Οι εισαγγελικές αρχές της κομητείας Φούλτον, στην Τζόρτζια, ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα με αντικείμενο τις απόπειρες του τέως προέδρου Ντόναλντ Τρμαπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στην Πολιτεία αυτή, γράφει η εφημερίδα New York Times.
Επικαλούμενη έναν πολιτειακό αξιωματούχο η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόσφατα εκλεγμένη Δημοκρατική εισαγγελέας Φάνι Ουίλις έστειλε επιστολή ζητώντας από πολλά κυβερνητικά και πολιτειακά στελέχη να διαφυλάξουν έγγραφα, μεταξύ των οποίων και εκείνα που αφορούν την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, τον Μπραντ Ραφενσμπέργκερ. Ο Τραμπ φέρεται να πίεσε τον Ρεπουμπλικάνο αξιωματούχο να του «βρει» περισσότερες ψήφους για να ανατραπεί το σε βάρος του εκλογικό αποτέλεσμα. Η επιστολή της Ουίλις, που εστάλη και στον Ραφενσμπέργκερ, αναφέρει με σαφήνεια ότι το αίτημα υποβάλλεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας των αρχών.
Η Τζόρτζια γίνεται έτσι η δεύτερη Πολιτεία, μετά τη Νέα Υόρκη, όπου ο Τραμπ αντιμετωπίζει εισαγγελική έρευνα. Η κομητεία Φούλτον περιλαμβάνει την Ατλάντα, την κυριότερη πόλη της Τζόρτζια, οι πολίτες της οποίας ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές.
Τη Δευτέρα, το γραφείο του Ραφενσμπέργκερ αποφάσισε να ξεκινήσει διοικητική έρευνα για το ίδιο θέμα.
Το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ραφενσμπέργκερ ήταν «μία από τις πολλές απόπειρες» του τέως προέδρου να πείσει Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους της Πολιτείας να παρουσιάσουν περιπτώσεις εκλογικής απάτης που θα μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα, γράφει η εφημερίδα. Είχε επίσης τηλεφωνήσει στον κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ, στις αρχές Δεκεμβρίου και τον πίεσε να συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση του τοπικού Κογκρέσου για να ανατρέψει το αποτέλεσμα ενώ αργότερα τηλεφώνησε σε έναν άλλον αξιωματούχο και του ζήτησε «να βρει την απάτη».
Πρώην εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ μπορεί να παραβίασε τρεις πολιτειακούς νόμους. Ο ένας από αυτούς, περί «εγκληματικής υποκίνησης σε διάπραξη εκλογικής απάτης», μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους. Υπάρχει επίσης μια πιθανή κατηγορία περί συνωμοσίας, καθώς και ο νόμος που απαγορεύει τη «σκόπιμη παρέμβαση» στην άσκηση των εκλογικών καθηκόντων ενός αξιωματούχου.
Η νίκη του Μπάιντεν στην Τζόρτζια, με διαφορά περίπου 12.000 ψήφων, επικυρώθηκε σε τρεις διαφορετικές καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων, μία εκ των οποίων είχε ζητηθεί από το επιτελείο του Τραμπ. Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος που επικρατεί στην Πολιτεία αυτήν από το 1992. Ο Τραμπ κατηγόρησε τόσο τον Ραφενσμπέργκερ όσο και τον Κεμπ (και οι δύο είναι Ρεπουμπλικάνοι) ότι δεν έκαναν αρκετά για να τον βοηθήσουν να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Προέτρεψε μάλιστα τον υπουργό Εσωτερικών να παραιτηθεί.
Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί στην Τζόρτζια, δεν μπορεί να στραφεί στον Κεμπ για να του απονείμει χάρη – και όχι μόνο γιατί η σχέση των δύο ανδρών είναι πλέον κακή. Στην Πολιτεία αυτή οι χάρες απονέμονται μόνο από το Πολιτειακό Συμβούλιο Χάριτος και Αναστολών.
Tελικά το να καταγγέλλεις την νοθεία είναι αδίκημα; καλά, αυτοί που την έκαναν δεν θα τιμωρηθούν;;; θα μας τρελάνουν, οι δικαστές και οι εισαγγελείς, μάλλον θα έχουν κάποια συγγένεια με τους Έλληνες ομολόγους τους…