Πριν από μερικές μέρες, η φωτογραφία της τεράστιας ουράς που σχηματίζεται κοντά στην κορυφή του Έβερεστ, από ορειβάτες που εκμεταλλεύονται το σύντομο «παράθυρο» ευνοϊκών συνθηκών για να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κόσμου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ήταν μία συγκλονιστική εικόνα, που συζητήθηκε εκτενώς στα social media, και έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό το φαινόμενο του «μποτιλιαρίσματος» που εμφανίζεται τη συγκεκριμένη εποχή στην επιβλητική βουνοκορφή. Δυστυχώς πρόκειται για ένα φαινόμενο με τραγικές επιπτώσεις, αφού στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε δεκάδες ορειβάτες, λόγω της εξάντλησης από την πολύωρη αναμονή και ορθοστασία σε ένα περιβάλλον με ελάχιστο οξυγόνο και κινδύνους να ελλοχεύουν παντού.
Μόλις εχθές έγινε γνωστό ότι η μακάβρια λίστα των θυμάτων της φετινής σεζόν ορειβασίας αυξήθηκε κατά ένα άτομο. Ένας 62χρονος δικηγόρος από τις ΗΠΑ, ο Κρίστοφερ Τζον Κούλις, είναι το 11ο άτομο που πεθαίνει το τελευταίο δεκαήμερο μετά από ανάβαση στο Έβερεστ. Αν και τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, η πλειοψηφία των θανάτων που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής αποδίδονται στο προαναφερόμενο φαινόμενο του συνωστισμού, που εξαναγκάζει ορειβάτες να περιμένουν αρκετές ώρες σε ουρά κοντά στη κορυφή.
Αρκετοί ορειβάτες, επιστρέφοντας, μιλούν για μια εφιαλτική εμπειρία, με ανταγωνιστικό κλίμα ανάμεσα στα άτομα που περιμένουν στην ουρά, εντάσεις και αδιαφορία για τον συνάνθρωπο. Παρόλο που η αναρρίχηση στην «στέγη του κόσμου» αποτελεί αναμφίβολα ένα όνειρο ζωής για κάποιους, η υλοποίηση αυτού το ονείρου μετατρέπεται σε εφιάλτη για ένα μεγάλο ποσοστό των ορειβατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας Καναδός κινηματογραφιστής, ο οποίος πόσταρε στα social media μια φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος από την «ουρά του θανάτου» στο Έβερεστ. Στην αδιανόητη εικόνα, βλέπουμε δεκάδες ορειβάτες να περπατούν, ο ένας πίσω από τον άλλον, προς την κορυφή, προσπερνώντας ένα πτώμα που κρέμεται από το σχοινί δίπλα τους.