Εγκλωβισμένοι στο ελβετικό φράγκο 85.000 Έλληνες

Κοινοποίηση:
shutterstock_2136915953

Την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια πάνω από 85.000 ελληνικές οικογένειες που είχαν την ατυχία να λάβουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Ολα αυτά την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες από ευρωπαϊκές χώρες προσέφυγαν στα εθνικά τους δικαστήρια, αμφισβητώντας ως καταχρηστικούς και αδιαφανείς τους όρους της σύμβασης με τους οποίους αναλάμβαναν το βάρος του συναλλαγματικού κινδύνου και, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δικαιώθηκαν από τις δικαστικές αποφάσεις.

Σε αρκετές χώρες, μάλιστα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, αναλήφθηκαν και νομοθετικές πρωτοβουλίες από τις κυβερνήσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Πρόσφατα, μάλιστα, η BNP Paribas στη Γαλλία, αναγνωρίζοντας την αδικία σε βάρος των δανειοληπτών αυτών, ήρθε σε συμφωνία μαζί τους μέσω της καταναλωτικής οργάνωσης που τους εκπροσωπούσε, ώστε να τους αποζημιώσει.

Στο θέμα που απασχολεί χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά επανήλθε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. «Στην Ελλάδα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν ελέγχεται ο όρος με τον οποίο επιρρίπτεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος στον δανειολήπτη. Ούτε, μάλιστα, για την αδιαφάνειά του, όταν δηλαδή δεν συνοδεύεται με σαφή πληροφόρηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή του. Στην κρίση της αυτή οδηγήθηκε η Ολομέλεια δίχως να απευθύνει, όπως έκαναν άλλα εθνικά δικαστήρια και ως όφειλε, προδικαστικά ερωτήματα για τα κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου αισθάνονται δικαιολογημένα ότι δεν αντιμετωπίστηκαν ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες» αναφέρει ο κ. Κατρίνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: