Βραβευμένη ηθοποιός με καριέρα εξήντα ετών και γνωστή για τα βιολετί μάτια, τον ακτιβισμό και την ταραχώδη ερωτική ζωή της. Κοντινό στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Γεννημένη στο Λονδίνο το 1932 από γονείς Αμερικάνους, η Τέιλορ στην ηλικία των τριών ξεκινά τον χορό δίνοντας το πρώτο της ρεσιτάλ για την πριγκίπισσα Ελισάβετ. Μετά το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι γονείς της επιστρέφουν στο Λος Άντζελες και η καριέρα της νεαρής Ελίζαμπεθ δεν αργεί να ξεκινήσει.
Υπογράφει συμβόλαιο με την Universal και πραγματοποιεί το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ηλικία των δέκα με το “There’s One Born Every Minute” (1942). Ακολούθησαν μεγαλύτεροι ρόλοι στις ταινίες “Lassie Come Home” (1943) και “The White Cliffs of Dover” (1944).
Ο ρόλος που έκανε την διαφορά ήταν στο “National Velvet” (1944) τον οποίο προετοίμαζε για τέσσερις μήνες. Η ταινία κατάφερε να γίνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και μετέτρεψε την Τέιλορ σε μια μεγάλη σταρ παρά το νεαρό της ηλικίας της.
Mainstream επιτυχίες
Η ομορφιά της έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Στα 18 της χρόνια πρωταγωνιστεί με τον Σπένσερ Τρέισι στο “Father of the Bride” (1950) και έπειτα το 1954 ακολουθούν ρόλοι στις ταινίες “The Last Time I Saw Paris”, “Rhapsody” και “Elephant Walk”.
Σε ηλικία 17 ετών παντρεύεται τον κληρονόμο της ξενοδοχειακής αυτοκρατορίας, Νίκι Χίλτον. O γάμος δεν κράτησε πολύ και η Τέιλορ παντρεύεται ξανά, αυτήν την φορά τον ηθοποιό Μάικλ Ουάλντινγκ. Η παντρεύτηκε 8 φορές, εκ των οποίων τις δύο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Καθώς η προσωπική της ζωή συνέχιζε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των περιοδικών, η ίδια διέπρεπε ως ηθοποιός. Ακολούθησε η καθηλωτική της ερμηνεία το 1956 στις ταινίες “A Place in the Sun” και “Giant” στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τον Τζέιμς Ντιν. Δυο χρόνια αργότερα πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Τενεσί Ουίλιαμς “Cat on a Hot Tin Roof”. Tον επόμενο χρόνο επιστρέφει μ’ενα ακόμα κλασικό έργο του Ουίλιαμς, το “Suddenly Last Summer”, ενώ το 1960 καταφέρνει να κερδίσει το πρώτο της Όσκαρ με τον ρόλο της στην ταινία “BUtterfield 8”.
Η προσωπική της ζωή στο προσκήνιο
Το 1958 η Τέιλορ μένει χήρα, καθώς ο σύζυγος της Μάικ Τοντ έχασε την ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα. Μετά τον θάνατο του συζύγου της ενεπλάκη σ’ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Χόλιγουντ, καθώς ξεκίνησε σχέση με τον καλύτερο φίλο του άνδρα της, Έντι Φίσερ. Ο Φίσερ χωρίζει την γυναίκα του και παντρεύεται την Τέιλορ το 1958. Το ζευγάρι μένει μαζί για πέντε χρόνια, μέχρι τη στιγμή που η Τέιλορ τον εγκαταλείπει για τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Μπάρτον, με το ειδύλλιο τους να αποτελεί ένα απ’ τα πιο αξιομνημόνευτα στην ιστορία του Χόλιγουντ.
To κοινό συνέχιζε να δείχνει ενδιαφέρον για την προσωπική της ζωή, το οποίο κορυφώθηκε το 1964 με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία Cleopatra (1963). Η ταινία αυτή απογείωσε τη φήμη της Τέιλορ και της προσέφερε υπέρογκα ποσά. Εκεί όμως γνώρισε τον έρωτα της ζωή της, το συμπρωταγωνιστή της Ρίτσαρντ Μπάρτον, με τον οποίο έκανε δεσμό ενώ ήταν και οι δυο παντρεμένοι. Δεν κατάφεραν να κρατήσουν τη σχέση τους κρυφή και το Βατικανό επενέβη κατηγορώντας την Τέιλορ για “ερωτική αλητεία”. Ακολούθησε το 1964 ο ταραχώδης γαμός τους, ο οποίος ήταν γεμάτος από συγκρούσεις. Ο Μπάρτον είχε πει χαρακτηριστικά για την Τέιλορ: “Μπορώ να φύγω μακριά της για χίλια χρόνια και ακόμα θα είναι το μωρό μου. Η αγάπη μας είναι τόσο ανεξέλεγκτη που καίμε ο ένας τον άλλο.”
Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν στις ταινίες “Τhe V.I.P.’s” (1963) και δυο χρόνια αργότερα στην “Who’s Afraid of Virginia Woolf?” για την οπoία η Τέιλρο κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της. Τα επόμενα χρόνια είχαν τα πάνω και τα κάτω για την διάσημη ηθοποιό με διαζύγια, νέες σχέσεις αλλά και προβλήματα υγείας να συνθέτουν το τοπίο της ήδη ταραγμένης της ζωής.
Ακτιβισμός και “φινάλε”
Η Τέιλορ συνέχισε την ηθοποιία και έκανε ακόμα και μια guest εμφάνιση στη διάσημη τηλεοπτική σειρά “General Hospital”. Tην ίδια περίοδο επικεντρώνεται στο φιλανθρωπικό της έργο. Μετά το θάνατο του κοντινού της φίλου Ροκ Χάντσον το 1985 από τον ιό HIV/AIDS αφιερώνεται στην εύρεση θεραπείας του ιού. Το 1991 ιδρύει το Elizabeth Taylor HIV/AIDS Foundation το οποίο βοηθούσε τους πάσχοντες από τον ιό.
Ενώ είχε αποσυρθεί από την ηθοποιία, δεν σταμάτησε να δέχεται βραβεία. Το 1993 έλαβε το“American Film Institute’s Life Achievement Award και το 2000 έγινε “Dame Commander of the Order of the British Empire”.
Τη δεκαετία του 1990 κατάφερε να ξεπεράσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, όγκο στον εγκέφαλο και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Το 2009 υπόκειται σε μια επιτυχημένη εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Το Μάρτιο του 2011 εμφάνισε ξανά πρόβλημα με την καρδιά της και τελικά υπέκυψε.
Αποχαιρετισμός
Η τελευταία επιθυμία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν να θαφτεί δίπλα στον αγαπημένο της Ρίτσαρντ Μπάρτον στην Ελβετία. Η χήρα όμως του Μπάρτον είχε φροντίσει να αγοράσει όλους τους τάφους γύρω από τον πρώην συζυγό της. Έτσι, η Τέιλορ πλάγιασε στην αιωνιότητα δίπλα στον αγαπημένο της φίλο, Μάικλ Τζάκσον.
Ακόμα και μετά το θάνατό της έκανε τους πάντες να γελάσουν, καθυστερώντας στην ίδια της την κηδεία, διατηρώντας τη φήμη ότι αργούσε πάντα.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ δεν ήταν απλά μια όμορφη γυναίκα με βιολετί μάτια και αμέτρητους γάμους. Ήταν μια γυναίκα αγωνίστρια, δυναμική ενσαρκώνοντας τη φράση πως όσες φορές και αν πέσεις, άλλες τόσες πρέπει να σηκωθείς.
Αποφθέγματα
– “Απλώς το κάνεις. Πιέζεις τον εαυτό σου να σηκωθεί. Πολεμάς. Κλαις. Καταριέσαι. Και μετά συνεχίζεις να ζεις. Έτσι τα κατάφερα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος,”
– “Έχω σώμα γυναίκας και συναισθήματα παιδιού.”
– “Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που δεν έχουν ελαττώματα είναι, ότι, γενικώς, μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα έχουν κάποιες πολύ ενοχλητικές αρετές.”
– “Είμαι ο άνθρωπος που επιβιώνει – ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να περάσει κανείς και να επιβιώσει.”
– “Φτιάξε ένα ποτό, βάλε λίγο κραγιόν και μάζεψε τα κομμάτια σου.”
– “Περισσότερο από όλα τα πράγματα στον κόσμο, θα ήθελα να βρεθεί ένας άντρας, που θα μπορεί να με ελέγχει!”
– “Λατρεύω να φοράω κοσμήματα, αλλά όχι επειδή είναι δικά μου. Δεν μπορείς να κατέχεις τη λάμψη, μπορείς μόνο να τη θαυμάζεις.”
– “Νιώθω πολύ ριψοκίνδυνη. Υπάρχουν τόσες πόρτες να ανοίξει κανείς και δεν φοβάμαι να δω τι έχουν μέσα.”
– “Η επιτυχία είναι ένα υπέροχο αποσμητικό.”
– “Ανακαλύπτεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι, όταν εμπλακείς σε ένα σκάνδαλο.”
– “Έπεσα από το ροζ συννεφάκι μου μ’ενα δυνατό γδούπο.”
ηταν μια πολυ ομορφη χαζογκομενα γιατι αν ειχε μυαλο θα ζουσε ακομα!