Η εισαγγελέας της έδρας προχώρησε σε αυστηρή κριτική κατά του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, αναφερόμενη στην υπόθεση του θανάτου του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Στην αγόρευσή της, υπογράμμισε την “αγωνιώδη προσπάθεια” του πλοιάρχου να αποκρύψει τις πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι ηχητικές συνομιλίες αποδεικνύουν ότι ο ύπαρχος ψεύδεται, καθώς επαναλαμβάνει ότι ο επιβάτης γλίστρησε. Αυτή η δήλωση φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από το περιστατικό. Η εισαγγελέας τόνισε ότι οι φράσεις που χρησιμοποιούν δείχνουν ότι η κύρια ανησυχία τους ήταν το ενδεχόμενο να τους καταλογιστεί κάποια ευθύνη και όχι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου.
Η έλλειψη μεταμέλειας για τον θάνατο του Καργιώτη είναι επίσης ένα σημείο που επισημαίνει η εισαγγελέας, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη λύπης ή μεταμέλειας από την πλευρά των κατηγορουμένων. Αυτή η στάση ενισχύει την αίσθηση ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις συνέπειες των πράξεών τους.
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στις καταθέσεις των μαρτύρων στο δικαστήριο, στο οπτικοακουστικό υλικό και τις ηχητικές συνομιλίες: «Η υποπλοίαρχος κατέθεσε ότι έγινε γυμνάσιο ένα μήνα πριν για άνθρωπο στη θάλασσα. Μας είπε ότι ο πλοίαρχος έπρεπε να κάνει κράτει τις μηχανές και να περισυλλέξει τον Αντώνη», ανέφερε.
ΜΕΛΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ BLUE HORIZON
Κατηγορούμενοι Blue Horizon
«Ο καταπέλτης έπρεπε να ανέβει και μετά να αναχωρήσει το πλοίο, έπρεπε να πέσει σωστική λέμβος. Ο μάρτυς της σχολής πλοιάρχων ανέφερε ότι έπρεπε να γίνει προσπάθεια περισυλλογής και να πέσει κατευθείαν σωσίβιο… Οφείλει να βλέπει τον καταπέλτη, δεκαπέντε δευτερόλεπτα ήταν επαρκής χρόνος ίσως για να τον σώσει», είπε η εισαγγελέας.
Αντώνης Καργιώτης
Αναλύοντας το βίντεο και τις ηχητικές συνομιλίες, η εισαγγελέας ανέφερε: «Φαίνεται ότι τον απωθούν αρχικά δύο άνθρωποι, μετά από έναν άνθρωπο όσο ήταν στο «νύχι» του καταπέλτη. Από τις κάμερες ασφαλείας του λιμεναρχείου Πειραιά, φαίνεται όλο το διάστημα από την ώρα που βγαίνει από το πλοίο. Υφίσταται κάποια οικειότητα και κανείς δεν του κάνει παρατήρηση.
ΜΕΛΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ BLUE HORIZON
Στη συνέχεια ο Αντώνης περιμένει να επιβιβαστεί κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, πατώντας πρώτα με ασφάλεια στο σταθερό τμήμα του καταπέλτη. Το τρίτο σπρώξιμο γίνεται όταν ο καταπέλτης έχει αρχίσει να απομακρύνεται από το λιμάνι.
Αφού πέφτει, ο ύπαρχος κοιτά στη συνέχεια στο νερό. Στη συνέχεια γυρνάει πλάτη και το πλοίο αναχωρεί. Δεν φαίνεται κάποια αντίδραση από τους υπόλοιπους παριστάμενους, ούτε υπάρχει καμία κινητοποίηση στο πλοίο».
«Ο ύπαρχος ανέφερε στις ηχητικές συνομιλίες ότι είδε πριν στον κάβο τον Αντώνη, άρα δεν τον θεωρούσε επικίνδυνο», πρόσθεσε η εισαγγελέας.
Η απολογία του ναύκληρου
Νωρίτερα, στην απολογία του, ο ναύκληρος ο οποίος βρισκόταν και αυτός στον καταπέλτη τη μοιραία νύχτα, είπε πως όχι μόνο δεν έκρινε ότι ο Αντώνης Καργιώτης ήταν επικίνδυνος, όπως υποστήριξε ο ύπαρχος, αλλά επεσήμανε στο δικαστήριο ότι ζήτησε από τον συγκατηγορούμενό του να σταματήσει να σπρώχνει τον 36χρονο καθώς είδε ότι υπήρχε κίνδυνος να συμβεί κάτι.
Κατηγορούμενος: «Τον είδα να μπαίνει από τον καταπέλτη. Στο «ώπα πού πας” που του είπα, δεν απάντησε τίποτα. Με προσπέρασε χωρίς να θέλει να ελεγχθεί. Δεν μου είπε τίποτα ούτε και πρόλαβα να ρωτήσω τίποτα. Στην πρώτη απώθηση πατάει σταθερά. Στη δεύτερη προσπάθεια, σάστισα λέω ένα «άστον άστον’, δεν ξέρω αν με άκουσε (σ.σ.: ο ύπαρχος)…»
Πρόεδρος: «Γιατί το είπατε;»
Κατηγορούμενος: «Γιατί βλέπω ότι επιμένει (σ.σ.: ο Αντώνης), ότι κάτι είναι… άνθρωπος, βάλτον μέσα, να δούμε τι θέλει, γιατί επιμένει.»
Πρόεδρος: «Ήταν επιθετικός;»
Κατηγορούμενος: «Όχι. Ούτε με έσπρωξε ούτε τίποτα.»
Πρόεδρος: «Σας δημιουργήθηκε ανησυχία ότι πλέον καλύτερα να τον πάρετε μέσα, παρά να τον διώξετε. Νιώσατε ότι πλέον η ασφάλεια επέβαλε να τον πάρετε μέσα;»
Κατηγορούμενος: «Δεν προλάβαινες να πεις. Ήταν όλα γρήγορα. Δεν υπήρχαν περιθώρια να αντιδράσεις. Το έβλεπα και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Πάγωσα. Έλεγα «τι γίνεται;”. Έβλεπα τον κίνδυνο γιατί ο άλλος επέμενε να μπει μέσα.»
Όσο για τη συμπεριφορά του μετά την πτώση του Αντώνη Καργιώτη, υποστήριξε ότι δεν έκανε κάποια ενέργεια για τη διάσωσή του, αναφέροντας ότι: «Με το που έπεσε, γύρισα προς το καράβι για να φωνάξω να φέρουν ο,τιδήποτε να ρίξουμε στον άνθρωπο. Τον ασύρματο δεν τον χρησιμοποίησα, ήμουν και σε σοκ».
Κατηγορούμενος: «Πάγωσα και δεν έπεσα στη θάλασσα. Ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό.»
Εισαγγελέας: «Δεν ήταν τόσο πρωτοφανές… Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί στη γένεσή του.»
Κατηγορούμενος: «Εύκολα το λέτε τώρα αλλά τότε… Τώρα αν έγινε κάποια παράλειψη…»
Εισαγγελέας: «Βέβαια αυτή η παράλειψη θα μπορούσε να είχε σώσει μια ζωή… Να είχε αφήσει ο ύπαρχος να μπει μέσα και να μην είχε γίνει καμία απώθηση.»
Κατηγορούμενος: «Εγώ δεν τον σταμάτησα με βία. Του είπα «ώπα πού πας” και με προσπέρασε κιόλας. Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κύριος ύπαρχος. Και αυτός ήθελε να τον βγάλει με ασφάλεια…»
Πρόεδρος: «Βλέπατε είπατε και τον κίνδυνο.»
Κατηγορούμενος: «Ε για αυτό είπα «άστον να μπει”.»
Πρόεδρος: «Γιατί δεν ειδοποιήσατε κάποιον στη δεύτερη απώθηση;»
Κατηγορούμενος: «Δεν μπορούσα εκείνη την ώρα. Σάστισα. Δεν ξέρεις αν έχεις ασύρματο, αν μπορείς να κάνεις κάτι… Γύρισα να δω αν έχω κάτι κοντά που να επιπλέει και δεν βρήκα.»
Εισαγγελέας: «Γιατί δεν φωνάξατε «άνθρωπος στη θάλασσα”;»
Κατηγορούμενος: «Δεν το είπα αλλά είπε «φέρτε ο,τιδήποτε να ρίξουμε”».
Η αγόρευση της εισαγγελέα στη δίκη για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη, συνεχίζεται αύριο το πρωί.