Περίπου 300 βοηθοί επιβατών θα βρίσκονται σε κεντρικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, προκειμένου να καθοδηγούν το επιβατικό κοινό για την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας και να ελέγχουν ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα υπηρεσία των βοηθών επιβατών θα στελεχωθεί από τους εργαζόμενους των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών και από προσωπικό που θα προσληφθεί εκτάκτως για το σκοπό αυτό.
Με απόφαση που υπογράφεται από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Νίκο Αθανασόπουλο, εγκρίθηκε έκτακτη δαπάνη για τη διαχείριση πλήθους στο πλαίσιο προστασίας από τον Covid – 19, ύψους 372.000 ευρώ.
Όπως αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των επιβατών στα μέσα μεταφοράς, εξετάζεται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης σήμανσης για τους επιβάτες σε σταθμούς, οχήματα και συρμούς, δίχως ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.
Το πιθανότερο σενάριο, κατά τις ίδιες πηγές, είναι να τοποθετηθεί σήμανση στα εκδοτήρια και στις πύλες στους σταθμούς του μετρό, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια για σήμανση στις στάσεις λεωφορείων και στο εσωτερικό των οχημάτων.
Οριστικές αποφάσεις για τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθεί σήμανση, όπως έχει γίνει σε πολλούς σταθμούς αστικών συγκοινωνιών στην Ιταλία, θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο δεδομένου ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι δοκιμαστική.
Παράλληλα με τα μέτρα διαχείρισης των επιβατών, ο ΟΑΣΑ προγραμματίζει τη διεξαγωγή εκστρατείας επικοινωνίας προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, αλλά και για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ειδικά τις ώρες αιχμής.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα έχει εγκριθεί από τον οργανισμό δαπάνη ύψους 43.400 ευρώ η οποία αφορά σε υπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης ενημερωτικού υλικού.
Πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ η μείωση των εσόδων
Έκτακτη κρατική επιδότηση που θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί ο ΟΑΣΑ και οι δύο θυγατρικές του εταιρείες (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), για να καλύψουν τμήμα της απώλειας εσόδων από την κρίση του κορωνοϊού όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε το 2019 σε περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ δίχως την ετήσια κρατική επιδότηση, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να προέρχεται από πωλήσεις καρτών και εισιτηρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των εσόδων από τις πωλήσεις προϊόντων κομίστρου το 2020 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 144 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έσοδα από πωλήσεις έχουν μειωθεί το 2020 συγκριτικά με το 2019 κατά 33% έως τώρα, δεδομένου ότι έχουν φτάσει σχεδόν τα 48 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 70 εκατομμυρίων τους πρώτους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους.
Με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, τον περασμένο Δεκέμβριο εγκρίθηκε τακτική επιδότηση του ΟΑΣΑ για το 2020 ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του λειτουργικού ελλείμματος των θυγατρικών του.
Εκτός από την τακτική κρατική επιδότηση, οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών λαμβάνουν και έκτακτη επιδότηση η οποία το 2019 διαμορφώθηκε σε 70 εκατομμύρια ευρώ. Το 2020 ωστόσο, η επιδότηση θα είναι κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υψηλότερη για την κάλυψη μέρους των ζημιών από την πανδημία.
μαντηλάκι και πολύ τους είναι!