Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης: “Ο θάνατος του Ραϊσί, «μνημειώδες πλήγμα» για το ισλαμικό καθεστώς”

Κοινοποίηση:
raisi

Ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί αποτελεί «μνημειώδες πλήγμα» για το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν και θα προκαλέσει διαδοχικές κρίσεις στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης, συνασπισμός οργανώσεων της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Μαριάμ Ρατζαβί χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της το γεγονός «μνημειώδες και ανεπανόρθωτο στρατηγικό πλήγμα κατά του ανώτατου ηγέτη των μουλάδων, του Αλί Χαμενεΐ, και ολόκληρου του καθεστώτος που είναι γνωστό για τις εκτελέσεις του και τις σφαγές του».

Ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί «θα πυροδοτήσει σειρά συνεπειών και κρίσεων στους κόλπους της θεοκρατικής τυραννίας, πράγμα που θα δώσει το έναυσμα στις εξεγερμένες νεολαίες να περάσουν στην δράση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μαριάμ Ρατζαβί.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης είναι μία από τις βασικές οργανώσεις της ιρανικής αντιπολίτευσης εκτός του Ιράν. Είναι η πολιτική βιτρίνα της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ) που κατηγορεί τον Ραϊσί ότι έπαιξε ρόλο κλειδί στην εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, ανάμεσά τους και πολλά μέλη της οργάνωσης, το 1988, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Θανάτου, του τετραμελούς μυστικού δικαστηρίου που διέταξε την επανάληψη των συνοπτικών δικών χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων και την εκτέλεσή τους.

Η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού υποστήριξε τον αγιατολάχ Χομεϊνί στην ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά σύντομα εισήλθε στην αντιπολίτευση. Θεωρείται υπεύθυνη για σειρά φονικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε προσωπική ανάμειξη στις σφαγές του 1988, αλλά έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για τις μαζικές συνοπτικές εκτελέσεις για τις οποίες κέρδισε το προσωνύμιο «χασάπης της Τεχεράνης».

«Ο Ραϊσί ήταν ο άνθρωπος για όλα του Χαμενεΐ, το καθεστώς του οποίου αντιμετωπίζει αναρίθμητες κρίσεις, κυρίως μετά την εξέγερση του 2022. Από την άποψη αυτή είναι ένα αναντικατάστατο πρόσωπο για τον ανώτατο ηγέτη», έγραψε χθες εκπρόσωπος της οργάνωσης, ενώ ο θάνατος του ιρανού προέδρου δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί.

Σε έκθεσή της το 2018, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει τις σφαγές του 1988 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είχε καταγγείλει τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος της Επιτροπής Θανάτου της Τεχεράνης.

«Η κατάρα των μανάδων και εκείνων που επιζητούν δικαιοσύνη για τους εκτελεσμένους, καθώς και η καταδίκη του ιρανικού λαού και της ιστορίας σφραγίζουν την παρακαταθήκη του Εμπραχίμ Ραϊσί», δηλώνει η Μαριάμ Ρατζαβί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης, περί τους 30.000 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τις σφαγές αυτές. Ο απολογισμός είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τις δυτικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που κάνουν λόγο για χιλιάδες εκτελέσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: