Λίγες ώρες απομένουν για την κρίσιμη μονομαχία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζον Μπάιντεν η οποία θα καθορίσει το μέλλον των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του πλανήτη καθώς από το αποτέλεσμα θα κριθεί πώς θα κινηθεί η υπερδύναμη σε μια σειρά από μέτωπα που επηρεάζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Η πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, άλλωστε, άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συμπεριφέρθηκαν σε ό, τι αφορά την εξωτερική του πολιτική, γεγονός που καθιστούσε απρόβλεπτες τις κινήσεις τους.
Πιθανή εκλογή του Μπάιντεν αναμένεται να επαναφέρει την Ουάσιγκτον στις παραδοσιακές αρχές εξωτερικής πολιτικής ενώ επανεκλογή του Ρεπουμπλικανού Τραμπ θα σηματοδοτήσει την οριστική στροφή των ΗΠΑ στον απομονωτισμό.
Τραμπ: «Η Αμερική πρώτα»
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσει σε μεγάλη σταθερότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Σημειώνουν ότι ο Τραμπ θα αισθανθεί δικαιωμένος για μια σειρά από επιλογές του. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι δεν θα υπάρχει η προοπτική μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, θα προβεί σε κινήσεις που θα συνεχίσουν την μέχρι τώρα εξωτερική πολιτική της χώρας.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επενδύσει σε πολιτικούς όπως οι γερουσιαστές Tom Cotton και Lindsey Graham και ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, Nikki Haley, οι οποίοι ακόμα και αν διαφωνούν με ορισμένες αποφάσεις του, θα ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την πολιτική Τραμπ.
Όπως σημειώνει ο Thomas Wright του Ινστιτούτου Brookings, o Τραμπ αναμένεται να κινηθεί περισσότερο βάσει των προσωπικών του απόψεων και αντιλήψεων σε μια σειρά από θέματα όπως οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Παράλληλά, οι αποφάσεις πιθανώς να λαμβάνονται ακόμα και στη βάση των προσωπικών σχέσεων που έχει ο Ντόναλτ Τραμπ, όπως για παράδειγμα η αντιπάθεια του για την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ή η συμπάθεια του για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στο επίπεδο της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, ο Τραμπ είναι πιθανόν να διαρρήξει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις του με χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία ενώ κινήσεις του στον Ειρηνικό Ωκεανό όπως η απόσυρση στρατευμάτων από τη Νότιο Κορέα και η αποεπένδυση από τη συμμαχία με των Ιαπωνία, εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσουν τις ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με την Κίνα.
Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το μεγάλο ερώτημα, αναφορικά με μια πιθανή δεύτερη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Για τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Ρεπουμπλικανών, ο ανταγωνισμός με την Κίνα αποτελεί κομβικής σημασίας επιλογή. Αν ο Τραμπ ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, τότε θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες στην Μέση Ανατολή, με στόχο να μείνει εκτός παιχνιδιού το Πεκίνο αλλά και τις σχέσεις των ΗΠΑ εντός ΝΑΤΟ. Αν όμως ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέξει έναν πιο χαλαρό ανταγωνισμό, περισσότερο στο οικονομικό πεδίο, με την Κίνα τότε η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική της χώρας αλλάζει άρδην.
Γενικά, μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα σημάνει την οριστική αλλαγή των παραδοσιακών δογμάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής καθώς η έμφαση στο «Πρώτα η Αμερική» θα γίνει οριστικά η βασική αρχή της Ουάσιγκτον και σε αυτό το πεδίο, αντίληψη που επηρεάζει πιθανώς αμετάκλητη την ηγεμονική θέση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι.
Μπάιντεν: Επάνοδος στα γνωστά… μονοπάτια
Τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ διαφορετικά σε περίπτωση νίκης του Δημοκρατικού υποψήφιου. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν θα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και ειδικά με το Βερολίνο και το Παρίσι. Παράλληλα, με διοίκηση Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον θα επανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο ΝΑΤΟ ενώ θεωρείται σίγουρη και η επιστροφή της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Μπάιντεν έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση εκλογής του η χώρα θα επανέλθει στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα καθώς θεωρεί βασική προτεραιότητα του την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων που προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία.
Σε ό, τι αφορά το Ιράν ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επαναφέρει τη συμφωνία μη επιβολής κυρώσεων με αντάλλαγμα τη μείωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, από την οποία αποσύρθηκε ο Τραμπ το 2018.
Αναφορικά με το Μεσανατολικό, αν και ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε την εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στη σύναψη συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εξακολουθεί να παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, αναμένεται να ακολουθήσει πιο προσεχτική πολιτική σε ό, τι αφορά τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους. Άλλωστε, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, η οποία στηρίζει εμπράκτως την υποψηφιότητα Μπάιντεν, πιέζει για πιο φιλική αντιμετώπιση της Παλαιστινιακής Αρχής.
Όπως και ο Τραμπ, ο Μπάιντεν επιθυμεί αν τερματιστούν οι εχθροπραξίες σε Αφγανιστάν και Ιράκ και αναμένεται να διατηρήσει μικρή παρουσία στρατευμάτων στις δύο χώρες χωρίς, όμως, να περιορίσει τις δαπάνες που προβλέπονται για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Τέλος, αναφορικά με τη Ρωσία, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δήλωσε ξεκάθαρα πρόσφατα ότι θεωρεί τη Μόσχα εχθρό. Έτσι, η διοίκηση του αναμένεται να έχει πιο σκληρή στάση απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχίζοντας όμως τις κυρώσεις που επέβαλε το Τραμπ. Παράλληλα, αναμένεται να μπει σε διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας των δύο χωρών για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.