Εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το ιστορικό κτίριο της Μαρασλείου Σχολής

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

To επιβλητικό κτίριο της ιστορικής «Πατριαρχικής Αστικής Σχολής Μαρασλή» εγκαινίασε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την ολοκλήρωση των έργων της εκ βάθρων ανακαινίσεώς της.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνησή του που η Μαράσλειος άνοιξε και πάλι τις πόρτες της και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο για την ανακαίνιση του ιστορικού αυτού κτηρίου.

Απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο που παρέστη στα εγκαίνια, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε:

«Με πολλή συγκίνηση και χαρά τελέσαμε την Ακολουθία του Αγιασμού, με την οποία εγκαινιάζεται, με τη χάρη του φιλανθρώπου Θεού, το νέο κεφάλαιο στην ιστορία και τη λειτουργία της Μαρασλείου Αστικής Σχολής ή επισήμως, της “Πατριαρχικής Αστικής Σχολής Μαρασλή”.

»Αξίως και δικαίως, εκφράζουμε, πρώτα, την Πατριαρχική μας ευαρέσκεια προς τους χορηγούς του έργου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την Αγιωτάτη Εκκλησία Κύπρου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, προς την Ευγενεστάτη κυρία Αργυρώ Σοφιανού και τον Εντιμολογιώτατο ‘Αρχοντα κύριο Νικόλαο Πατέρα.

Πολλές ευχαριστίες ανήκουν στον υπεύθυνο του όλου εγχειρήματος Εντιμότατο Πρόεδρο του ΣΥΡΚΙ κύριο Γεώργιο Παπαλιάρη και τους προθύμους συνεργάτες του, τους μηχανικούς και όλους τους εργασθέντες για την επιτυχή πορεία της ανακαίνισης του κτιρίου.

Ξαναζωντανεύει η Μαράσλειος Σχολή.

Δημιουργείται ένας νέος πνεύμονας για το Πατριαρχείο μας, με ωραίους χώρους για εκδηλώσεις, γραφεία, δωμάτια φιλοξενίας, τραπεζαρία για επίσημα γεύματα του Πατριαρχείου».

Επεσήμανε ωστόσο ότι «ανοίγει τις πύλες της η Μαράσλειος Αστική Σχολή χωρίς διδασκάλους και μαθητές» -καθώς έχει συρρικνωθεί ο ελληνικός πληθυσμός της Πόλης- «αλλά παραμένει σύμβολο και τόπος διδαχής και μαθητείας. Ένα κόσμημα κτιριακό, που ενσαρκώνει με την αρχιτεκτονική του, τη μεγαλόπρεπη είσοδο με τους ωραιοτάτους κίονες, με τη γενικώτερη διαρρύθμισή του, τα ιδανικά της παιδείας και την αρχοντιά της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.

Μαζί με τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο, που περιβάλλουν το συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Μαράσλειος εκπροσωπεί το πνεύμα και το ήθος της Μεγάλης Εκκλησίας, της οικουμενικότητας και της φωτεινότητάς της.

Οι καμπάνες του Πατριαρχικού Ναού και ο κώδων των σχολείων, που καλεί τους μαθητές στο μάθημα, εκφράζουν το ίδιο μήνυμα, τον προσανατολισμό της ζωής προς την Αλήθεια, την γνώση και την πίστη ως ενιαία δύναμη αυθεντικής ελευθερίας. «Ελευθερία εστί το της αρετής όνομα», έλεγαν οι Αρχαίοι».

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τόνισε ότι «όλα αυτά έχουν βαθειά συμβολική σημασία, αφού χάρη στη μέριμνα του Πατριαρχείου άνθησε η παιδεία του Γένους, από την ‘Αλωση μέχρι και την εποχή μας». όπως ανέφερε, «είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο, τα σχολεία μας είναι παντού κτίρια μεγαλοπρεπή και εμβληματικά, αφού εκπροσωπούν το ιδεώδες της παιδείας, που ταυτίζεται με τον «ανθρωπισμό» και τον υψηλό προορισμό του ανθρώπου.

Το βλέπουμε αυτό σήμερα και σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Τα νέα σχολικά κτίρια είναι απλώς χρηστικά, ενώ τα παλαιά σχολεία έχουν κάτι πνευματικό, κάτι που εκφράζει τιμαλφή ιδεώδη, που υπερβαίνει το απλώς χρήσιμο.

Δυστυχώς, η σύγχρονη παιδεία παραμελεί την πνευματική φύση του ανθρώπου, ενώ διογκώνει το εγώ του και τις ιδιωτικές επιθυμίες του».

Ο προσανατολισμός στον εαυτό μας και στην ικανοποίηση των ατομικών αναγκών σημαίνει συρρίκνωση της ύπαρξής μας, συμπλήρωσε ο Πατριάρχης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επισήμανε ότι οι ναοί και τα σχολεία της ομογένειας ανήκουν στον πυρήνα της ταυτότητας και του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης.

Στη συνέχεια, στο αίθριο και τους χώρους υποδοχής της Μαρασλείου, πραγματοποιήθηκε δεξίωση, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τα σέβη και τα συγχαρητήρια του πολυπληθούς κλήρου και λαού, με αφορμή και την εορτή των ονομαστηρίων του την επόμενη ημέρα, στις 11 Ιουνίου, κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα.

Πριν από τα εγκαίνια της Μαράσλειου Σχολής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε το απόγευμα, κατά τον εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και άλλων αυτοκέφαλων Εκκλησιών, κληρικών, μοναχών, και αρχόντων οφφικιαλίων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του επισκόπου Ρωμαιοκαθολικών της Κωνσταντινούπολης Μασιμιλιάνο Παλινούρο, του γενικού προξένου της Ελλάδας πρέσβη Κωνσταντίνου Κούτρα, του γενικού προξένου της Ουκρανίας Ρόμαν Νεντίλσκι, του αναπληρωτή γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, πρέσβη (ε.τ.) Δημήτρη Ράλλη, μαθητών των ομογενειακών σχολείων και πλήθους πιστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: