Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τους σπρώχνουν στην κατάθλιψη
Τη συσχέτιση μεταξύ των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και της ψυχικής υγείας καταδεικνύει η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα, τα δεδομένα της οποίας παρουσιάστηκαν από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας να είναι ιδιαιτέρως αρνητικά.
Αναλυτικότερα, η έρευνα έλαβε δείγμα από 24 ευρωπαϊκές χώρες, αναδεικνύοντας μια νέα οπτική για την επίδραση της ταξικής διαστρωμάτωσης και των γεωγραφικών ανισοτήτων στα συμπτώματα κατάθλιψης.
Η «θλιβερή» πρωτιά της Ελλάδας
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο μύθος του χαρούμενου και εξωστρεφούς Έλληνα που απολαμβάνει τη ζωή μοιάζει να απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην Ευρώπη. Και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες όμως παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων, παρά την κοινή αντίληψη πως οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αισθήματα χαράς συγκριτικά με εκείνους των βορείων χωρών, όπως αναφέρει το tovima.gr
Συμπτώματα κατάθλιψης στην Ευρώπη
Στο γράφημα αποτυπώνονται οι μέσοι όροι στην βαθμολογία καταθλιπτικών συμπτωμάτων ανά χώρα που συμμετείχε στον 11ο γύρο της ESS
Στο εσωτερικό της χώρας, οι περιφέρειες της Θεσσαλίας, του Νοτίου Αιγαίου, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου είναι εκείνες στις οποίες οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Βλέπουμε λοιπόν ότι, αντίθετα με τη διαδομένη αντίληψη, στις νησιωτικές περιοχές καταγράφονται συχνότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την Ήπειρο, την δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας (μετά το Βόρειο Αιγαίο) και τη Θεσσαλία, η οποία όμως αντιμετώπισε μια σειρά σημαντικών φυσικών καταστροφών το διάστημα κατά το οποίο διεξήχθη η έρευνα.
Πρώτη η Ελλάδα στη μοναξιά: Ένα καμπανάκι για την Ψυχική Υγεία
Η χώρα μας βρίσκεται επίσης στην κορυφή και όσον αφορά τα συμπτώματα μοναξιάς, έναν από τους πιο κρίσιμους δείκτες ψυχικής ευεξίας.
Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δείκτης που αφορά τη συχνότητα αίσθησης λύπης. Στον δείκτη αυτόν, η Λιθουανία βρίσκεται στην πρώτη θέση, με μέσο όρο 1,8, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 1,7, και εν συνεχεία ακολουθούν η Σλοβακία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Αντιθέτως, οι πολίτες της Φινλανδίας ανέφεραν τα χαμηλότερα επίπεδα θλίψης, δηλώνοντας πως ένιωσαν σπανιότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αυτό το συναίσθημα. Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν τις εθνικές διαφοροποιήσεις στη συναισθηματική ευημερία και την επίδραση κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων στη ψυχολογία των πολιτών.
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΒΡΕ, ΠΟΥ ΝΑ ΒΛΕΠΑΤΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ ΟΠΟΥ ΣΤΑΘΕΙΣ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΕΙΣ. Ή ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
Καλα να παθουν ας ψιφησουν ξανα την κουλα την κρητικοπουλα τους και εις τα καλυτερα τους.
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΣΕ ΦΑΝΕ. ΣΕ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΙ ΦΟΡΑΣ ΚΤΛ ΚΑΤΑ Τ ΑΛΛΑ ΗΛΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΥΖΑΚΙ…. ΠΑΠΑΡΙΑ. ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ, ΤΗΝ ΠΟΥΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ. ΠΑΝΤΑ ΕΧΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΖΟΝΤΕ. ΞΟΦΛΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΙΣΤΑΝ.