Ελαιόλαδο: «Θα γίνει σύντομα είδος πολυτελείας» – Η δραματική πρόβλεψη και οι αδίστακτες σπείρες

Κοινοποίηση:
λαδι

Εγκληματίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κλέβουν ελιές, κλαδιά ακόμη και δέντρα για να αποκτήσουν τους πολύτιμους καρπούς που έχουν τριπλασιαστεί σε τιμή από το 2019. Μερικά από τα δέντρα που καταστρέφονται είναι υπεραιωνόβια. Οι διαρρήξεις σε αποθήκες, οι λογιστικές απάτες και η νόθευση λαδιού αυξάνονται στις ελαιοπαραγωγούς χώρες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Και οι εγκληματικές συμμορίες με αυξανόμενη συχνότητα χρησιμοποιούν ακόμη και αλυσοπρίονα για να κόψουν κλαδιά, ακόμη και ολόκληρα δέντρα σε αφύλακτους ελαιώνες.

Τα εγκλήματα επιδεινώνουν την αγωνία μεταξύ των καλλιεργητών που ήδη μάχονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ζεστοί χειμώνες, μεγάλες πλημμύρες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Η ακραία ζέστη, οι πυρκαγιές και η ξηρασία μειώνουν τις σοδειές για τους παραγωγούς, προκαλώντας ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.

Μετά από δεκαετίες ανάπτυξης, η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου έχει διαταραχθεί από μία διετία ξηρασίας στη νότια Ισπανία, μια χώρα που καλύπτει συνήθως το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισπανική ύφεση θα συμβάλει στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σε 2,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το καλλιεργητικό έτος 2022-23, από 3,4 εκατομμύρια τον προηγούμενο ετήσιο κύκλο.

Οι τιμές του ελαιολάδου «σπάνε» διαρκώς νέα ρεκόρ. Τον Μάιο, η παγκόσμια τιμή του ελαιολάδου έφτασε σε υψηλό 26 ετών. Έκτοτε ανέβηκαν κατά 32%, καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών με σχεδόν 6.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Η παγκόσμια τιμή ξεπερνά τώρα τα 9.000 δολάρια.

Η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ανθοφορία, προειδοποιούν αγρότες και ειδικοί, ενώ οι υψηλότερες τιμές των λιπασμάτων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού πλήττουν επίσης το κόστος. Με την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει υψηλή, οι διεθνείς εισαγωγείς είναι συχνά πρόθυμοι να προσφέρουν τιμές πάνω από τις εγχώριες τιμές. Οι εξαγωγές από την Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, ενώ η Τουρκία τον Αύγουστο ανέστειλε τις εξαγωγές για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά της.

Οι τιμές αναφοράς στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία παρακολουθούνται για την υψηλότερη ποιότητα ελαιολάδου, γνωστό ως εξαιρετικό παρθένο, από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, έναν διακυβερνητικό οργανισμό με έδρα τη Μαδρίτη. Στο τέλος του 2019, οι τιμές χονδρικής έπεσαν κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν φτάσει τα 9 ευρώ το κιλό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Μπραβο Κουλαρα το καταργησες και το “βαλε λαδι κι ελα βραδι” . Απο δω και περα μονο σαλιο!

Comments are closed.