Μία πολυβιταμίνη την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τον εγκεφαλο να διατηρηθεί κατά περισσότερα από τρία χρόνια νεότερος. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Σε μεγάλη μελέτη με εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών, διαπίστωσαν πως όσοι λάμβαναν καθημερινά μία πολυβιταμίνη επί έναν χρόνο είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης απ’ ό,τι όσοι λάμβαναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).
«Η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι η κύρια ανησυχία μετά την ηλικία των 60 ετών. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας απλός, προσιτός τρόπος για να επιβραδυνθεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Adam M. Brickman, καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Εγκέφαλος και πολυβιταμίνες
Στη νέα μελέτη συμμετείχανε επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN).
Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 3.562 εθελοντές, ηλικίας 60 ετών και άνω. Κατά την έναρξη της μελέτης τους ζήτησαν να απομνημονεύσουν 20 λέξεις σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κάθε μία από αυτές την κοιτούσαν για τρία δευτερόλεπτα, πριν εμφανιστεί η επόμενη.
Αμέσως μετά, τους ζητήθηκε να πληκτρολογήσουν όλες τις λέξεις που μπορούσαν να θυμηθούν. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές αξιολόγησαν την βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.
Οι επιστήμονες χώρισαν στη συνέχεια τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Οι μισοί λάμβαναν μία πολυβιταμίνη την ημέρα και οι υπόλοιποι το εικονικό φάρμακο.
Τι εδειξε η έρευνα
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν στο ίδιο τεστ μετά από 12 μήνες. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μεταξύ των δύο ομάδων υπήρχε μικρή, αλλά στατιστικώς σημαντική διαφορά.
Στην πραγματικότητα, όσοι λάμβαναν την πολυβιταμίνη μπορούσαν να θυμηθούν σχεδόν οκτώ λέξεις, κατά μέσον όρο. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά σχεδόν μία λέξη, σε σύγκριση με τις επιδόσεις τους πριν αρχίσουν να παίρνουν το χάπι.
Το αντίστοιχο όφελος σε όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο ήταν λιγότερη από μισή λέξη, κατά μέσον όρο.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με την πολυβιταμίνη η μνήμη των εθελοντών ξανάνιωσε σημαντικά. Στην πραγματικότητα έφτασε στο επίπεδο που θα ήταν σε άτομα νεότερα κατά 3,1 χρόνια.
Επιπλέον, το όφελος αυτό διατηρήθηκε έως το τέλος της μελέτης, δύο χρόνια αργότερα. Ήταν επίσης εντονότερο στους συμμετέχοντες με καρδιαγγειακή νόσο, είπε ο Dr. Brickman. Οι λόγοι γι’ αυτό το όφελος παραμένουν αδιευκρίνιστο. Ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι πιθανώς σχετίζονται με το γεγονός ότι η πολυβιταμίνη διορθώνει προϋπάρχουσες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.
Εν τούτοις, η λήψη της πολυβιταμίνης δεν φάνηκε να ωφελεί την μακροπρόθεσμη μνήμη των εθελοντών. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάποια ουσιώδη διαφορά στον αριθμό των λέξεων που μπορούσαν να θυμηθούν οι εθελοντές τους 15 λεπτά μετά την απομνημόνευσή τους.
Επαλήθευση
Τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα προγενέστερης μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Όπως είχε δείξει, μία πολυβιταμίνη την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τις γνωστικές δεξιότητες και την προσοχή.
Η μελέτη εκείνη είχε διεξαχθεί από επιστήμονες του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Wake Forest, στην Βόρεια Καρολίνα.
«Στην επιστήμη, αυτού του είδους η επαλήθευση είναι ένας από τους πυλώνες της ρήσης «πίστευε στα ευρήματά σου». Επομένως, είμαστε ενθουσιασμένοι που την έχουμε, διότι μας επιτρέπει να είμαστε λίγο πιο βέβαιοι για τις παρατηρήσεις μας», δήλωσε ο Dr. Brickman στο CNN.
Μία πολυβιταμίνη συνήθως περιέχει περί τα 20 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνης και ιχνοστοιχεία. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων με ελλείψεις σε διάφορα συστατικά, όπως:
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Βιταμίνη D
- Ψευδάργυρο
- Σίδηρο