιορισμένων συναδέλφων για έναρξη εξειδίκευσης, αποκλείοντας μεγάλο αριθμό γιατρών του ΕΣΥ από το δικαίωμα στην επιστημονική εξέλιξη και εξειδίκευση. Δεκάδες συνάδελφοι έχουν εγκλωβιστεί κυριολεκτικά περιμένοντας να περάσει η πενταετία, τη στιγμή που οι λίστες αναμονής διαρκώς αυξάνονται, απομακρύνοντας όλο και περισσότερο τον χρονικό ορίζοντα για έναρξη εξειδίκευσης. Την ίδια στιγμή, έχουν καταγγελθεί σε εμάς περιστατικά παραβίασης του νόμου αυτού όπου μεγαλοδιευθυντές κλινικών του ΕΣΥ διασφαλίζουν την εξειδίκευση επιμελητών τους γιατί … έτσι μπορούν. Την ίδια στιγμή, ο νόμος αυτός δεν ακουμπά καν τα μέλη ΔΕΠ που μπορούν να ξεκινήσουν εξειδικεύσεις και εκπαιδευτικές άδειες όποτε αυτοί θελήσουν.

Η επιλεκτική και a la cart εφαρμογή του νόμου 2519/97 δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων, με βασικούς χαμένους τους νεοδιορισμένους επιμελητές Β’ του ΕΣΥ, που έχουν την ατυχία να προέρχονται από νοσοκομεία «Β’ κατηγορίας» και δεν είναι ούτε μέλη ΔΕΠ ούτε έχουν τα μέσα για να παρακάμψουν νόμους και διατάξεις. Με λίγα λόγια δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες και στην ιατρική εξειδίκευση έχουν μόνο τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και οι εκλεκτοί Υπουργείου και ΚΕΣΥ. Οι υπόλοιποι ας κάνουν μόνο τη λάντζα… Έτσι ολόκληρα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν ανάγκη εξειδικευμένους γιατρούς για στελέχωση τμημάτων, ιατρείων, κλινικών και μονάδων, καταδικάζονται στη συρρίκνωση.

Δ. Στο πρόσφατα κατατεθειμένο στη δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας, στο άρθρο 5 και μετά από πιέσεις συναδέλφων, περιλαμβάνεται ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα συνέχισης της εξειδίκευσης ως υπεράριθμος για όποιον γιατρό αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω διορισμού σε μόνιμη θέση, ενώ έκανε την εξειδίκευσή του. Προϋπόθεση όμως είναι ο γιατρός να έχει συμπληρώσει ήδη 12 μήνες εξειδίκευσης. Ζητάμε να επεκταθεί για όλους τους γιατρούς ανεξαρτήτως του διαστήματος που έχουν ξεκινήσει εξειδίκευση πριν τον διορισμό τους σε μόνιμη θέση. Το άρθρο αυτό θεραπεύει μόνο κάποιες πλευρές του προβλήματος, δεν λύνει σε καμιά περίπτωση το συνολικό πρόβλημα και τα διαρκή εμπόδια και περιορισμούς που αφορούν τον αποκλεισμού των νέων γιατρών του ΕΣΥ από την εξειδίκευση σε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της διάταξης αυτής (παρ. 7 του άρθρου 34 2519/97 ) και την άρση της παράλογης και άδικης μεταχείρισης των συναδέλφων με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση και νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 5 του νομοσχεδίου

Απαιτούμε να σταματήσουν τα κάθε λογής εμπόδια στην επιστημονική εξέλιξη των νέων γιατρών του ΕΣΥ

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ να παρέμβει άμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και το ΚΕΣΥ απαιτώντας το αυτονόητο»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: