Αγεφύρωτο φαίνεται να είναι το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών φορέων στον κλάδο των ακινήτων για την παράταση των προθεσμιών στη σύναψη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι 30 ημέρες είναι αρκετές, εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων αντιπροτείνουν έξι μήνες παράταση.
Εν όψει της ενεργοποίησης των αυξημένων έως και 250% αντικειμενικών τιμών από την 1 Ιανουαρίου 2022, που θα εκτινάξει στα ύψη τον φόρο μεταβίβασης επικρατεί το αδιαχώρητο σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία. Ο λόγος είναι επειδή οι φορολογούμενοι τρέχουν για να προλάβουν να υπογράψουν τα συμβόλαια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα, και όχι τις νέες που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Έτσι δεν θα επωμιστούν επιπλέον φορολογικά βάρη.
Ωστόσο, είναι μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα με τους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και ακινήτων -Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Σ.Ε.Σ.Σ.Ε., ΓΣΕΒΕΕ, ΟΜΚΟΕΕ, ΟΑΣΕ, ΠΟΜΙΔΑ- να τονίζουν ότι τα περισσότερα δικαιολογητικά έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ και αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα και έτσι θα πρέπει να επανεκδοθούν.
Έτσι, όπως λένε σε κοινή ανακοίνωση τους, «οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά τη συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Υδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης πιστοποιητικοκρατίας» όπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση. Ως εκ τούτου ζητούν να παραταθεί για έξι μήνες το ισχύον πλαίσιο μεταβιβάσεων ακινήτων, κάνοντας λόγο για «σισύφειο μαρτύριο» στην έκδοση και συγκέντρωση των δικαιολογητικών που είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Το υπουργείο επιμένει στις 30 μέρες
Παρά τις παραπάνω αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται τις επόμενες μέρες να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει παράταση, από 15 μέρες που είχε πει αρχικά, σε έναν μήνα πιθανώς, στην προθεσμία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μια ρεαλιστική παράταση.
Έτσι το υπουργείο πιστεύει ότι έτσι θα διευκολύνει χιλιάδες πολίτες οι οποίοι πιθανόν να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον φόρους, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου.
Πάντως, όπως σημειώνεται και σε δημοσίευμα του Μάριου Χριστοδούλου στην «Εφ.Συν.», η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έχει ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 οι φορολογικές εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ. Έτσι, θα συνέφερε το υπουργείο να δοθεί μεγαλύτερη παράταση καθώς θα αυξάνονταν ακόμα περισσότερο τα έσοδα.
Οπως λένε αρμόδιες πηγές, το Δημόσιο «έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από την παράταση αυτή, καθώς θα εισπράξει έσοδα από τις συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν, ενώ αντίθετα πολλές ανολοκλήρωτες συμβολαιογραφικές πράξεις θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες καθώς θα κριθούν ασύμφορες πια για τους συναλλασσόμενους».