Εγκυμοσύνη: Τι να προσέχει η έγκυος στις διακοπές

Κοινοποίηση:
ΕΓΚΥΟΣ

Μία υγιής εγκυμοσύνη δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διασκέδασή σας στις διακοπές αρκεί να τηρείτε λίγους βασικούς κανόνες.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης νιώθετε πιο έντονα τη ζέστη κι αυτό οφείλεται κυρίως στην έκκριση προγεστερόνης που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, το αυξημένο βάρος και τη θερμότητα του εμβρύου.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ακολουθεί ο «δεκάλογος» της εγκύου για ασφαλείς διακοπές.

1. Αποφύγετε τον ήλιο και τους πολύ ζεστούς χώρους. Εάν χρειαστεί να βγείτε έξω, προτιμήστε να το κάνετε νωρίς το πρωί ή αφού έχει πέσει ο ήλιος. Στον καύσωνα, καλό είναι να είστε σε δροσερό χώρο και να μην κυκλοφορείτε εάν δεν είναι ανάγκη. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μπουκάλια ψεκασμού νερού, για να δροσίζεστε.

2. Πίνετε άφθονο νερό για να μην κινδυνεύετε από αφυδάτωση. Ιδανικά τουλάχιστον 8 ποτήρια.

3. Κολυμπήστε, χωρίς να κουραστείτε πολύ, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, εφόσον φυσικά σας το επιτρέπει ο γιατρός σας. Φροντίστε να μπαίνετε σταδιακά στη θάλασσα, ειδικά αν είναι κρύα. Όταν βγείτε από το νερό φορέστε ένα στεγνό μαγιό για να αποφύγετε κολπίτιδες και μυκητιάσεις. Νωρίς το πρωί και μετά τη δύση του ηλίου είναι κατάλληλες ώρες για να περπατήσετε όταν το θερμόμετρο δεν δείχνει «κόκκινο».

4. Προσέξτε την υγιεινή σας, μην κάθεστε στην άμμο και χρησιμοποιήστε μία καθαρή πετσέτα κάθε φορά που κάθεστε σε ξαπλώστρα ή σε καρέκλα, ώστε να αποφύγετε μολύνσεις.

5. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, φορέστε ένα μεγάλο καπέλο και προτιμήστε τη σκιά. Το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε είναι καλό να έχει δείκτη προστασίας 30 ή περισσότερο και βάλτε το τουλάχιστον 20 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Μην ξεχνάτε να το ανανεώνεται συχνά αν βουτάτε συχνά στη θάλασσα ή ιδρώνετε πολύ. Αποφύγετε να είστε στην παραλία ή στην πισίνα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα που καίει πολύ ο ήλιος.

6. Τρώτε συχνά, πιο ελαφριά μικρά γεύματα και η διατροφή σας να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά όχι γλυκά, βαριές σάλτσες και τηγανιτά, τρόφιμα πλούσια σε τρανς λιπαρά, αλλά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που αυξάνουν τη μεταβολική θερμότητα.

7. Αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ, αλλά και τα αναψυκτικά.

8. Μειώστε το αλάτι, που προκαλεί κατακράτηση υγρών.

9. Ξεκουραστείτε με κάθε ευκαιρία. Καθίστε σε μία άνετη καρέκλα, αν νιώθετε πρησμένα τα πόδια σας απλώστε τα πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα (μπορείτε να βάλετε μαξιλάρια από κάτω). Κοιμηθείτε τα μεσημέρια κι αν νιώσετε ότι δεν σας κρατάνε οι δυνάμεις σας, ζητήστε βοήθεια.

10. Φορέστε άνετα, ανοιχτόχρωμα ρούχα που δεν σας ζεσταίνουν, προτιμήστε τα βαμβακερά ή λινά. Είναι καλύτερα να καλύπτουν όλο σας το σώμα.

Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει αν νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε γενικές γραμμές πάντως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι εάν αισθάνεστε ότι ζεσταίνεστε υπερβολικά, νιώθετε ναυτία, ζαλάδα, πονοκέφαλο και έχετε κράμπες, είναι πιθανό να είναι σημάδια αφυδάτωσης. Εάν η θερμοκρασία του σώματος της εγκύου ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου για περισσότερο από 10 λεπτά, εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος θερμικής εξάντλησης, ηλίασης και αφυδάτωσης. Η έλλειψη υγρών μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις ψευδείς πόνους τοκετού όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη.

Πρέπει να επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας εάν έχετε:

· Κολπική αιμορραγία
· Συσπάσεις ή κράμπες
· Πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα χέρια
· Έντονο πονοκέφαλο
· Διαταραχές στην όραση (θολή όραση)
· Αυξημένα κολπικά υγρά
· Έλλειψη κινητικότητας του εμβρύου
· Πόνους κατά τη διάρκεια της ούρησης, πόνους στην κοιλιά, τη λεκάνη ή χαμηλά στη μέση
· Ξαφνικούς εμετούς
· Ελάττωση στον αριθμό των κινήσεων του εμβρύου.

Πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές σας, συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας. Σε γενικές γραμμές τα ταξίδια δεν απαγορεύονται, αλλά οι γυναίκες που είναι στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να αποφύγουν ταξίδια με αεροπλάνο (στις δίδυμες κυήσεις καλό είναι να αποφεύγονται τα αεροπορικά ταξίδια μετά την 20η εβδομάδα της κύησης). Καλό επίσης είναι να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο ή να γίνονται πολλές στάσεις για ξεκούραση και λίγο περπάτημα ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να μειωθούν οι πιθανότητες θρόμβωσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: