Είστε πρωινός ή νυχτερινός τύπος; Αυτό μπορεί να έχει σημασία για την υγεία σας

Κοινοποίηση:
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology ανακάλυψε ότι οι κύκλοι αφύπνισης/ύπνου προκαλούν μεταβολικές διαφορές και μεταβάλλουν την προτίμηση του σώματός μας για πηγές ενέργειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι μένουν ξύπνιοι αργά το βράδυ έχουν μειωμένη ικανότητα να χρησιμοποιούν το λίπος για ενέργεια, που σημαίνει ότι τα λίπη μπορεί να συσσωρεύονται στο σώμα και να αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι μεταβολικές διαφορές σχετίζονται με το πόσο καλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ινσουλίνη για να προωθήσει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα για χρήση και αποθήκευση ενέργειας. Οι άνθρωποι που προτιμούν να είναι δραστήριοι το πρωί βασίζονται περισσότερο στο λίπος ως πηγή ενέργειας και είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας με υψηλότερα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης από τους “νυχτοκουκουβάγιες”, τα άτομα που προτιμούν να είναι ενεργά αργότερα την ημέρα αλλά και τη νύχτα). Από την άλλη πλευρά, οι ξενύχτηδες χρησιμοποιούν λιγότερο λίπος για ενέργεια σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey των ΗΠΑ ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες (51) σε δύο ομάδες με βάση τον «χρονότυπο» τους -τη φυσική τάση να αναζητούν δραστηριότητα και ύπνο σε διαφορετικές ώρες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια εβδομάδα για να αξιολογηθούν τα μοτίβα δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατανάλωναν τροφές ελεγχόμενες από θερμίδες και έπρεπε να νηστέψουν όλη τη νύχτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρωινοί τύποι χρησιμοποιούν περισσότερο λίπος για ενέργεια τόσο κατά την ανάπαυση όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης από ό,τι οι ξενύχτηδες. Ήταν ήταν επίσης πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Οι ξενύχτηδες, από την άλλη πλευρά, είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα τους απαιτεί περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και το σώμα τους προτιμά τους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας έναντι των λιπών. Η μειωμένη ικανότητα αυτής της ομάδας να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ή και καρδιακών παθήσεων.

Ο καθηγητής  Steven Malin του Πανεπιστημίου Ράτγκερς δήλωσε: «Οι διαφορές στον μεταβολισμό του λίπους μεταξύ των πρωινών και των νυχτερινών τύπων δείχνουν ότι ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματός μας (κύκλος αφύπνισης/ύπνου) θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ινσουλίνη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: