Oι εκλογές μπορεί να μην έχουν προκηρυχτεί ακόμα, η προεκλογική περίοδος φαίνεται πάντως ότι ξεκίνησε, τουλάχιστον για τα δυο μεγάλα κόμματα. Τόσο το τεταμένο κλίμα στη χθεσινή συζήτηση στην Βουλή όσο και η αναφορά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι «είμαστε σε προεκλογική περίοδο» πυροδότησαν και πάλι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο ή τον Μάιο.
Στην χθεσινή συζήτηση πάντως στη Βουλή όπου το θέμα ήταν η μη περικοπή των συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν την πιο σφοδρή σύγκρουση των τελευταίων χρόνων, με τον πρωθυπουργό να προσκαλεί μάλιστα σε debate τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση που έκανε του -λένε οι στενοί του συνεργάτες- ήθελε να δείξει αφ ενός ότι δεν φοβάται τον διάλογο και αφ ετέρου ότι ο Κυριάκο Μητσοτάκης είναι αυτός «ο οποίος δεν θέλει να εμπλακεί σε μια πιο αναλυτική συζήτηση καθώς δεν έχει επιχειρήματα παρά μόνο μια αφοριστική λογική για όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης». Επισημαίνουν ακόμα ότι μένει να αποδειχθεί κατά πόσον οι πληροφορίες που λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος γι’ αυτή τη συζήτηση είναι αληθινές.
Όπως επισήμαιναν ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι «ο πρωθυπουργός με τη στάση του δείχνει ότι έχει επιχειρήματα, έχει αφήγημα αλλά και απαντήσεις για όσα τον κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίθετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κρύβεται πίσω από τα fake news».
Από τη χθεσινή αντιπαράθεση έγινε ακόμα καθαρό ότι η προεκλογική περίοδος θα κινηθεί σε κλίμα απόλυτης πόλωσης με το Μακεδονικό, τα σκάνδαλα και την οικονομία να αποτελούν την βασική ατζέντα της αντιπαράθεσης.
Επί της ουσίας της συζήτησης, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απέφυγε να αναφερθεί στο βασικό θέμα που ήταν η μη περικοπή των συντάξεων, υιοθέτησε την λογική του συγκροτήματος Μαρινάκη ότι έδωσε το Μακεδονικό για να του δώσουν τις συντάξεις ενώ κινήθηκε με βάση χυδαίες θεωρίες συνομωσίας και σκανδαλολογίας».
Όπως επεσήμαναν ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να καταφύγει στο ονοματολογικό χρησιμοποιώντας μάλιστα ακραίες εκφράσεις περί προδοσίας και μειοδοσίας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται πάντως να θέσει το θέμα αυτό στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης με την λογική ότι ο αρχηγός της ΝΔ στοχοποιεί την κυβέρνηση αλλά και ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών χαρακτηρίζοντας τους προδότες και μειοδότες. Θα ζητήσει μάλιστα την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προκειμένου «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για τον λαό μας» επισημαίνουν τα στελέχη της κυβέρνησης.
Στην Βουλή πάντως απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας στα περί ανταλλαγής των συντάξεων με το Μακεδονικό αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Αφού με αυτόν τον νόμο φέρνουμε τη συναλλαγή γιατί τον ψηφίζετε; Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας αν είναι προϊόν συναλλαγής για ένα μείζον εθνικό θέμα».
Σε ό,τι αφορά στα περί μειοδοσίας και προδοσίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν επί του Μακεδονικού, κανένα στέλεχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν αποκάλεσε κανέναν «μειοδότη και προδότη». «Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη, δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες» είπε ο πρωθυπουργός.