Εκσυγχρονισμός του ΤΟΜΠ Μ113: Η στρατηγική πρόταση της HANWHA για το ΓΕΣ

Κοινοποίηση:
Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2024 Δ΄ ΕΣΣΟ

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική παρουσίαση για τους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) από εκπροσώπους της εταιρείας KNDS. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στο Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων EUROPULS, το οποίο έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στον ελληνικό στρατό.

 

Πέρυσι, η Elbit Systems και η KNDS υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την κοινή παραγωγή του EuroPULS. Αυτή η νέα έκδοση του υπάρχοντος συστήματος PULS (Precise & Universal Launching System) έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατή με τα πυρομαχικά τύπου GMLRS που διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Η δυνατότητα εκτόξευσης αυτών των πυρομαχικών προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

 

Αυξημένο ενδιαφέρον από τον Ελληνικό στρατό

Η ιστοσελίδα OnAlert έχει ήδη αναφέρει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του ελληνικού στρατού για την απόκτηση αυτού του ισραηλινού συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών. Η προοπτική ενίσχυσης των δυνατοτήτων του στρατού μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων τεχνολογιών είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια.

 

Μια μέρα νωρίτερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin είχαν συνάντηση με επιτελείς του ΓΕΣ. Ο σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να παρέχουν ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν σε όπλα και συστήματα μακρού βεληνεκούς. Αυτές οι επαφές δείχνουν τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Ελλάδας να εξελίξει τις αμυντικές της δυνατότητες μέσω συνεργασιών με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ δεν διευκρινίζεται ποια συστήματα είναι αυτά, αλλά πιθανότατα πρόκειται για τα HIMARS, τα οποία έχουν αυξημένη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία στο site της, το σύστημα προστασίας ROSY προσφέρει προστασία τόσο στα στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα όσο και στα πληρώματά τους προστασία από αιφνιδιαστικές επιθέσεις και ενέδρες, π.χ. σε περιπολίες αναγνώρισης και όταν ταξιδεύουν σε νηοπομπή. «Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα καπνού, το ROSY μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, ενώ προσφέρει προστασία 360 μοιρών».

Τέλος, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία HANWHA, συναντήθηκε και συζήτησε με επιτελείς του ΓΕΣ, σχετικά με πρόταση αναβάθμισης του ΤΟΜΠ Μ113.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response