Εκλογές ΗΠΑ 2024 – Το ντέρμπι Χάρις-Τραμπ και οι κρίσιμες πολιτείες

Κοινοποίηση:

Εκατομμύρια θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν το debate ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο θεωρείται καθοριστικό για την προεδρική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

 

Η Κάμαλα Χάρις έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα από τη στιγμή που έγινε υποψήφια των Δημοκρατικών, αντικαθιστώντας τον Τζο Μπάιντεν. Με τις κινήσεις της, όχι μόνο κάλυψε τη διαφορά από τον Τραμπ, αλλά κατάφερε να περάσει μπροστά σε πολλές δημοσκοπήσεις.

Το debate αυτό θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της προεκλογικής κούρσας. Οι θέσεις και οι απόψεις που θα εκφραστούν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων.

Η προεδρική κούρσα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με τους δύο κύριους διεκδικητές να ετοιμάζονται για το πρώτο και ίσως τελευταίο debate. Το debate θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου (04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ελλάδα) και θα μεταδοθεί από το ABC News.

 

Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ στις τηλεμαχίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός για τις δυναμικές του εμφανίσεις στις τηλεμαχίες. Στο παρελθόν, κατάφερε να αποκλείσει τον Τζο Μπάιντεν από την κούρσα μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας. Οι επιδόσεις του στα debates έχουν αποδειχθεί καθοριστικές για την πορεία του.

Το μεγάλο ερωτηματικό

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι η Κάμαλα Χάρις. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία, και πολλοί αναρωτιούνται, πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού γεγονότος.

Πολλοί επικριτές της στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί. «Η Χάρις μπορεί να κερδίσει πολλά, αλλά και να χάσει πολλά», εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Σε μια εκλογική μάχη που θα μπορούσε να κριθεί στο νήμα, πολλοί ψηφοφόροι περιμένουν όχι μόνο να ακούσουν τις θέσεις της για μια σειρά από θέματα, αλλά να διαπιστώσουν και το πώς θα διαχειριστεί τις επιθέσεις από τον Τραμπ.

Ενδεικτικό των αμφιβολιών που υπάρχουν -και στο στρατόπεδο της Χάρις- είναι πως επί του παρόντος η υποψήφια των Δημοκρατικών αποφεύγει να δεσμευτεί για τη διεξαγωγή κι άλλης τηλεμαχίας, όπως ζητά ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Από την προεκλογική της εκστρατεία επισημαίνεται πως οι επόμενες κινήσεις θα αξιολογηθούν μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο debate.

 

ΗΠΑ: Το απόλυτο ντέρμπι στις πολιτείες κλειδιά
Οδεύοντας προς την 5η Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση. Η Κάμαλα Χάρις έχει πετύχει μια εντυπωσιακή ανατροπή για τους Δημοκρατικούς. Ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν πίσω περίπου τρεις μονάδες, ωστόσο η αντικαταστάτριά του καταγράφει πλέον ένα προβάδισμα τριών μονάδων σε εθνικό επίπεδο, 47% έναντι 44% του Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του μέσου όρου των μετρήσεων.

Screenshot_2024-09-10_162443_2e7c3.png

Screenshot_2024-09-10_162457_7946b.png

Όμως, για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ τα ποσοστά σε εθνικό επίπεδο πολλές φορές δίνουν μια στρεβλή εικόνα. Ο λόγος είναι πως ο πρόεδρος αναδεικνύεται μέσω εκλεκτόρων, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από την πολιτεία. Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, ένας υποψήφιος μπορεί να έχει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε απόλυτο νούμερα, αλλά να χάσει τις πολιτείες κλειδιά και άρα και την προεδρία.

Για παράδειγμα στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε σχεδόν 2 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους, αλλά ο Τραμπ επικράτησε στις κρίσιμες πολιτείες και αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συνολικά υπάρχουν 50 πολιτείες στις ΗΠΑ, αλλά επειδή στις περισσότερες από αυτές παραδοσιακά κερδίζει το ένα ή το άλλο κόμμα, στην πραγματικότητα η προεδρία κρίνεται από μια χούφτα πολιτειών, στις οποίες το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Στην προκειμένη περίπτωση και στις επτά πολιτείες-κλειδιά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Οι διαφορές είναι οριακές, ακόμη και κάτω από τη μια μονάδα, γεγονός που καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή, που χρειάζεται 270 εκλέκτορες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response