Μια βιταμίνη, σύμφωνα με κυβερνητικό φορέα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.
Η απουσία βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης επειδή είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου
Συγκεκριμένα, σε σχετική δημοσίευση του Γραφείου Συμπληρωμάτων Διατροφής (Office of Dietary Supplements, ODS) της κυβέρνησης των ΗΠΑ επισημαίνεται: «Μερικές μελέτες έχουν βρει σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης».
Γιατί η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο
Με βάση τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό, «η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία, καθώς βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο, μια από τις κύριες ουσίες που είναι απαραίτητες για γερά οστά».
Ακόμα, όπως υπογραμμίζεται, «μαζί με το ασβέστιο, η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που κάνει τα οστά να γίνονται πιο λεπτά και αδύναμα».
Επιπλέον, αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι χρήσιμο για την κίνηση των μυών και για τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος μέσω του νευρικού συστήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ODS, «η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών που επιτίθενται σε αυτό».
Ποιες είναι οι πηγές της βιταμίνης D
Εκτός από το ότι βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και συμβάλλει στη σταθερότητα του εγκεφάλου, η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου για τους πάσχοντες από καρκίνο, καθώς και να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
Ακόμα, σύμφωνα με το ODS, «η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».
Οι καλύτερες φυσικές πηγές αυτού της βιταμίνης D περιλαμβάνουν ψάρια όπως ο τόνος, η πέστροφα, ο σολομός και το σκουμπρί, καθώς και τα έλαια από το συκώτι ψαριών. Σε μικρές ποσότητες, το εν λόγω θρεπτικό συστατικό βρίσκεται επίσης στο μοσχαρίσιο συκώτι, στον κρόκο αυγού και στο τυρί.
Βέβαια, όπως προειδοποιεί ο αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός, «το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το γυμνό δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τουλάχιστον λίγη βιταμίνη D με αυτόν τον τρόπο».
Ωστόσο, σύμφωνα με το ODS, τα σύννεφα, η ομίχλη, το γήρας και το σκούρο δέρμα μειώνουν την ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται από το δέρμα.
Έτσι, λόγω αυτών των παραγόντων, τα πολυβιταμινούχα και πολυμεταλλικά συμπληρώματα είναι χρήσιμα για τη λήψη βιταμίνης D.