Η χρήση του τελευταίου είναι γενικά ασφαλής αν πρόκειται να μαγειρέψετε ή να ζεστάνετε ένα φαγητό μέχρι τους 200 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
«Οι υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά με όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή ή το ξύδι, μπορεί να προκαλέσουν την έκπλυση αλουμινίου στο φαγητό» δήλωσε ο Ντάριν Ντετβίλερ, πρόεδρος του προγράμματος ασφάλειας τροφίμων της Εθνικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Υγείας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για μικρές δόσεις, αλλά όταν καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα αλουμινόχαρτου για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκύψουν πιθανές ανησυχίες για την υγεία όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Ποια φαγητά δεν πρέπει να μαγειρεύετε σε αλουμινόχαρτο
«Για να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε μεταφορά, αποφύγετε το μαγείρεμα ή την αποθήκευση όξινων ή αλμυρών τροφίμων σε αλουμινόχαρτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα» εξήγησε η Τζέσικα Γκάβιν, πιστοποιημένη επιστήμονας τροφίμων.
Ουσιαστικά, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, εφόσον το φαγητό δεν είναι υπερβολικά αλμυρό ή όξινο, είστε εντάξει.
«Όταν ψήνετε μπισκότα σε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο, ελάχιστη από την ποσότητα του αλουμινίου μεταφέρεται επειδή το φαγητό είναι στεγνό και δεν μένει σε επαφή με το αλουμινόχαρτο για πολύ. Είναι επίσης ιδανικό για το ψήσιμο λαχανικών και κρεάτων ή το ψήσιμο μπέικον» προτείνει η Γκάβιν.
Πάντως, όπως καθησυχάζει η ειδικός, «ο κίνδυνος από το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο είναι χαμηλός, καθώς μόνο το 4% περίπου της πρόσληψης αλουμινίου προέρχεται από αντικείμενα όπως σκεύη, δίσκους ψησίματος ή αλουμινόχαρτο».