Ένας Αμερικανός που καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία το 2004 ενός ζευγαριού ηλικιωμένων εκτελέστηκε απόψε στην πολιτεία της Αλαμπάμα στις νότιες ΗΠΑ.
Ο Τζέιμι Ρέι Μιλς, ηλικίας 50 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007 για τον φόνο του Φλόιντ Χιλ, ηλικίας 87 ετών και της συζύγου του, Βέρα Χιλ, ηλικίας 72 ετών, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας το 2004, δολοφονίες που διέπραξε με τη χρήση ενός όπλου και αμβλέων αντικειμένων, μεταξύ άλλων ενός σφυριού.
Η σύζυγός του Τζο Αν Μιλς, η οποία κατέθεσε σε βάρος του στη δίκη του, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα ίδια γεγονότα.
Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε τον θάνατο του 50χρονου Τζέιμι Ρέι Μιλς, για τους φόνους του Φλόιντ Χιλ, 87 ετών, το 2004 και της συζύγου του Βέρα Χιλ, 72 ετών, αναφέροντας ότι του χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση. Ο Μιλς πέθανε στις 6:26 μ.μ. (τοπική ώρα) στο σωφρονιστικό κατάστημα του Άτμορ. Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση από τις αρχές του έτους στην Αλαμπάμα και την έκτη κατά σειρά στις ΗΠΑ.
«Πριν από σχεδόν 20 χρόνια, τα εγγόνια του Φλόιντ και της Βέρα Χιλ, ανησυχώντας για τους παππούδες τους, υπέβαλαν αναφορά αγνοούμενων πριν ανακαλυφθεί ότι το ζευγάρι είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα και φρικτά μέχρι θανάτου», είπε ο κυβερνήτης Κέι Άιβι.
«Οι ζωές των Χιλ καταστράφηκαν στα χέρια του Τζέιμι Ρέι Μιλς. Τα στοιχεία σε αυτή την υπόθεση είναι συντριπτικά και ο κ. Μιλς είναι αναμφίβολα ένοχος. Απόψε, δύο δεκαετίες αφότου διέπραξε αυτούς τους φόνους, ο Τζέιμι Μιλς πλήρωσε το τίμημα για τα αποτρόπαια εγκλήματά του. Προσεύχομαι για τα θύματα και τους αγαπημένους τους καθώς συνεχίζουν να θρηνούν» συμπλήρωσε ο κυβερνήτης.
Μάρτυρες των μέσων ενημέρωσης δεν ανέφεραν επιπλοκές με την εκτέλεση.
Μιλώντας προτού το κράτος εκτελέσει την τιμωρία του, ο Μιλς άφησε τα τελευταία μηνύματα για τα μέλη της οικογένειάς του και μια από τις δικηγόρους του, τη Σάρλοτ Μόρισον.
«Αγαπώ την οικογένειά μου», είπε ο Μιλς σύμφωνα με μάρτυρες των μέσων ενημέρωσης. «Αγαπώ τον αδερφό και την αδερφή μου. Δεν μπορούσα να ζητήσω περισσότερα. Σάρλοτ, πάλεψες σκληρά για μένα. Σας αγαπώ όλους. Συνέχισε».
«Ο Τζέιμι Μιλς γίνεται άλλο ένα άτομο που σκοτώνεται άσκοπα από κρατικούς αξιωματούχους που ανέχονται άνετα την κρατική εξαπάτηση, την παραβίαση του νόμου και την παραβίαση των θεμελιωδών, συνταγματικών δικαιωμάτων για την εκτέλεση μιας θανατικής ποινής που ισχυρίζονται ότι τηρεί το κράτος δικαίου», ανέφεραν οι δικηγόροι του Μιλς σε δήλωση τους.
«Θα έρθει μια μέρα που οι κυβερνήσεις θα αναγνωρίσουν τη διεστραμμένη αδικία αυτής της διαδικασίας και το άδικο αυτής της τιμωρίας. Θα είναι μια μέρα που θα είναι πολύ αργά για τον Τζέιμι Μιλς, κάτι που κάνει τον θάνατό του τραγικά λυπηρό και πένθιμα άδικο» συμπλήρωσαν.
Η προηγούμενη εκτέλεση στην Αλαμπάμα και η πρώτη το 2024 στις ΗΠΑ ήταν εκείνη του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, μέσω της εισπνοής αζώτου, μια παγκόσμια πρώτη την οποία κατήγγειλε ο ΟΗΕ, συγκρίνοντας αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης με μια μορφή «βασανιστηρίου».
Συνολικά, 24 εκτελέσεις έγιναν στις ΗΠΑ το 2023, όλες με τη χρήση θανατηφόρας ένεσης.
Δεν καταλαβαίνω γιατί τάιζαν το κάθαρμα 17 χρόνια, τι ένεση και μπαρμπούτσαλα, πίσσα-πούπουλα, περιφορά και κρεμάλα σε κοινή θέα όπως παλιά στο Τέξας.
Το σχόλιο των δικηγόρων του φονιά είναι άθλιο. Τι να περιμένει, άραγε, κάποιος από συνήγορο ενός δολοφόνου; Άραγε, τι σχόλιο θα έκαναν, εάν ήσαν από την απέναντι πλευρά, δηλ. από την πλευρά των θυμάτων του φονιά; Συμφωνώ με το ότι σκοτώνεται άσκοπα, διότι έτσι ωφελείται η κοινωνία κατά το ήμισυ. Γνώμη μου είναι ότι εφ’ όσον σκόρπισε τον θάνατο, την λύπη και τον όλεθρο, η τιμωρία του θα έπρεπε να είναι να σκορπίσει, πλέον, χαρά στην κοινωνία και αυτό θα μπορούσε να γίνει όχι με την απλή θανάτωσή του, αλλά με την υποχρεωτική δωρεά των οργάνων του σε ανθρώπους, που μέρα με την ημέρα αργοπεθαίνουν και εκλιπαρούν για κάποιο μόσχευμα.
έπρεπε να τον εκτελέσουν πολύ νωρίτερα.
Τι τον κρατούσανε και τον ταϊζανε τόσα χρόνια;