Ερευνητές του University of Washington και του Allen Institute for AI, εκπαίδευσαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να αντιδρά σαν σκύλος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από έναν αληθινό σκύλο. Όπως αναφέρει το TechXplore, στο σχετικό paper, που ανέβηκε στο arXiv οι ερευνητές περιγράφουν το σύστημά τους και τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.
Η δουλειά τους θα παρουσιαστεί στην Conference on Computer Vision and Pattern Recognition αυτό το καλοκαίρι.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κατά κανόνα βασίζονται σε αλγορίθμους deep learning που επεξεργάζονται δεδομένα τα οποία περιγράφουν γεγονότα, και μετά χρησιμοποιούν αυτά που έμαθαν για να προβλέπουν μελλοντικές συμπεριφορές. Στη νέα αυτή προσπάθεια, οι ερευνητές εφάρμοσαν αυτή την προσέγγιση στη συμπεριφορά του σκύλου, με σκοπό να φτιάξουν ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να αντιδρά με τρόπους παρόμοιους με αυτούς ενός σκύλου υπό δεδομένες συνθήκες.
Για αυτόν τον σκοπό τοποθέτησαν μια σειρά αισθητήρων σε ένα (Malamute) μάλαμουτ: Έβαλαν μια GoPro και μικρόφωνο στο κεφάλι του, αισθητήρες στο σώμα, τα πόδια και την ουρά του και μια μονάδα Arduino στη ράχη για να συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα καθώς έρχονταν. Μετά απλά άφησαν τον σκύλο να κάνει αυτά που θα έκανε συνήθως.
Το σύστημα ήταν στημένο έτσι ώστε να επιτύχει τρεις βασικούς στόχους: Να προβλέπει μελλοντικές κινήσεις, να σχεδιάζει μια δραστηριότητα και να μαθαίνει από τη συμπεριφορά του σκύλου. Η ιδέα ήταν το σύστημα να μάθει να προβλέπει τι θα έκανε ένας σκύλος σε ένα δεδομένο σενάριο, όπως πχ όταν εντοπίζει έναν σκίουρο.
Για να μιμείται τον σκύλο, το σύστημα θα έπρεπε να δημιουργεί ένα σχέδιο ενεργειών για να πραγματοποιήσει τις προβλεπόμενες επόμενες κινήσεις και θα έπρεπε να μάθει πώς να κάνει αυτά που κάνουν οι σκύλοι εξετάζοντας το πώς ακριβώς τα κάνει ένας σκύλος.
Συνολικά, η ομάδα συγκέντρωσε 24.500 frames βίντεο, τα οποία συγχρονίστηκαν με άλλα δεδομένα και ήχους. Από αυτά χρησιμοποιήθηκαν 21.000 για να εκπαιδευτεί η τεχνητή νοημοσύνη και τα υπόλοιπα για να δοκιμαστεί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα λειτουργεί σωστά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμα και σε δραστηριότητες που είχαν θεωρηθεί προκλητικές.
Αν και το σύστημα δεν έχει συνδεθεί ακόμα με σκύλο-ρομπότ, θεωρείται πως αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται τα πράγματα, καθώς δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που τέτοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα αρχίσουν να «συναντούν» προγράμματα που επικεντρώνονται σε ρομπότ που παρουσιάζουν ρεαλιστική συμπεριφορά ζώων.
Εμείς, πάντως, προτιμούμε τους «αληθινούς» τετράποδους φίλους μας, χωρίς «εφαρμογές» και σίγουρα…όχι σκύλους – ρομπότ !!!