Εγκυμοσύνη: Αυτές είναι οι τροφές που κάνουν τις πρωινές ναυτίες ακόμα χειρότερες

Κοινοποίηση:
nautia

Η πρωινή ναυτία μπορεί να εμφανιστεί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και τα συμπτώματά της μπορεί να ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Είναι τόσο συχνή που περίπου το 70% έως 85% των εγκύων γυναικών παρουσιάζουν πρωινή ναυτία.

Τα συμπτώματά της ξεκινούν περίπου την 5η ή 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί να επιδεινωθούν μετά τις εννέα εβδομάδες λόγω αλλαγών στα επίπεδα ορμονών. Συνήθως βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου μερικές γυναίκες μπορεί να συνεχίσουν να έχουν συμπτώματα μέχρι το τρίτο τρίμηνο ή τον τοκετό.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Γλυκά

Αν νιώθετε έντονα τάση προς εμετό και αδιαθεσία καλό θα ήταν να περιορίσετε τα γλυκά, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γλυκά όπως κέικ, αρτοσκευάσματα, σοκολάτες και επιδόρπια μπορούν να αναστατώσουν το στομάχι σας και να προκαλέσουν πρωινή ναυτία.

Πικάντικα φαγητά

Το πικάντικο φαγητό μπορεί επίσης να ερεθίσει το στομάχι σας, να σας προκαλέσει εμετό και να επιδεινώσει την πρωινή ναυτία.

Αποφύγετε «βαριές» σάλτσες

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα βαριά φαγητά, που συνήθως έχουν κρεμώδεις σάλτες. Οι τροφές με πολλά λιπαρά όχι μόνο επιδεινώνουν την πρωινή ναυτία αλλά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης σας και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για το μωρό σας.

Τηγανητά ή πρόχειρα φαγητά

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορεί να σας βλάψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και είναι λογικό να «λαχταρίσετε» κάποιο fast food όσο είστε έγκυος, όπως ένα μπέργκερ ή μια πίτσα, προσπαθήστε να τα αποφύγετε όσο μπορείτε.

Τροφές με έντονη μυρωδιά

Τρόφιμα με έντονες μυρωδιές μπορεί να αυξήσουν τη ναυτία και τον έμετο. Αποφύγετε λαχανικά και τροφές που μυρίζουν πολύ για να μειώσετε τα συμπτώματά σας.

Καφεΐνη

Αποφύγετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να θέλετε να μείνετε μακριά από τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την πρωινή ναυτία.

Αλκοολούχα ποτά

Εάν είστε έγκυος, αποφύγετε αυστηρά να πίνετε ποτά που περιέχουν αλκοόλ. Θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας και του κρασιού για να αντιμετωπίσετε την πρωινή ναυτία και ταυτόχρονα να προστατεύσετε το μωρό σας από τις αρνητικές επιπτώσεις.

Όξινα ποτά

Τα όξινα ποτά όπως ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σας και να προκαλέσουν ναυτία. Από την άλλη, ο χυμός λεμονιού και η ξινίλα του μπορεί να σας βοηθήσουν. Αν σας φαίνεται έντονη η μυρωδιά του, μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο νερό.

Γενικότερα, αν ταλαιπωρήστε από έντονα συμπτώματα μιλήστε με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει για να κάνετε πιο ευχάριστη την εμπειρία της εγκυμοσύνης και να αποφύγετε τους εμετούς.

Προτιμήστε φαγητά με χαμηλά λιπαρά, ενώ και το τζίντζερ μπορεί να είναι η ιδανική λύση, καθώς είναι μια φυσική θεραπεία για τη δυσπεψία, τη ναυτία και τον έμετο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: