Εγκυμοσύνη: Δείτε πώς να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε σακχαρώδη διαβήτη

Κοινοποίηση:
diavitis-kuisis

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μέλλουσες μητέρες καθώς αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η προεκλαμψία και η ανάγκη γέννησης του μωρού με καισαρική τομή.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως ανιχνεύεται στο 14% των εγκύων κατά μέσον όρο. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο στις ανεπτυγμένες χώρες. Στη Βόρειο Αμερική λ.χ. είναι 7,1% και στην Ευρώπη 7,8%.

Επειδή ο διαβήτης κύησης είναι μία σοβαρή κατάσταση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά να ελέγχονται προληπτικά γι’ αυτόν όλες οι έγκυοι μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κυήσεως. Οι γυναίκες, όμως, που παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του, είναι πιθανό να χρειασθούν νωρίτερα έλεγχο.

«Συνήθως πραγματοποιούμε τον έλεγχο κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως στις γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης», αναφέρει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Dr. Jeff Chapa, επικεφαλής του Τομέος Ιατρικής Μητέρας-Εμβρύου στο Νοσοκομείο Παίδων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Στους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μίας γυναίκας να αναπτύξει διαβήτη της κυήσεως συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

Ηλικία άνω των 35 ετών
Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 kg/m2
Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2
Απόκτηση μωρού που ζύγιζε περισσότερα από 4 κιλά
Διαβήτης κύησης σε προγενέστερη εγκυμοσύνη
Ωστόσο, η ύπαρξη αυτού του είδους των παραγόντων κινδύνου δεν αποτελεί προϋπόθεση για να εκδηλώσετε διαβήτη κύησης. Αντιθέτως, σχεδόν οι μισές έγκυοι που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης, δεν έχουν κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

«Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να αναπτύξουν διαβήτη κύησης διότι δεν έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό και έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος», αναφέρει η μαιευτήρας-γυναικολόγος Dr. Salena Zanotti, από την Cleveland Clinic. «Εν τούτοις, οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να τον προκαλέσουν και χωρίς παράγοντες κινδύνου».

Γι’ αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουν οι γυναίκες τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν – ιδανικά πριν κάνουν μείνουν έγκυοι. Η Dr. Zanotti συνιστά την υιοθέτηση δύο βασικών υγιεινών συνηθειών: αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και υγιεινή διατροφή.

Τυπικά το περπάτημα, αλλά και το κολύμπι, η γιόγκα και άλλες χαμηλής πρόσκρουσης δραστηριότητες είναι οι καλύτερες. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το ποια είναι καλύτερη για εσάς.

Όσον αφορά τη διατροφή, όσο πιο υγιεινές είναι οι διατροφικές επιλογές σας, τόσο το καλύτερο για την πορεία της εγκυμοσύνης. Ο στόχος σας, σε αδρές γραμμές, πρέπει να είναι λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, και περισσότερες φυτικές ίνες, τονίζει η Dr. Zanotti.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα τρώτε λιγότερα γλυκά, λιγότερο άσπρο ψωμί, λευκά ζυμαρικά και λευκό ρύζι και περισσότερα:

Ολόκληρα φρούτα και λαχανικά
Δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Ξηρούς καρπούς
Φυτικά αλείμματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

«Και οι δύο αυτές συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά», τονίζει η ιατρός. «Ο αντίκτυπός τους όμως είναι μεγαλύτερος, εάν αρχίσετε να τις τηρείτε πριν μείνετε έγκυοι». Εάν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας ή να περιορίσετε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο, συνιστά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: